بر اساس یک مطالعه جهانی جدید که بیش از 140000 نفر از سراسر جهان را شامل می شود، اعتقاد به جادوگری در حال افزایش است. اما محققان خاطرنشان کرده اند که میزان این باور در جاهای مختلف متفاوت است. به گزارش خبرگزاری ScienceAlert، بر اساس یافته های اخیر، حدود 1 میلیارد نفر در 95 کشور مختلف جهان اعتقاد راسخ به جادوگری دارند. در همین حال، نویسندگان مقاله جدید می گویند، با توجه به حساسیت های پیرامون جادوگری در برخی از نقاط جهان، برخی از پاسخ دهندگان نظرسنجی ممکن است از دادن پاسخ های واضح خودداری کرده باشند. بنابراین، رقم واقعی ممکن است حتی بیشتر باشد.
در حالی که حداقل برخی از مردم در همه جا به نوعی از جادوگری اعتقاد دارند، به طور کلی، 40 درصد از شرکت کنندگان گفتند که به شدت به جادوگری اعتقاد دارند. شیوع این باورها در نقاط مختلف جهان متفاوت است. به عنوان مثال، در سوئد، تنها 9 درصد از پاسخ دهندگان به سحر و جادو اعتقاد دارند. در عین حال، این رقم در کشور تونس در شمال آفریقا به 90 درصد می رسد.
باورهای جادوگری هنوز در دنیای امروز رایج است و روز به روز در حال گسترش است
بوریس گیرشمن، نویسنده و اقتصاددان از دانشگاه آمریکایی که سرپرستی تیم تحقیقاتی اخیر را بر عهده داشت، در این رابطه می گوید که اگرچه باورهای جادوگری در برخی کشورها بیش از سایرین رایج است، اما همچنان در همه کشورها در گروه های مختلف اجتماعی و جمعیتی قابل مشاهده است. او می خورد. پیش از این تحقیقاتی در مورد باورهای جادوگری در نقاط مختلف جهان انجام شده بود، اما کمبود اطلاعات مانع از هرگونه تحلیل جهانی شد.
گیرشمن یک پایگاه داده جدید برای آخرین تحقیقات گردآوری کرد که از نظرسنجی های حضوری و تلفنی بین سال های 2008 تا 2017 توسط مرکز تحقیقاتی پیو و سایر موسسات تحقیقاتی انجام شده است. این بررسی ها شامل سؤالاتی در مورد اعتقادات مذهبی و همچنین اعتقاد به جادوگری بود. گیرشمن اعتراف می کند که این بررسی ها در مورد جادو و جادوگری به روش های مختلف سؤال می کنند، اما حداقل یک سؤال مرتبط در هر یک وجود دارد.

گیرشمن توضیح میدهد که همه نظرسنجیها از پاسخدهندگان سؤال میکردند که آیا به «چشم زخمی» اعتقاد دارند یا این که افراد خاصی میتوانند فحشها یا طلسمهایی را انجام دهند که منجر به بدشانسی یا بدشانسی میشود. در قسمت آخر سوال تعریف گیرشمان از جادو گنجانده شده است تا معتقدان به سحر و جادو بر اساس این تعریف در نظر گرفته شوند.
گیرشمن دریافت که 40 درصد از پاسخ دهندگان با این تعریف از جادو موافق بودند. با در نظر گرفتن کل جمعیت کشورهای شرکت کننده در نظرسنجی (یعنی 95 کشور)، این درصد برابر با 1 میلیارد نفر است. اکنون، پایگاه داده جدید به گیرشمن اجازه می دهد تا پیوندهای بین اعتقاد به جادوگری و عوامل مختلف را در سطح فردی و اجتماعی (ملی) به دقت بررسی کند. به طور قابل پیش بینی، یافته های گیرشمن نشان می دهد که کسانی که دارای تحصیلات عالی و امنیت اقتصادی هستند کمتر به جادوگری اعتقاد دارند.
اعتقاد به جادو ارتباط مستقیم با دینداری و اعتقاد به خدا دارد، اما اعتقاد به ادیان ابراهیمی مانند مسیحیت یا اسلام در اینجا تفاوت خاصی ایجاد نمی کند. گیرشمن در بخشی دیگر از مقاله خود بیان می کند که در سطح ملی، اعتقاد به جادوگری با سیستم قضایی ضعیف، سطح پایین اعتماد اجتماعی و نوآوری پایین و همچنین با فرهنگ فرقه و سطوح بالاتر تعصب همراه است.
گریشمن می گوید تحقیقات او نشان می دهد که اعتقاد به جادوگری هنوز در سراسر جهان رایج است. علاوه بر این، گسترش آن به طور سیستماتیک با برخی از ویژگی های فرهنگی، نهادی، روانی، اجتماعی و اقتصادی مرتبط است. با وجود این نتایج، او همچنان معتقد است که تحقیقات بیشتری برای ارائه دیدگاه جامع تری از باورهای مردم در مورد جادوگری لازم است. در واقع، اگرچه تحقیقات جدید دامنه وسیعی دارد، اما همچنان محدودیتهای خاصی دارد. از جمله اینکه اطلاعات کمی در مورد دو کشور پرجمعیت جهان یعنی چین و هند وجود دارد.
گیرشمن می افزاید که چنین تحقیقات مفصلی در مورد جادوگری کاربردهای عملی زیادی دارد. باورهایی از این دست منجر به درگیری های اجتماعی آشکار در برخی مناطق جهان می شود و ممکن است کمک زیادی به محافظت از زنان متهم به جادوگری در این مناطق کند. درک باورهای جادوگری همچنین می تواند برای دولت ها، محققان یا سازمان های غیر دولتی که قصد کمک به جوامع محلی را دارند از اهمیت بالایی برخوردار باشد.