در این قسمت دو گزینه Active و Passive را مشاهده می کنید: خنک کننده فعال یا فعال باعث افزایش سرعت فن قبل از کاهش سرعت پردازنده می شود. در این حالت به محض افزایش دما، سیستم عامل فن را روشن می کند و این در نهایت منجر به افزایش مصرف برق سیستم می شود. از طرف دیگر، Passive دقیقا برعکس عمل می کند و قبل از افزایش سرعت فن، سرعت پردازنده را کاهش می دهد. در واقع خنک کننده غیرفعال ولتاژ وارد شده به دستگاه را کاهش می دهد و با افزایش دما ابتدا سعی در کاهش عملکرد CPU دارد و اگر جواب نداد فن را روشن می کند.
سیاستی که تصمیم می گیرید به اولویت بندی شما بین عملکرد و قدرت بستگی دارد. حالت خنک کننده فعال سرعت فن را افزایش می دهد و انرژی بیشتری مصرف می کند که ممکن است هنگام استفاده از لپ تاپ برای شما مفید نباشد. بنابراین، اگر می خواهید باتری لپ تاپ خود را ذخیره کنید، می توانید خنک کننده فعال را در حالت Plugged-in و خنک کننده غیرفعال را در حالت باتری برای صرفه جویی در انرژی تنظیم کنید.
خنک کننده سیستم در ویندوز 10 و 11
اگر از ویندوز 10 یا 11 استفاده می کنید، احتمالاً گزینه System cooling Policy را نمی بینید. این گزینه در نسخه های جدیدتر ویندوز مخفی است و باید با استفاده از روش هایی آن را فعال کنید. ساده ترین راه برای افزودن این گزینه به ویندوز 11 استفاده از پنجره Command Prompt است. بنابراین، cmd را به عنوان administrator اجرا کنید و سپس دستور زیر را تایپ کنید:
پس از اجرای دستور بالا مشاهده می کنید که گزینه مورد نظر در Power Options ظاهر می شود. اگر به دلایلی می خواهید دوباره این گزینه را حذف یا مخفی کنید، می توانید از دستور زیر استفاده کنید:
روش دوم: کنترل فن لپ تاپ از طریق بایوس
یکی دیگر از راه های توصیه شده برای کنترل فن لپ تاپ از طریق تنظیمات BIOS است. برای این کار باید دستگاه را ریستارت کرده و وارد تنظیمات بایوس شوید. وارد کردن این تنظیمات بر اساس مدل یا سازنده لپ تاپ متفاوت خواهد بود. در مقاله با آموزش روش های مختلف برای ورود به BIOS، می توانید نحوه ورود دستگاه خود را پیدا کنید.
البته همه لپ تاپ ها در تنظیمات بایوس گزینه های حرارتی ندارند. این گزینهها بیشتر در لپتاپهای بازی پیشرفته یافت میشوند. بنابراین قبل از انجام این روش ابتدا در وب سایت سازنده بررسی کنید که آیا لپ تاپ شما تنظیمات فن دارد یا خیر. از طرفی بایوس تقریباً همان تنظیماتی را ارائه می دهد که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم، بنابراین سعی کنید تا حد امکان از روش اول برای کنترل سرعت فن استفاده کنید. حال اگر به هر دلیلی نتوانستید از طریق کنترل پنل به تنظیمات کنترل سرعت فن لپ تاپ دسترسی پیدا کنید، به تنظیمات بایوس بروید و مراحل زیر را طی کنید:
در گزینه تنظیمات بایوس مانیتور سخت افزار یا کنترل فن آن را پیدا کرده و وارد کنید. مکان این گزینه ممکن است بر اساس نسخه مادربرد و بایوس متفاوت باشد. اگر نمی توانید آن را پیدا کنید، توصیه می کنیم دستورالعمل های خاص سیستم خود را به صورت آنلاین جستجو کنید.