گزارش پژوهشی رسانه هلندی: پشت صحنه ساختار سهامداری دیجی کالا


ورود سرمایه خارجی به اکوسیستم استارتاپی ایران

بر اساس این گزارش، سعید رحمانی خزری یکی از تاثیرگذارترین افراد در سرمایه گذاری خارجی در ایران است. رحمانی یک کارآفرین ایرانی با تابعیت بریتانیایی است که سال ها پیش به غرب مهاجرت کرده و موسس چند استارت آپ است. او در سال 2011 و زمانی که مذاکرات هسته ای ایران با قدرت های خارجی ادامه داشت به ایران آمد. رحمانی در آن سال ها یکی از مدیران ارشد نسپرس بود و با ماموریت بررسی امکان سرمایه گذاری در استارت آپ های ایرانی توسط این شرکت به زادگاهش بازگشت.

نسپرس همچنین در این گزارش معرفی شده است: نسپرس یک شرکت سرمایه گذاری بزرگ آفریقای جنوبی است که در شرکت های فناوری در سراسر جهان سرمایه گذاری کرده است و در آن زمان با توجه به شرایط تحریم و افزایش تنش های سیاسی بین ایران و غرب، این شرکت اقدام به سرمایه گذاری کرد. شهامت سرمایه گذاری در ایران را پیدا نمی کند رحمانی شخصاً شرکت سرمایه گذاری جسورانه «ساراوا» را با کمک سرمایه گذاران ایرانی برای سرمایه گذاری در استارت آپ های فناوری محور کشور تأسیس کرد؛ زیرا اهمیت جذب سرمایه و دانش خارجی را با این هدف می دانست. سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌های ایرانی».

سعید رحمانی شخصا سعی می کند از سرمایه گذاران مجرب اروپایی برای سرمایه گذاری در استارت آپ های ایرانی دعوت کند. یکی از این سرمایه گذاران صندوق Verlinvest متعلق به خانواده ثروتمند بلژیکی Spoelberch است. در سال 2016، این سرمایه گذاران بازار ایران را با جمعیتی حدود 90 میلیون نفر و ضریب نفوذ 80 درصدی دسترسی به اینترنت که به تازگی شکوفا شده بود، به عنوان یک فرصت منحصر به فرد، بزرگ و نوظهور می بینند. سرمایه گذارانی از بلژیک در کنار صندوق سرمایه گذاری مشترک سوئدی Pomegranate و کارآفرین هلندی Arjan Bakker، بنیانگذار بزرگترین پلتفرم لهستانی Marketpolis، سرمایه گذاری کردند. گروهی از سرمایه گذاران مستقر در لندن نیز در این سرمایه گذاری مشارکت داشتند.

فشار از همه طرف بالا می رود

در ادامه این گزارش به گرفتار شدن دیجی کالا در جنگ تبلیغاتی اشاره شده است. این روزنامه نوشت که دیجی کالا “مخالفان حکومت ایران دیجی کالا را به همکاری با سپاه در سرکوب و دستگیری معترضان با افشای اطلاعات خصوصی آنها متهم می کنند، در حالی که هیچ مدرکی دال بر این امر وجود ندارد.”

این گزارش گروه دیگری که منتقد دیجی کالا هستند را اینگونه تعریف کرده است: «از سوی دیگر، تندروها در داخل ایران دیجی کالا را ابزاری برای دخالت و جاسوسی غرب در کشور می‌خوانند. این گروه می‌گوید این فروشگاه اینترنتی عمداً کالاهایی را به فروش می‌رساند که فرهنگ غرب و ترویج فرهنگ غربی را ترویج می‌کند. یکی از سهامداران IIIC به این روزنامه گفت که مهم نیست به این اتهامات چگونه پاسخ می دهید، فضا آنقدر قطبی شده است که از هر دو طرف مورد حمله قرار خواهید گرفت.

البته در این گزارش به موضوع افشای اطلاعات کاربران نیز اشاره شده است: «به گفته یکی از سرمایه گذاران، دیجی کالا از سوی برخی نهادهای امنیتی برای افشای اطلاعات کاربران خود تحت فشار است، اما تاکنون چنین اقدامی انجام نداده است. ” این روزنامه همچنین مدعی شده است که «ارتش در دیجی کالا هیچ کنترل مالی و نفوذی ندارد، اما با ارعاب و جداسازی این شرکت از سرمایه گذاران خارجی در صدد تصاحب آن است».

موضوع عرضه سهام دیجی کالا در بورس موضوع دیگری است که در این گزارش پژوهشی به آن پرداخته شده است. تلاش های سروا برای عرضه اولیه سهام دیجی کالا و سایر شرکت های سبد سهام در بازار سهام توسط برخی نهادهای ایرانی خنثی شده است و در تاریخ 24 آوریل 2018 (4 مه 2018) حتی به دفتر سراوا حمله کرده و سرورها و اسناد این شرکت را توقیف کردند؛ علت این حمله هنوز در هاله ای از عدم قطعیت است.”

علاوه بر این به خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور تازه منتخب آمریکا از توافق هسته ای با ایران نیز اشاره شد که منجر به اعمال تحریم های جدید علیه ایران شد. این روزنامه این اتفاق را ضربه مهلک دیگری برای دیجی کالا دانست و در پایان نوشت: مجموعه این اتفاقات دلیل تغییر ساختار سهامداری سرمایه گذاران دیجی کالا است، سهامداران ایرانی سهام خود را با سرمایه گذاران IIIC در ساراواک مبادله می کنند. با این اقدام، اروپایی ها مستقیماً از طریق IIIC سهامدار دیجی کالا خواهند شد. با تکمیل بازسازی در سال 2019، آنها امیدوار بودند که از سرمایه گذاری های خود در برابر تشدید احتمالی تحریم های اروپا محافظت کنند.

البته بر اساس یافته های این گزارش، این موضوع پایان دردسرهای این شرکت نبود: «فشار نهادها بر شرکت سراوا با دستگیری مدیر امور خارجی این شرکت، عماد شرقی، در ژانویه 2021 به اتهام جاسوسی و جمع آوری اطلاعات نظامی.” همچنین در این گزارش برخی منابع می گویند همزمان سعید رحمانی از تهران به لندن بازگشته و جرات بازگشت به کشورش را ندارد. سعید رحمانی به این روزنامه گفته است که متهم به جاسوسی برای دولت های غربی است. رحمانی البته این اتهام را رد می کند.

سرمایه گذاری در ایران سخت تر می شود

در ادامه این گزارش، موضوع سرمایه گذاری های خارجی به تفصیل توضیح داده شده است: «با توجه به اینکه سرمایه گذاری اروپایی ها در ایران موضوعی حساس و زیر ذره بین است، یکی از سرمایه گذاران IIIC به نام Verlinvest (بلژیک) قبلاً انجام نداده است. سرمایه گذاری خود در این کشور را فاش کرد. “ورلینوست که سرمایه گذاری های خود را در وب سایت خود اعلام می کند، سرمایه گذاری در دیجی کالا را فاش نکرده است.”

البته تحقیقات روزنامه FD نشان می‌دهد که در گزارش‌های سالانه ورلینوست، تنها حضور این شرکت در IIIC از طریق کوفینترا در سال 2020 اعلام شده است، اما توضیح یا اشاره‌ای به ایران در این گزارش وجود ندارد.

از دیگر یافته های به دست آمده در بررسی های این گزارش، تراکنش های مالی داخلی این شرکت و پرداخت های IIIC است. Cofintra به نمایندگی از صندوق سرمایه گذاری Verlinost، متعلق به ثروتمندترین خانواده Spoelberg بلژیک، که سهامدار عمده AB InBev است، در IIIC سرمایه گذاری کرده است.

به گزارش این روزنامه، دو کارشناس تحریم که برای نگارش این گزارش پژوهشی ساختار مالی IIIC را بررسی و موشکافی کردند، معتقدند ساختار مورد استفاده در IIIC مطابق با قوانین تحریمی اروپا بوده و مجاز است. یکی از این کارشناسان توضیح داده است که “در سال های اخیر سرمایه گذاران غربی به دلیل ترس از تحریم های آمریکا از سرمایه گذاری در ایران اجتناب کرده اند.”

همچنین این کارشناس گفت: بانک ها ممکن است محتاط باشند و خدمات خود را به مشتریانی که با ایران معامله می کنند متوقف کنند. علاوه بر این، FD ادعا می کند که منابع به این روزنامه گفته اند که تراست های بزرگ نیز دیگر با مشتریان یا ساختارهای ایرانی کار نمی کنند. IIIC از سال 2016 از طریق یک دفتر اعتماد، PraxisIFM از آمستردام مدیریت می شود. اما در این گزارش اشاره شده است که اعتماد به سوالات FD پاسخ نداده است.

خبری از خریدار نیست

یکی از مسائل مربوط به سرمایه گذاری در دیجی کالا این است که مشخص نیست سرمایه گذاری اروپایی ها در این مجموعه در آینده چگونه قرار است محافظت شود. چندین منبع می گویند که در سال 2023 به دلیل شرایط سیاسی ایران خریدی برای این سهام انجام نخواهد شد.

این روزنامه در ادامه توضیح داد که «امکان باز شدن روابط سیاسی ایران و غرب پس از تشدید تنش ها در ماه های اخیر و با توجه به احتمال اقدام اروپا علیه سپاه فعلا بعید به نظر می رسد». یکی از شرکت کنندگان اولیه این سرمایه گذاری می گوید: با این حال شما هنوز امیدوارید که روزی درهای ایران باز شود. به گفته وی دیجی کالا چراغی در دنیای فناوری ایران بود. فانوس که می توان دوباره روشن کرد.