در آخرین روز از نمایشگاه فناوری های محتوای فضای مجازی، نشستی با حضور نمایندگان سه پیام رسان داخلی برگزار شد. مدیران پیام رسان های سروش پلاس، بله و ایتا به ارائه آمار حضور کاربران پرداختند و از خدمات جدید این پیام رسان ها گفتند و به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
داستان پیام رسان های متعدد مشکلاتی را برای بسیاری از کاربران ایجاد کرده است. آنها نمی دانند در کدام پیام رسان می توانند با چه کسی ارتباط برقرار کنند. با این حال وزارت ارتباطات که پس از فیلتر اینستاگرام و واتس اپ به دنبال یک حرکت بزرگ به سمت پیام رسان های داخلی است، از چندی پیش طرحی را برای اتصال پیام رسان های داخلی به اجرا درآورد و اعلام کرد که تا پایان دهه جاری متصل خواهند شد.
اما اتفاقی که در این مدت افتاد پروتکلی بود که امکان ارتباط بین پیام رسان ها را تایید می کرد و هنوز تا انتشار عمومی فاصله دارد.
امین تجملیان، قائم مقام مسنجر بله، میگوید که اصطلاح «اتصال» مبهم است و یکپارچگی یا اتصال نیست، بلکه صرفاً یک پروتکل ارتباطی واحد مانند پروتکل SMTP برای ارسال ایمیل است. وی مبادله نام پیام بین پلتفرم ها را ترجیح می دهد و با بیان اینکه این طرح به گونه ای ایجاد شده است که افراد نیازی به داشتن حساب کاربری در همه پیام رسان ها نداشته باشند و امکان تبادل پیام بین پیام رسان ها با تمایل و فعال سازی خود فرد امکان پذیر باشد: not want to کسی از یک مسنجر خاص به من پیام میفرستد، بنابراین من آن گزینه را فعال نمیکنم، اما اگر این کار را انجام دهم، میتوانم شخصاً یک پیام یا فایل را برای دوستی که در مسنجر مورد استفاده من نیست ارسال و دریافت کنم. ”
به گفته وی، این پروتکل واحد تست شده و مشخص شده است که این اتصال امکان پذیر است، اما برای استفاده عموم مردم همچنان نیاز به کار است: «مسائل مربوط به تجربه کاربری آن باید حل شود. برای اینکه بحث های مربوط به مسائل تبادل ارتباط صورت گیرد، پروتکل ارتباط پیام باید دارای رمزگذاری باشد که هیچکس نتواند وارد آن شود و بحث های مربوط به امنیت و حریم خصوصی کاربران درج شود و ابهامات آن برطرف شود. مرحله آزمایش، ما می دانیم که این از نقطه نظر پروتکل امکان پذیر است.” وی اعلام کرد احتمالا محصول نهایی تا پایان سال آماده می شود.
مدیر عامل ایتا: روزانه 12 میلیون کاربر داریم، اما رسانه های مخالف آن را باور نمی کنند
پس از اعمال محدودیتها برای پیامرسانهای خارجی، یکی از حوزههایی که بیشترین آسیب را دید، کسبوکارها در آن پلتفرمها بودند. دولت با ارائه برنامه هایی سعی کرد آنها را به سمت پیام رسان های داخلی سوق دهد و در اخبار گفته شد که کوچ بزرگ به سمت پیام رسان های داخلی حرکت می کند.
مدیرعامل پیام رسان ایتا پس از چندین ماه فیلترینگ در پاسخ به سوال تیرازیس فایل مبنی بر تعداد کسب و کارهای فعال در این پیام رسان می گوید آمار دقیقی در دست نیست اما کسانی که به عنوان فروشگاه به این پیام رسان مراجعه کرده اند در ماه گذشته 32 هزار نفر بوده اند. و در حال حاضر 42 هزار وجود دارد. رسیده است. از این میان، 22000 کسب و کار احراز هویت شده اند.
مدیرعامل ایتا همچنین 12 میلیون کاربر روزانه در این پلتفرم را نشانه شکل گیری زندگی اجتماعی در این پلتفرم می داند و می افزاید که بیش از یک میلیارد پیام تنها در کانال های عمومی این پیام رسان خوانده می شود: «این نشان دهنده زندگی مردم اما چون رسانه های مخالفی داریم که باور ندارند باید نتیجه را به نظرسنجی ها بسپاریم آنچه الان داریم و آمار رسمی نشان می دهد که تقریبا 50 درصد مردم در پیام رسان های داخلی به شکل منحصر به فرد حضور دارند حداقل 100 نفر داریم. روزانه هزار کاربر جدید. اما مدت زمان ماندگاری آنها برای ما مهمتر از شماست.”
معاون پیام رسان بله: اجبار به نصب پیام رسان های داخلی به درد ما هم خورده است
به گفته معاون این پیام رسان، بله، بیش از 15 هزار کانال که خود را به عنوان فروشگاه معرفی کرده اند در این پیام رسان فعال هستند. امین تجملیان همچنین با بیان اینکه 1600 فروشگاه در قسمت فروشگاه بله حضور دارند، می گوید: در واقع قسمت فروشگاه را به حمایت و دیده شدن از کسب و کارهای آسیب دیده اختصاص دادیم.
وی بر این باور است که بازخورد خوبی از این بخش گرفته شده که متاثر از ابزارهای مالی و اعتماد مردم به بانک ملی بوده است: برای حل مشکلات کلاهبرداری، امکانی به نام درخواست پول برای کانال های فروشگاهی را فعال کرده ایم. اجازه پرداخت برای دو نفر را می دهد طرف باید با سند مشخص باشد. این امکان باعث می شود فروشگاه ها بیایند و ادامه دهند.” تجملیان می گوید امیدواریم تمایز بله با پلتفرم های داخلی و خارجی و راحتی این پلتفرم باعث شود افراد در صورت جذابیت استفاده از آن را انتخاب کنند.
محدودیت های ماه های اخیر و فیلتر شدن اینستاگرام و واتس اپ با تلاش وزارت ارتباطات برای مسدودسازی مستمر دسترسی به انواع VPN ها همراه شد و علاوه بر این برخی سازمان ها و نهادها مجبور به نصب پیام رسان داخلی شدند. در این مدت، بسیاری از پیام رسان های داخلی نصب شده و در حال استفاده از آنها هستند، اما این مهاجرت همچنان برای بسیاری از افراد یک مهاجرت اجباری است.
قائم مقام پیام رسان می گوید: بله، این انتقاد وجود دارد، اما در حیطه اختیارات پیام رسان ها نیست و این اجبار به این پیام رسان نیز لطمه زده است: «اصل اساسی ما این است که احترام بگذاریم مردم به خاطر خدمات عالی مشتری ما شوند، گاهی اوقات این امر باعث می شود که این موضوع به ما کمک کند. به دلایل امنیتی اجباری است در مجموع بحث اجبار با احترام منافات دارد، هرچند که آن پلتفرم بستر جذابی باشد و دارای تمایز باشد و سرویس دهی را آسان کند، اما این اجبار باعث می شود همه چیز به حاشیه برود و به درد بخورد. ما از آن زمان تاکنون بارها گفته ایم که به عنوان کسب و کار ما نیز از این اتفاق و این اجبار ناراضی است زیرا در درازمدت بالاخره محدودیت برداشته می شود اما فردی که این بستر را به دلیل اجبار انتخاب کرده است. پس از حذف اجبار احتمالا دیگر در آن فعال نخواهد بود.”
تجملیان با اشاره به اینکه بله، هفت سال پیش و زمانی که هنوز فیلتر وایبر وجود نداشت، کار خود را آغاز کرد، زیرا بدنه بانک ملی نیاز به حضور در یک شبکه اجتماعی برای تحول دیجیتال را احساس می کرد: «چون بله، ابزار ارتباطی نیز وجود دارد. این محدودیت ها هم به این بستر وارد شد و شاید این انتقادات درست باشد.» ما سعی می کنیم با افزایش کیفیت خدمات خود تا جایی که می توانیم این موضوع را خنثی کنیم.
وی برقراری تماس تصویری و ارتباط با خارج از کشور را به عنوان سرویس جدیدتر مثال می زند و می گوید با وجود اینکه این اجبار وجود داشت، نمره بله در کافی بازار افزایش یافته است. وی اعلام کرد این پیام رسان قرار است در اسفند ماه امکان تماس تصویری گروهی را اضافه کند که مدارس می توانند از آن برای برگزاری کلاس های مجازی و همچنین سایر مشاغل استفاده کنند.