کاهش درآمد و اتلاف انرژی؛ محدودیت های اینترنت دیوانه کننده است


نوشتن در مورد آسیب های ناشی از وضعیت ناپایدار اینترنت برای مشاغل مختلف به یک برنامه معمول برای رسانه ها و ما در تیرازیس فایل تبدیل شده است. قبلا در مورد کسب و کارهایی که به دلیل قطعی و قطعی اینترنت، فیلترینگ و کاهش سرعت و کیفیت اینترنت آسیب دیده و در معرض نابودی قرار گرفته اند نوشتیم. همچنین به مشاغل مختلفی از جمله تولید محتوا، ادمین شبکه های اجتماعی، برنامه نویسی و … پرداخته ایم که پس از اعمال محدودیت بر روی پلتفرم ها و پس از آن برای VPN ها با مشکلات ریز و درشتی مواجه شده است. برخی شغل خود را از دست داده اند، برخی درآمد خود را از دست داده اند و برخی سرعت و کارایی خود را از دست داده اند.

حقیقت این است که با وجود توسعه اینترنت در دنیا، بسیاری از کسب و کارها برای پیشبرد کار خود به این امکان و بستر وابسته هستند. یافتن شغلی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم به ظرفیت های بی شمار فضای آنلاین وابسته نباشد، سخت است.

در زمینه تولید محتوا، فضای آنلاین نقش پررنگی دارد. به خصوص پس از رشد و گسترش بسترهایی مانند شبکه های اجتماعی، این حرفه اهمیت بیشتری پیدا کرد. محبوبیت بیشتر تصاویر نسبت به متن، که از زمان ظهور تلویزیون توسعه یافته است، با ظهور شبکه های اجتماعی مبتنی بر تصویر بیشتر شد. بسیاری از صاحبان مشاغل و مشاغل، چه آنهایی که خدمات ارائه می دهند و چه کسانی که کالا می فروشند، برای جذب مخاطبان بیشتر به استفاده از تصاویر و ویدئوها روی آورده اند.

اینستاگرام به عنوان یک پلتفرم مبتنی بر تصویر که در ایران بسیار مورد استفاده و محبوبیت قرار گرفته و هنوز هم دارد، نیاز به تولید تصاویر در قالب عکس، فیلم، اینفوگرافیک، موشن گرافیک و … را افزایش داده است و به همین دلیل مشاغلی مانند به عنوان طراحی گرافیک، ویرایش، تولید ویدئو و موشن گرافیک و غیره در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. مشاغلی که البته در دو ماه اخیر محدودیت های ایجاد شده برای اینترنت سایه سنگینی بر سر آنها انداخته و با موانع جدی مواجه شده اند.

مشکلی به نام محدودیت منابع

امیرهوشنگ به عنوان یک طراح گرافیک، شغل خود را بسیار وابسته به اینترنت می داند و می گوید: «بسیاری از منابع حرفه ای ما مانند سایت های تخصصی فروش عکس، افزونه یا آموزش، همگی بر روی سرورهای خارجی و منابع داخلی قرار دارند. فاقد کیفیت، تنوع و به روز هستند.” “عناوین با منابع اصلی قابل مقایسه نیستند.” بنابراین با یک شبکه ناپایدار و پر از اختلال که دارای فیلترینگ گسترده است، نمی تواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای شغلی خود باشد.

وی در ادامه به منابعی اشاره می کند که عدم دسترسی به آنها کار او را با چالش های زیادی مواجه کرده است. به عنوان مثال یکی از معروف ترین منابع در زمینه گرافیک را که محدودیت دسترسی به آن به معضلی بزرگ تبدیل شده است، ذکر می کند و مشکلات آن را اینگونه بیان می کند:

مثلا شبکه Pinterest یا Adobe Bhans (که IP ایران را از طرف آمریکایی فیلتر می کند و حتی با VPN اجازه دسترسی نمی دهد) یا سایت های تخصصی دانلود عکس مانند pixabay. یا سایت Adobe خیلی کند است. حتی با VPN نمی توانید به Adobe Creative Cloud وارد شوید.

او حتی به محدودیت ایجاد شده برای سایت های معمولی مانند سایت دانلود فونت اشاره می کند و می گوید: «چند روز پیش متوجه شدم یکی از سایت های دانلود فونت که چیزی جز فونت انگلیسی در آن وجود نداشت، هم فیلتر شده است! البته پهنای باند سایت هایی مانند www.myfonts.com که هنوز باز هستند به قدری کاهش یافته که عملا غیر قابل استفاده هستند.

طراح گرافیک

رعنا نیز گرافیست است و مانند امیرهوشنگ یکی از مهمترین مشکلات دو ماه اخیر را دسترسی به منابع برای انجام کارش می داند. رعنا این مشکل را اینگونه توضیح می دهد:

برای حرفه ما مشکل دسترسی به منابع آنلاین وجود دارد. برای کارم به یک سری وب سایت و منابع در اینترنت نیاز دارم تا محتوای مورد نیازم را دانلود کنم. این سایت ها فیلتر هستند و باز نمی شوند، فیلترشکن ها سخت کار می کنند و دانلود از آنها سخت یا غیر ممکن است.

ارتباطات تجاری از بین رفته است

رعنا البته مشکل برقراری ارتباط تجاری را یکی از جدی ترین چالش هایی می داند که از ابتدای قطع اینترنت تاکنون با آن مواجه بوده و هنوز نتوانسته آن را حل کند: «وقتی واتس اپ فیلتر شد، دیگر نتوانستم. به این پیام رسان متصل شوم و این باعث شد ارتباط من با تعدادی از افرادی که قبلاً با آنها کار می کردم از بین برود.

این گرافیست توضیح می دهد که در روزهای اول محدودیت اینترنت، به تلگرام یا واتس اپ دسترسی نداشت. بنابراین مجبور بود از ایمیل استفاده کند، اما ارسال و دریافت فایل از طریق ایمیل کند و دشوار بود. البته هنوز مشکل ارتباط وجود دارد. زیرا هنوز همه افراد به همه پلتفرم ها دسترسی ندارند.

امیرهوشنگ از یک سو ارتباط در پیام رسان های خارجی را یک چالش جدی می داند و از سوی دیگر توضیح می دهد که تمایلی به حضور در پیام رسان های ایرانی ندارد.

من از پیام رسان داخلی استفاده نمی کنم زیرا اولاً مشتریان هنوز به یک انتخاب مشترک نرسیده اند. یکی می خواهد بله، یکی می گوید بله و یکی می خواهد. دوم اینکه نمی توان به مشتری خارجی گفت اینها را نصب کند. ثالثاً نمی توانم انحصار و اجبار را در انتخاب شبکه ارتباطی بپذیرم. زیرا برخلاف روح شبکه اجتماعی است و در بهترین حالت نتیجه ای بهتر از وضعیت خودروسازی کشور نخواهد داشت.

آپلود و دانلود فایل ها که این روزها برای همه کاربران به یک موضوع زمان بر تبدیل شده و نیاز به تلاش زیادی دارد، مشکل جدی رعنا برای انجام کارهایش است. با وجود اینکه اکنون تمام ارتباطات خود را به تلگرام منتقل کرده است، اما می گوید در این دو ماه دردسر زیادی داشته تا بتواند با همکارانش ارتباط برقرار کند، فایل ارسال یا دریافت کند. رعنا در این باره می گوید:

ما در دانلود و دریافت فایل ها هم مشکل داریم و حتی اگر مثلا تلگرام وصل باشد، دانلود یک فایل 2 مگابایتی خیلی طول می کشد و اعصاب آدم را خرد می کند.

امیرهوشنگ در تشریح مشکلات خود به موضوع ارتباط نیز اشاره می کند و می گوید: بسیاری از ارتباطات، جلسات تصویری و تبادل کاری فایل های حجیم با مشتریان داخلی (شهری) و خارجی بر روی بستر پیام رسان ها یا فضای ابری بین المللی انجام می شد که چنین نیست. اکنون امکان پذیر است. مسنجرهایی که از آنها برای انتقال فوری فایل ها یا برگزاری جلسات آنلاین استفاده می کردیم. مانند زوم و WhatsApp در حال حاضر در دسترس نیست.”

به گفته این طراح گرافیک، گوگل درایو در دو ماه اخیر به طور مداوم بسته و باز شده است و اگرچه ظاهراً اکنون فیلتر نشده است، اما مشکلاتی دارد: «گوگل درایو ظاهرا دیگر بسته نیست، اما بدون VPN است». شما نمی توانید لینک دریافت کنید یا فایل های بزرگ آپلود کنید. دراپ باکس پیام فیلتر بودن آن را نمی دهد، اما به خصوص در وسط روز کار نمی کند.

نیاز به ویرایشگر کمتر احساس می شود

البته این مشکلات مختص طراحان گرافیک نیست. سردبیرانی که با تیرازیس فایل در مورد شرایط کاری خود در دو ماه گذشته صحبت کرده اند، مشکلات مشابهی دارند. حسین تدوینگر و موشن گرافی است که انجام کار خود را بدون دسترسی به اینترنت غیر ممکن می داند و می گوید:

من برای ویرایش و تولید ویدئو به یک سری فوتیج، تصاویر و امکانات ویژه نیاز دارم که همه آنها فقط در اینترنت قابل دسترسی هستند. با این وضعیت اینترنت، دسترسی من به اینها تقریبا قطع شده است. زیرا بسیاری از سایت هایی که این امکانات را ارائه می دهند فیلتر هستند و ایجاد اختلال در VPN ها باعث شده که من نتوانم به آنها دسترسی پیدا کنم.

او که اختلال در اینترنت و فیلتر شدن پلتفرم های بدون دسترسی به VPN مانع کارش می شود، از عدم امکان کار در این شرایط به شدت گلایه می کند: «واقعاً نمی دانم باید چه کار کنم، شاید بهتر باشد به عقب برگردیم. به همان دوران کلاسیک که ویرایش خطی انجام می‌دادیم!»

ویرایشگر

شروین ویرایشگر دیگری است که به گفته خودش برای ویرایش و طراحی آثارش به اشیا، وکتورها و متریال هایی نیاز دارد که با این شرایط اینترنتی به سختی می تواند به آنها دسترسی پیدا کند. او به روند سختی که برای دانلود وسایل مورد نیاز خود طی می کند اشاره می کند و می گوید:

به طور کلی، VPN های کامپیوتری بسیار سخت تر از VPN های تلفن همراه کار می کنند و اتصال به آنها سخت تر است. من گاهی مجبور می شوم با گوشی خود دانلود کنم، سپس گوشی را به کامپیوتر وصل کنم و فایل را به کامپیوتر منتقل کنم.

به گفته وی، پس از ساخت فیلم، نوبت به آپلود و ارسال آن برای کارفرما می رسد که به دلیل اینکه ویدئویی و فایل نسبتاً حجیمی است، زمان زیادی برای آپلود و ارسال آن نیاز است.

حسین درباره ارسال و دریافت ویدیوهایی که می سازد بیشتر توضیح می دهد. با توجه به اینکه در کار ویرایش، ویراستار باید پس از ایجاد اثر، آن را برای کارفرما بفرستد تا آن را بررسی و نظر دهد، فرآیند دانلود و آپلود فایل بیشتر مورد نیاز است.

در کار من نیاز به بررسی و ویرایش مداوم ویدیوی ایجاد شده است و این سفر و ارسال و دریافت فایل با هزینه تولید و هزینه زمانی بالا به عذابی تبدیل شده است. این روزها برای آپلود و ارسال فایل 10 مگابایتی باید یک ساعت صبر کنم. من نمی دانم چگونه این مشکل را حل کنم. مثل قدیم نیست که سی دی رایت کنم و برای کارفرما بفرستم تا اشتباهاتش را بگویم و من آن را ویرایش کنم.

درآمدها کاهش می یابد و اعصاب خرد می شود

در چنین شرایطی، طراحان گرافیک و ویراستارها، مانند بسیاری از مشاغل دیگر، مجبورند بخشی از زمان کاری خود را صرف مقابله با محدودیت های اینترنت کنند. بنابراین مشخص است که هم راندمان کاری آنها کاهش می یابد و هم درآمدشان کاهش می یابد. رعنا که گرافیست است می گوید: در این مدت 20 تا 30 درصد راندمان کاری من کاهش یافته و با فشار روحی و اعصاب زیادی کار می کنم.

امیرهوشنگ در مورد کاهش راندمان نیز می گوید: من در تمام ساعات کاری با انواع فیلترشکن ها درگیر هستم، مسدود کننده ای که یک سایت را باز می کند ممکن است سایت دیگری را باز نکند، برای سایت های داخلی باید از VPN خارج شوید. روشن و خاموش شدن و انتظار اعصاب ما را فرسوده می کند.”

وی در دو ماه گذشته خسارت مالی زیادی متحمل شده و بیش از 30 میلیون تومان از درآمد خود را از دست داده است: «در این دو ماه بیش از 30 میلیون تومان کار خارجی را از دست داده ام، چرا که نمی توان با مراجعه کنندگان خارجی تماس گرفت. پیام رسان های ایرانی را نصب کنید یا وارد فضای ابری ایران شوید، حتی اگر بخواهد به دوران ایمیل بازگردد، پیوست کردن فایل های حجیم در واقع بسیار کند و دشوار است.”

نصف شدن درآمد هم مشکلی است که حسین به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: از روزی که اینترنت قطع و قطع شده، حداقل 50 درصد درآمدم را از دست داده‌ام، چون بیشتر جاهایی که با آن‌ها کار می‌کردم در اینستاگرام فعال بودند. وقتی این شبکه فیلتر می‌شود، دیگر محتوا تولید نمی‌کنند و نیازی به ویرایشگر ندارند.»

وی همچنین با ابراز نگرانی از ادامه این وضعیت می گوید: شاید در یکی دو ماه اول بتوانیم از درآمد و پس انداز گذشته استفاده کنیم اما اگر این روند ادامه پیدا کند فشار مالی دیوانه کننده می شود.

شروین در پاسخ به اینکه در این مدت چقدر از لحاظ مالی متضرر شده است، می گوید درآمدش تقریبا نصف شده و شغل مناسبی پیدا نمی کند. وی همچنین به از دست دادن یکی از شغل های خود اشاره کرد و گفت:

در این مدت یکی از مشاغلم را از دست دادم. در یکی از جاهایی که کار می کردم رسما به من گفتند چون نمی توانیم در صفحه اینستاگرام فیلم تبلیغاتی بگذاریم و از طرفی میزان فروش بسیار پایین است، فعلا به شما نیازی نداریم.

از دست دادن شغلش باعث شده این ویرایشگر به دنبال شغل دیگری باشد. اما در این مدت برای یافتن شغل با مشکلاتی مواجه شده است:

مدتی در سایت های استخدامی دنبال کار می گشتم. هم تعداد ویراستارها و هم طراحان گرافیک کم شده و بسیاری از کارفرمایان در این شرایط از آب گل آلود ماهی می گیرند. مثلا به آگهی هایی برخوردم که توسط ادیتور تمام وقت با حقوق وزارت کار و با سابقه و تسلط بالا در عکاسی و تدوین و موشن گرافیک و ایده پردازی و … نوشته شده است یعنی با یک حقوق وزارت کار آنها انتظار دارند که شما جای چهار نفر را برای آنها پر کنید. در حالی که قبلا اینطور نبود.

با مشکلات ناشی از محدودیت در اینترنت، علاوه بر اینکه این فضا و امکانات آن از دسترس افراد جامعه خارج است؛ شغل مردم و اقشار مختلف سخت‌تر شده، بخشی از انرژی و امیدشان دود شده و معیشتشان به خطر افتاده است. در واقع آنچه به بهانه بازگرداندن امنیت به جامعه از دسترس مردم خارج می شود، امنیت شغلی و اقتصادی میلیون ها نفر را از بین می برد و هیچ نهاد و مسئولی نمی تواند جلوی این تخریب را بگیرد.