ژاپن و امارات برای رسیدن به ماه پیشگام بودند. شرکت های خصوصی برای فتح ماه مسابقه می دهند


یک فضاپیمای قمری که توسط یک شرکت ژاپنی ساخته شده است در حال تبدیل شدن به اولین ماموریت خصوصی برای فرود روی ماه است. این فضاپیما با نام Hakuto-R که از نوع فرود روی ماه است و توسط ISpace ساخته شده، قرار بود روز چهارشنبه 9 نوامبر از کیپ کاناورال فلوریدا پرتاب شود، اما پرتاب موشک انداز تا کنون به تعویق افتاده است. از این نوشته، تاریخ جدیدی هنوز تعیین نشده است.

فرودگر ژاپنی چندین محموله از جمله ماه نورد برای امارات متحده عربی و آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن (JAXA) حمل خواهد کرد. در صورت موفقیت آمیز بودن ماموریت، این وسایل نقلیه فضایی اولین حضور هر دو کشور در سطح ماه را رقم خواهند زد. تاکنون تنها آژانس های فضایی ایالات متحده، چین و اتحاد جماهیر شوروی با موفقیت روی ماه فرود آمده اند.

Hakuto-R که با موشک فالکون 9 اسپیس ایکس پرتاب خواهد شد، بخشی از یک برنامه بزرگتر است. این فضاپیما مسیری طولانی و پر پیچ و خم را به سمت ماه طی می کند. در نتیجه، بسته به تاریخ پرتاب نهایی، در اواخر مارس 1401 یا اواسط آوریل 1402 فرود می‌آید. این زمان طولانی سفر به این معنی است که سایر مأموریت‌های خصوصی که در سال 2023 پرتاب می‌شوند، فرصتی برای پیشی گرفتن از آن خواهند داشت.

حداقل دو مریخ نورد دیگر، با پشتیبانی برنامه خدمات بار تجاری ماه ناسا، در اوایل سال آینده پرتاب خواهند شد و مسیر مستقیم تری را در پیش خواهند گرفت. Nova-C (اولین ماموریت شرکت آمریکایی Intuitive Machines در هیوستون تگزاس) قرار است در مارس 2023 پرتاب شود و تنها 6 روز دیگر به ماه خواهد رسید. ابیگیل کالزادا دیاز، زمین شناس و متخصص اکتشاف ماه در مرکز اروپایی نوآوری منابع فضایی در لوکزامبورگ می گوید: تماشای آن واقعاً سرگرم کننده خواهد بود.

مقصد: ماه!

ماه به مقصدی محبوب برای آژانس های فضایی و شرکت های خصوصی تبدیل شده است. یو اوجی، مدیر ارشد فناوری iSpace، به نقل از نیچر گفت که موفقیت ماموریت های آی اسپیس و سایر شرکت ها “گامی بزرگ و مهم برای توسعه اکوسیستم ماه” خواهد بود. این سیستم در نهایت زمینه برای برداشت آب در ماه را فراهم می کند. برخی از شرکت ها امیدوارند که بتوان از آب ماه برای تولید سوخت موشک استفاده کرد و در نتیجه اکتشاف منظومه شمسی را ارزان تر کرد.

Calzada Diaz که قبلا در iSpace کار می‌کرد، می‌گوید یک ماموریت موفقیت‌آمیز برای یک شرکت خصوصی که توسط مشتریانش تامین مالی می‌شود، “بسیار هیجان‌انگیز” خواهد بود، زیرا نشان می‌دهد که این مدل کار می‌کند و در را برای شرکت‌های دیگر باز می‌کند. به گفته وی، صرف دانستن اینکه امکان رفتن به ماه آسان‌تر، سریع‌تر و دفعات بیشتر وجود دارد، برای تحقیقات علمی مفید خواهد بود.

با این حال، اگرچه ماه به عنوان نزدیک ترین مقصد فضایی به زمین در نظر گرفته می شود، فرود موفقیت آمیز روی آن همچنان چالش برانگیز و دشوار است. اولین مأموریت تحت حمایت خصوصی برای فرود روی ماه (سفینه فضایی برشیت اسرائیل) در سال 2019 بر سطح ماه فرود آمد.

مسیر کم مصرف

Hakuto-R با استفاده از کشش گرانشی زمین و خورشید به سمت ماه هدایت می شود و چهار ماه طول می کشد تا به مقصد برسد. پیمودن این مسیر طولانی به مصرف سوخت کمتری نسبت به مسیر مستقیم نیاز دارد. این بدان معنی است که Hakuto-R می تواند محموله سنگین تری را با همان هزینه پرتاب حمل کند. Ogier از افشای برچسب قیمت ماموریت خودداری کرد.

فرودگر پس از رسیدن به مقصد در مسیری بیضوی به دور ماه می چرخد ​​و به تدریج به سطح آن نزدیک می شود. سپس فضاپیما سرعت خود را کاهش می دهد و به صورت عمودی می چرخد ​​تا به آرامی روی سطح ماه فرود آید. فرآیند فرود کاملاً خودکار خواهد بود.

فرود ماه، که قرار است در دهانه اطلس در سمت نزدیک ماه اتفاق بیفتد، خطرناک ترین قسمت سفر خواهد بود. حامد المرزوقی، مدیر پروژه مریخ نورد رشید امارات، که در مرکز فضایی محمد بن راشد (MBRSC) در دبی در حال ساخت است، گفت: «ما گاهی می گوییم پنجاه و پنجاه شانس برای فرود موفقیت آمیز وجود دارد. هر اشتباهی ممکن است رخ دهد.”

منطقه فرود که عمدتاً مسطح و بدون تخته سنگ است، عمدتاً به این دلیل انتخاب شد که خطر فرود در آن نسبتاً کم است. کالزادا دیاز می گوید، با این حال، دانشمندان داده های کمی از ماه دارند که هر مکان فرود جدید از نظر علمی مکان جالبی خواهد بود.

ماه واکر کوچولو

ماه نورد رشید جاه طلبی فضایی بعدی امارات پس از پرتاب مدارگرد مریخ امید است. دولت امارات تاریخ ساخت ماه نورد رشید را سال 2024 تعیین کرده بود. اما در یک اتفاق نادر برای ماموریت های فضایی، فضاپیما خیلی زودتر از موعد مقرر آماده شد. المرزوقی می گوید که ساخت مریخ نورد در چنین زمان کوتاهی نیازمند نمونه های اولیه سریع است. وی افزود: پنج ماژول را امتحان کردیم تا در نهایت به نمونه ای رسیدیم که اکنون آماده راه اندازی است.

رشید با طول کمی بیش از 50 سانتی متر و وزن تنها 10 کیلوگرم (یک دهم وزن مریخ نورد چینی یوتو، تنها ماه نورد فعال) یک مریخ نورد بسیار کوچک به حساب می آید. ماموریت رشید یک روز قمری یا تقریباً 14 روز زمینی طول خواهد کشید. در طول این مدت، ربات کوچک توسط یک الگوریتم هوش مصنوعی هدایت می شود که به طور خودکار ویژگی های سطح ماه را تشخیص می دهد.

در میان ابزارهای قمری، چهار کاوشگر لانگمویر وجود دارد. این ابزار دما و چگالی ذرات باردار را که بر حرکت غبار در سطح ماه تأثیر می‌گذارند، ثبت می‌کند. رشید همچنین چهار دوربین خواهد داشت: دو دوربین برای مشاهده محیط اطرافش که توسط آژانس فضایی فرانسه ساخته شده است، یک دوربین میکروسکوپی برای مطالعه خاک ماه یا سنگ سنگی، و یک تصویرگر حرارتی برای تجزیه و تحلیل ویژگی های زمین شناسی محل فرود.

المرزوقی می‌گوید در نهایت، نمونه‌هایی از مواد مختلف، مانند کامپوزیت‌های گرافن، به چرخ‌های ماه‌نورد متصل می‌شوند تا نحوه عملکرد آنها در محیط خشن ماه را آزمایش کنند و به اکتشافات آینده در ماه کمک کنند. او می افزاید: «داده هایی که جمع آوری خواهیم کرد به ما امکان می دهد ساخت مریخ نوردها و روبات های آینده را بهبود بخشیم.

در میان محموله های دیگر Hakuto-R یک ربات دو چرخ متعلق به Jaxa است که فقط برای چند ساعت کار می کند. به گفته آژانس فضایی ژاپن، این مریخ نورد به دور فرودگر سفر می کند و داده هایی را جمع آوری می کند که برای طراحی یک مریخ نورد سرنشین دار در آینده استفاده می شود. علاوه بر کاوشگرها، Hakuto-R یک دوربین 360 درجه ساخت شرکت کانادایی Canadensis را حمل خواهد کرد و عملکرد باتری حالت جامد ساخته شده توسط شرکت ژاپنی NGK Spark Plug را آزمایش خواهد کرد.

به گفته Ogier، ISpace در حال برنامه ریزی ماموریت های بعدی ماه خود است. در ماموریت بعدی که برای سال 2024 برنامه ریزی شده است، یک سری محموله از جمله ماه نورد خود این شرکت به ماه منتقل می شود. او اضافه می کند که حتی اگر ماموریت Hakuto-R شکست بخورد، «ما هنوز هم می توانیم چیزی یاد بگیریم. اما من انتظار دارم که این ماموریت موفقیت آمیز باشد.”