کاهش مجدد سقف تراکنش های ارز دیجیتال؛ بازار ارزهای دیجیتال محدود و غیر شفاف می شود


شرکت شبکه پرداخت الکترونیکی کارت (شاپرک) بیست و دوم آذرماه در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که سقف واریز روزانه به صرافی‌های ارز دیجیتال در کشور از 50 میلیون تومان به 25 میلیون تومان برای هر پرداخت کاهش یافته است. البته بانک مرکزی و بازوی اجرایی آن، شاپرک، محدودیتی در تعداد تراکنش‌های روزانه نداشتند و هر فرد می‌توانست چهار تراکنش ۲۵ میلیون تومانی در روز انجام دهد که در مجموع به مردم اجازه می‌داد تا روزانه ۱۰۰ میلیون تومان معامله کنند. .

اخبار جدید در حوزه ارز دیجیتال حکایت از تصمیم جدید شاپرک برای کاهش مجدد سقف تراکنش دارد. بر اساس اعلام برخی شرکت های پرداخت و همچنین برخی صرافی های ارزهای دیجیتال کشور، بر اساس این تصمیم جدید، سقف تراکنش که پیش از این برای هر پرداخت ۲۵ میلیون تومان بود، اکنون برای هر کد ملی ۲۵ میلیون تومان است. با این تصمیم مردم تنها می توانند روزانه تا سقف 25 میلیون تومان با هر تعداد کارت بانکی تراکنش انجام دهند.

اما به گفته مصطفی امیری، مدیرعامل درگاه پرداخت اینترنتی زرین پال، این کاهش سقف تراکنش به صورت رسمی به شرکت های پرداخت ابلاغ نشده، اما عملا در حال اجراست. امیری در این رابطه به تیرازیس فایل گفت: تا امروز هیچ اطلاعیه رسمی در این خصوص به ما داده نشده بود اما این اتفاق افتاد و این محدودیت شبانه اجرا شد. ما هر چه پیگیری کرده ایم عزیزان شاپرک با شفا پاسخگوی ما هستند.»

محمدمهدی شریعتمدار، مدیرعامل درگاه پرداخت آنلاین جیبیت نیز با تایید عدم اطلاع رسمی این کاهش سقف تراکنش، گفت: اولین اقدام کاهش سقف به صورت شفاهی به ما اعلام شد، اما این کاهش به ما اعلام نشد. حتی شفاهی و خودمان متوجه موضوع شدیم این تغییر در نیمه شب هشتم دی اعمال شد و وقتی از شاپرک پیگیری کردم آنها هم اطلاعی نداشتند احتمالا این تغییر توسط بانک مرکزی اعمال شده است. یا شرکت، اما شاپرک پیگیری و اعمال این تغییر را تایید کرد.

اعمال محدودیت با هدف کنترل بازار ارز

مدیر عامل زرین پال دلیل اصلی کاهش سقف معاملات را کنترل بازار ارز می داند و می گوید: «مدیرعامل زرین پال، کاهش سقف معاملات را کنترل بازار ارز می داند. وی اما چنین اقداماتی را مخرب برای حوزه ارز دیجیتال دانست و اظهار داشت: به نظر می رسد محدودیت های بیشتری در حوزه ارزهای دیجیتال برای کنترل بازار ارز و نگرانی هایی که در این زمینه وجود دارد اعمال می شود؛ اما انصافا نگاه ماست. این است که به نظر می رسد بانک مرکزی تصمیم خود را گرفته است.

آنها می خواهند حوزه ارزهای دیجیتال را مانند بسیاری از زمینه های دیگر از بین ببرند.

به گفته وی، سناریوی اعمال محدودیت برای این منطقه از مدت ها قبل وجود داشته و با تعیین سقف سپرده گذاری 100 میلیون تومانی آغاز شده است. امیری در این زمینه افزود: در آن مقطع مقرر شد با هر فروشنده ارز دیجیتال حداکثر 100 میلیون تومان در روز تسویه شود که در مرحله بعد از شرکت های پرداخت خواسته شد سقف را به 25 میلیون تومان برای هر کارت محدود کنند. رگولاتوری امروز هم به نقطه تصمیم گیری رسیده و برای هر کد ملی 25 میلیون تومان محدودیت اعمال می کند.

پیش بینی مصطفی امیری این است که روند کاهش سقف و محدودیت معاملات ادامه خواهد داشت و «احتمالاً قدم بعدی کاهش این رقم به 10 میلیون تومان است تا به تدریج این محدوده کوچکتر شود».

کریپتوکارنسی خرد خواهد شد

مدیرعامل زرین پال معتقد است که این روند نتیجه ای جز سوق دادن گردانندگان بازار و معاملات آن به سمت بازار سیاه نخواهد داشت: «وقتی نتوانید نیازهایی را که وجود دارد از مکانیسم های رسمی خریداری کنید، به سمت بازارهای سیاه از جمله بازارهای سیاه خواهید رفت. کانال های تلگرام و واتس اپ و … می روی.»

البته بر اساس اعتقاد وی، نظارت کامل بانک مرکزی بر فعالیت های بازار ارزهای دیجیتال دلیل دیگری برای روی آوردن مردم به کانال هایی برای فعالیت در این حوزه است که کمتر تحت نظارت و نظارت قرار می گیرند و شفافیت کمتری دارند.

امیری در این خصوص گفت: با توجه به اینکه امروز بانک مرکزی می تواند بازار تتر، بیت کوین و … را به صورت شفاف رصد کند و اگر روزی نیاز داده ای در این زمینه داشته باشد، می تواند اطلاعات مورد نیاز مانند حجم مالی را ارائه کند. گردش مالی از طریق شاپرک استخراج می شود و معاملات این منطقه به اداره پست خواهد رفت.

معاملات با نظارت همه جانبه به دفاتر پست خواهد رفت.

وی در ادامه به تشریح نتیجه این شرایط حاکم بر بازار ارزهای دیجیتال پرداخت و گفت: نتیجه چیزی شبیه به آنچه امروز در بازار ارز در حال رخ دادن است و ما چندین نرخ ارز داریم، در بازار ارزهای دیجیتال نیز در حال وقوع است. در کل همان اتفاقی که در سایر حوزه ها افتاد و دولت و بانک مرکزی کنترلی ندارند، این حوزه هم از کنترل خارج می شود و دسترسی ها کمتر و کمتر می شود.

امیری معتقد است بانک مرکزی و شاپرک به بهانه نظارت و اجرای چنین قوانین و مقرراتی وارد این عرصه شده اند اما اتفاقی که در حال رخ دادن است در نهایت منجر به «انسداد و نابودی» این حوزه می شود.

محدود کردن بازار ارزهای دیجیتال قیمت دلار را کاهش نمی دهد

محمدمهدی شریعتمدار، مدیرعامل درگاه پرداخت آنلاین جیبیت نیز «کنترل بازار ارز» و «محدودیت بازار ارزهای رمزنگاری شده» را دو دلیل اصلی کاهش سقف تراکنش 25 میلیون تومانی هر کارت ملی دانسته است. من فکر می‌کنم دلیل این محدودیت‌ها به قیمت دلار مربوط می‌شود، البته شک دارم که این تنها دلیل باشد، زیرا اولین گام این محدودیت قبل از افزایش قیمت دلار اجرا شد.»

البته مدیرعامل جیبیت محدودیت این بازار را تاثیری بر نرخ دلار نمی داند: به نظر من چون حجم این بازار به اندازه ای نیست که بر نرخ دلار تاثیر بگذارد، تاثیر کلیدی و مهمی نخواهد داشت.

وی با بیان اینکه اعمال این محدودیت ها حتی می تواند منجر به افزایش نرخ ارز شود، زیرا قیمت ها در بازار غیر آزاد افزایش می یابد، افزود: کاهش قیمت دلار به دلیل تغییر قیمت است. رئیس کل بانک مرکزی و رویکرد متفاوت او نسبت به گذشته گذشته است، مثلاً می‌گوید من روی کاهش قیمت دلار تمرکز می‌کنم، مردم تحریک می‌شوند دلارشان را با قیمت بالاتر بفروشند و این باعث کاهش نرخ می‌شود. اما معمولا با کاهش دسترسی مردم به یک منطقه، قیمت آن بالا می رود، یعنی ایجاد محدودیت باعث افزایش قیمت می شود. بالا.”

با کاهش دسترسی مردم به تراکنش های ارزهای دیجیتال، قیمت ها افزایش می یابد.

به گفته وی، محدودیت حوزه ارز دیجیتال یکی دیگر از دلایلی است که می توان برای اتخاذ این تصمیمات در نظر گرفت. وی به تشریح محدودیت های این بازار پرداخت و گفت: این اتفاقات بیش از آنکه جنبه نظارتی داشته باشد، این حوزه را محدود کرده و مقیاس و اندازه کسب و کارها را در آن کوچک می کند؛ اما التهابات حوزه ارز نیز بی تاثیر نیست. اتخاذ تصمیمی مانند کاهش بیشتر سقف معاملات یا اجرای این تصمیمات در سریع ترین زمان ممکن.”

با توجه به تغییرات اعمال شده در 20 روز اخیر در حوزه ارز دیجیتال و تراکنش های آن، سوالی که ذهن فعالان این حوزه را به خود مشغول کرده این است که اعمال این محدودیت ها چه پیامدهایی را در پی خواهد داشت؟

محمدمهدی شریعتمدار در پاسخ به این سوال گفت: قطعا محدود کردن مردم برای پرداخت روزانه 25 میلیون تومان برای تراکنش ارزهای دیجیتال برای کسانی که بیش از این مبلغ خرید و فروش می کردند موثر است. این کاهش هم بر درآمد کسب و کار و هم بر تجربه کاربر تأثیر می گذارد.

کاهش سقف تراکنش ها بر درآمد کسب و کارها و تجربه کاربران تأثیر می گذارد.

به گفته وی یکی از مهم ترین تاثیرات این رویداد کاهش شفافیت در مبادلات بازار و روی آوردن هر چه بیشتر به سمت منابع غیررسمی است: «اگر میزان پرداخت ها و تراکنش ها از حد مشخصی کمتر شود، مبادلات به سمت غیررسمی می رود. منابعی مانند شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها یا افرادی که از ارتباطات شخصی خود برای خرید دارایی‌های دیجیتال استفاده می‌کنند.»

مدیرعامل جیبیت با تاکید بر اینکه کاهش محدودیت تراکنش ها یا محدودیت هایی از این دست باعث کاهش تقاضا برای ارز دیجیتال نمی شود و معاملات در این حوزه را متوقف نمی کند، افزایش تراکنش ها در مناطق غیررسمی را مهمترین پیامد این امر دانست. این محدودیت و نتیجه را اینگونه پیش بینی کرد: «در این شرایط بازاری شکل می گیرد که اتفاقات درون آن قابل مشاهده نیست و شفافیت ندارد.»