گزارش سالانه اکوسیستم دانش بنیان در سال 1400 رونمایی شد و در آن وضعیت مالی و اعتباری پایگاه های دانش، سهم حوزه های مختلف و رشد و توسعه آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
بر اساس آمار این گزارش که سایت تسنیم فایل منتشر کرده است، به ویژه از سال 1393، شرکت های دانش بنیان با تغییرات در مقررات شناخت شایستگی های دانش بنیان، افزایش مراکز رشد شتابان، کارخانه های نوآوری، رشد مستمر و پیوسته ای داشته اند. پارک های علم و فناوری با افزایش زیرساخت های دانش بنیان. آنها در این رشد پایدار و ثابت تأثیر داشتند. همچنین اجرای قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان سهم بسزایی در راه اندازی کسب و کارهای فناوری در کشور داشت. تا پایان سال 1400، شش هزار و 632 شرکت دانش بنیان در دستگاه های فناوری شناسایی شدند که بیشتر آنها در حوزه نرم افزار و فناوری اطلاعات فعالیت می کردند.
اجرای قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان باعث شد بیش از نیمی از این شرکت ها از سال 1398 به بعد تاسیس شوند، اما روند تاسیس این شرکت ها از سال 1398 تاکنون نزولی بوده که به وضعیت حاکم بر اقتصاد مربوط می شود. کاهش جذابیت سرمایه گذاری در این شرکت ها. . شرکت هایی که پس از سال 1391 تأسیس شده اند، بخش کوچکی از اقتصاد دانش بنیان را تشکیل می دهند. بیشترین درصد شرکت های دانش بنیان در سال 1395 و در سال 1400 کمتر از یک درصد و 0.34 درصد از این شرکت ها تاسیس شده اند که کمترین میزان تا کنون است.
بر اساس این گزارش، بیشتر شرکت های دانش بنیان، شرکت های کوچک و متوسط هستند. بیش از 80 درصد شرکت های دانش بنیان در رده تعداد کارکنان شرکت های کوچک و متوسط هستند و 70 درصد کارکنان در 6 درصد شرکت ها مشغول به کار هستند.
سهم زنان در اقتصاد دانش بنیان
در این گزارش سهم زنان از اعضای هیئت مدیره دانش بنیان 22 درصد و سهم آنها در سمت مدیرعاملی 12 درصد اعلام شده است. از بین 706 مدیر عامل زن، 321 نفر از آنها در شرکت های استان تهران فعال هستند که بیشتر این شرکت ها در تهران نیز فعال هستند. پس از تهران، با اختلاف، شرکتهای استانهای اصفهان، خراسان رضوی، فارس، البرز و آذربایجان شرقی بیشترین مدیرعامل زن را دارند. تنها یک شرکت در استان کهکیلویه و بویراحمد مدیر عامل زن دارد.
22 درصد اعضای هیئت مدیره و 12 درصد مدیران عامل پایگاه های دانش را زنان تشکیل می دهند. زنان تنها 17 درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارند.
چهار هزار و 106 سهامدار حقیقی شرکت های دانش بنیان را بانوان تشکیل می دهند که حدود 17 درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارند.
سهم زنان در مدیریت شرکت های دارویی و محصولات تشخیصی و درمانی 24 درصد بیشتر از سایر رده های دانش بنیان است و در برق و الکترونیک و ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته با 8 درصد کمترین سهم را در بین اعضای هیئت مدیره و مدیران عامل دارند. . در 10 درصد شرکت های نرم افزاری و فناوری اطلاعات، زنان مدیرعامل و عضو هیئت مدیره هستند.
درآمد و وام
بخش بزرگی از تامین مالی شرکت های دانش بنیان از طریق دریافت وام انجام می شود. بررسیهای این گزارش نشان میدهد که داراییهای ثابت این شرکتها تقریباً برابر حقوق صاحبان سهام و داراییهای جاری آنها برابر با کل بدهیشان است. این گزارش تحلیل میکند که بسیاری از این شرکتها به دلیل ساختار مالی، امکان دریافت تسهیلات از موسسات مالی را ندارند و اغلب آنها تازه کار هستند و هنوز با استانداردهای مالی و حسابداری آشنا نیستند.
درآمد شرکت های دانش بنیان در سال 1398 198 هزار میلیارد تومان بوده که 118 هزار میلیارد تومان آن از محصولات غیر دانش بنیان بوده است. سهم فروش محصولات دانش بنیان در اقتصاد کشور حدود 0.67 درصد برآورد شده و بیشترین درصد از کل درآمد شرکت های دانش بنیان مربوط به استان های تهران، البرز، اصفهان، قزوین و زنجان است. استان قزوین که یک درصد شرکت های دانش بنیان را در خود جای داده است، دارای شرکت هایی با درآمد بالا است که باعث افزایش درآمد سرانه در این استان شده است.
کمبود نقدینگی چالش اصلی شرکت های دانش بنیان است اما کمتر از نیمی از آنها در سال 1400 برای دریافت وام اقدام کردند.
در سال 1400 کمتر از نیمی از این شرکت ها برای دریافت وام به بانک، صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق های تحقیقات و فناوری مراجعه کرده اند، در حالی که بخش قابل توجهی از این شرکت ها و بنگاه های کوچک و متوسط کمبود نقدینگی را اصلی ترین تولید می دانند. چالش شرکت های دانش بنیان تا پایان سال 1400 حدود 87 هزار میلیارد تومان وام فعال در سیستم بانکی داشتند که 2.1 درصد از کل وام های فعال بانک ها در کشور بود. 74 درصد آنها هیچ وام فعالی در سیستم بانکی ندارند و میانگین وام فعال شرکت هایی که وام داشته اند 41 میلیارد تومان بوده است. 2.5 درصد شرکت های دانش بنیان 80 درصد کل وام ها را گرفته اند. اکثر شرکت های این اکوسیستم کمتر از ده میلیارد تومان وام بانکی فعال دارند. 1678 شرکت حداقل یک وام فعال و 4885 شرکت فاقد وام هستند.
گزارش سالانه اکوسیستم شرکت های دانش بنیان پاییز امسال تهیه شده و به تازگی رونمایی شده است و در 70 صفحه تصویری از سهم این شرکت ها، وضعیت اقتصادی و فعالیت آنها ارائه می کند.