وضعیت قرمز برای تنفس در تهران و شهرهای بزرگ


در ساعات اولیه کار روزانه، شاخص آلاینده «ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون» در عدد 169 قرار داشت که به معنای شرایط «قرمز» است. از این رو آمبولانس های مرکز اورژانس تهران و تکنسین های اورژانس در میادین اصلی شهر تهران مستقر شدند.

وضعیت آلودگی هوای تهران و شهرهای صنعتی قرمز اعلام شد، روز گذشته وزارت بهداشت درخواست تشکیل جلسه اضطراری کرد.

شامگاه دوشنبه 31 آذرماه، رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت اعلام کرد که از مسئولان استان تهران درخواست داریم در خصوص آلودگی هوا جلسه اضطراری تشکیل دهند و تصمیمات لازم را برای کاهش آلودگی هوا اتخاذ کنند. عموم مردم و به ویژه گروه های حساس. در نتیجه علاوه بر مهدکودک ها و دبستان ها که از اول هفته کلاس های مجازی داشتند، دبیرستان ها و دانشگاه ها هم آنلاین شدند.

با وجود اعلام عدد 170 برای شاخص آلایندگی، این تعطیلی شامل ادارات و شرکت های دولتی و خصوصی نمی شود. بر اساس دستورالعمل تبصره 3 ماده 3 قانون هوای پاک و تنظیم محدودیت های آلودگی هوا؛ در شرایطی که هوا برای همه گروه ها ناسالم است، شناورسازی و کاهش ساعت کاری ادارات ضروری است. روز گذشته وزارت بهداشت درخواست کاهش ساعت کاری ادارات چهارشنبه سوم آذرماه در استانداری تهران و کمیته اضطرار آلودگی هوا را ارائه کرد که با آن موافقت شد. این اتفاق نیفتاد.

وضعیت آلودگی هوای کشور در سال های گذشته به معضلی بزرگ در نیمه دوم سال تبدیل شده است. سوخت گازوئیل، بنزین بی کیفیت، تعداد زیاد خودرو، وارونگی هوا همه دست به دست هم داده اند تا نفس کشیدن را سخت تر از همیشه کنند.

ماجرای آلودگی هوا یک داستان تکراری 30 ساله است که هر دولت و شهرداری که سر کار می آید فکر می کند می تواند مشکل را حل کند اما جریان کار به سمتی می رود که اولویت ندارد و سرنوشت و بخت و اقبال است. به ابر، باران و گاهی باد گره خورده است. او می خورد.

اما واقعیت تلخ این است که این آلودگی سالانه بین ۷ تا ۱۱ میلیارد دلار به کشور خسارت وارد می کند تنها در سال 1400، بیش از 20000 مرگ ناشی از آلودگی هوا ثبت شد.. شاهسونی، رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت گفت: در سال 1400، میانگین کل مرگ و میر ناشی از مواجهه طولانی مدت با ذرات PM2.5 در بزرگسالان بالای 30 سال بوده است. سن در 27 شهر مورد مطالعه 20837 بود. در شهر تهران در سال گذشته به طور متوسط ​​6398 مورد مرگ ناشی از مواجهه طولانی مدت با ذرات PM2.5 نسبت داده شده است.

همچنین نتایج این تحقیق نشان می دهد که در سال 1400 به طور میانگین کل مولفه مرگ منتسب به ریزگردها در کشور معادل 59/12 درصد است که به شهرهایی مانند اهواز، تهران، زابل، کرج، اصفهان و دزفول که درگیر آلودگی هوای شهری و پدیده گرد و غبار هستند بالاتر از میانگین کشوری هستند.

در این میان سازمان های مرتبط و مسئول برای کاهش آلودگی هوا چه کرده اند؟

در حالی که همه نگاه ها به شهرداری تهران برای آب و هوای تهران دوخته شده است. زاکانی درباره کاهش آلودگی هوا نیز گفت: «مسئولیت مستقیم» با شهرداری تهران نیست.

راست می گوید مسئولیت مستقیم ندارد، باید با 22 دستگاه دیگر هماهنگی کند، اما متولی حمل و نقل عمومی شهر ارتباط مستقیمی با او و نهاد تحت امرش دارد که اما و اگرهای زیادی دارد. توسعه آن اینکه اولویت بودجه شهرداری برای توسعه حمل و نقل عمومی باشد یا صرف امور فرهنگی و سیاسی شود، ارتباط مستقیمی با شهرداری تهران دارد.

مهم‌ترین نهادها و سازمان‌های مرتبط با آلودگی هوا در کشور، وزارت بهداشت، وزارت کشور، سازمان حفاظت محیط‌زیست و شهرداری هستند که به نظر می‌رسد در این زمینه چندان موفق نبوده‌اند تا اینکه قصور نهادها در خصوص آلودگی هوا تقدیم قوه قضائیه شد. ارجاع داده شده است.

سامیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس نیز گفت: فراکسیون محیط زیست در خصوص آلودگی هوا پیگیری هایی را انجام داده و با دادستان محترم صحبت کردیم و ماده 234 را اعمال کردیم و پرونده کاملا تکمیل شده را به قوه قضائیه ارسال کردیم.

وی در گفتگویی در این باره گفت که نباید بعد از 30 سال به راهکارهای معمول ادامه داد. یکی از اتفاقاتی که در این سال ها باید می افتاد، گسترش حمل و نقل عمومی بود که متاسفانه در ضعیف ترین حالت خود قرار دارد.

سامیه رفیعی در نشست علنی امروز (چهارشنبه) با انتقاد از آلودگی هوا گفت: کمتر کسی به موضوع آلودگی هوا توجه می کند. اخیرا بانک جهانی در گزارشی تعداد تلفات ناشی از آلودگی هوا را اعلام کرده است که بر اساس آن در سال 2021 بیش از 41 هزار نفر بوده اند. وزارت بهداشت نیز گزارش مشابهی داشته است. امسال تعداد روزهای ناسالم در پایتخت نسبت به سال گذشته دو برابر شده و روزهای پرخطر در تبریز صدرصد افزایش یافته و این وضعیت برای مشهد دو برابر شده است. روزهای پرخطر در اهواز پنج برابر و روزهای ناسالم دوازده برابر شده است. اصفهان و کرج تنها دو روز هوای پاک داشتند.

رفیعی در پایان تاکید کرد: نمی توان از آلودگی هوا فقط با شعار صحبت کرد؛ آلودگی هوا منتظر حرف زدن ما نیست باید اقدام شود.

وضعیت آلودگی هوای این روزهای کشور نشان می دهد که شعارها در حد حرف می ماند و هیچکس به فکر انجام آن نیست.