علیرغم اینکه فعالان حوزه فناوری دیجیتال اعم از بازی سازان و کاربران در ماه های گذشته نسبت به محدودیت فعالیت خود اعتراض کردند و انتقادات خود را به گوش مسئولان رساندند، اما در افتتاحیه نمایشگاه فناوری های محتوای فضای مجازی به جز اشاره اجمالی رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال به محدودیت های اینترنت هیچ اشاره ای به فیلترینگ، اختلال، سرعت پایین و سایر مشکلات اینترنت نشد.
نمایشگاه فناوری های محتوای فضای مجازی که تلفیقی از دو نمایشگاه رسانه های دیجیتال و نمایشگاه بازی های رایانه ای است، عصر یکشنبه شانزدهم بهمن ماه در مصلی تهران افتتاح شد. در این مراسم وزیر ارشاد، رئیس کمیسیون اقتصاد دیجیتال مجلس، رئیس بنیاد ملی بازی های رایانه ای و رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی حضور داشتند و به بیان دغدغه های خود در این زمینه پرداختند. حوزه محتوای فضای مجازی
به طور مشخص وزیر ارشاد و رئیس مرکز گسترش فرهنگ و هنر در فضای مجازی چندین بار بر محتوا و نظارت در این حوزه تاکید کردند و به برنامه هایی اشاره کردند که قرار است تولید محتوا در فضای مجازی را دنبال کند. جدی تر از قبل وزیر ارشاد گفت: رئیس جمهور دست این وزارتخانه را برای اقدام در زمینه ترویج تولید محتوا کاملا باز گذاشته است.
معیارهای نظارتی نباید مداخله جویانه باشد
وزیر آموزش و پرورش سخنان خود را با اشاره به اینکه فناوری های روز به سطحی از بلوغ و استعداد رسیده اند که می تواند ما را به جلو ببرد آغاز کرد و گفت: سه موضوع مهم در فضای مجازی مقررات، تولید محتوا و سواد رسانه ای است. وی با بیان اینکه ضوابط نظارتی نباید مداخله جویانه باشد، گفت: مقررات در این زمینه هنوز کامل نشده است و دوستان ما در مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی، در ساترا و سایر ادارات در تلاش هستند تا این امر تکمیل شود. ما شورای عالی فضای مجازی را هم داریم و باید با تنظیم دقیق قوانین که نظارتی است و مداخله گرانه نیست جلو برویم، من دخالت به معنای جلوگیری از آن را دوست ندارم، وظیفه حاکمیت این است که تسهیل و نظارت.
وی با تاکید بر اینکه فضای مجازی متروکه مانند کشتارگاه است، تصریح کرد: وظیفه ما تسهیل، گسترش و نظارت بر این فضا است، نظارت حق حاکمیت است، نمی توانیم از این عرصه خارج شویم و انتظار داشته باشیم که آنچه می خواهیم اتفاق بیفتد.
اسماعیلی درباره تولید محتوا از بنیاد بازی خواست تا محتوای حوزه بازی را در اختیار بگیرد: «بازی های ایرانی در رده سنی متوسط تا بالا داشتیم اما در رده سنی کودک و نوجوان متاسفانه همه بازی های مورد علاقه بود. بازی های غیر ایرانی این مشکلی است که به بحث اقتصاد فرهنگ و تولید شخصیت های جذاب برمی گردد ما تصمیم گرفتیم زمینه تولید محتوا را ارتقا دهیم و در قالب یک سازمان بسازیم دوستان برای این کار برنامه ریزی کنید و دولت با این کار موافقت جدی دارد، رئیس جمهور دست ما را برای این نوع فعالیت ها کاملا باز گذاشت و گفت در این زمینه شما مسئولید که این اتفاقات بیفتد و مدیریت کنید و بگذارید فعالان فعال ایرانی تولید کنند. محتوای قوی داشته باشید و اجازه دهید ما به پیشرفت کار آنها کمک کنیم. تولید محتوا دغدغه جدی ما است.”
وزیر آموزش و پرورش در ادامه به آماده سازی سایت های مناسب برای کودکان و نوجوانان با همکاری وزارت ارتباطات اشاره کرد و گفت: هر چقدر هم در تولید محتوا قوی باشیم، رقبای قدرتمندی داریم که سال هاست کار می کنند و اگر سواد رسانه ای را به اندازه کافی توسعه ندهیم، با کاربران خود ناعادلانه رفتار کرده ایم.» وی به صدا و سیما تاکید کرد که به رتبه بندی سایت های کودک و نوجوان که در تبلیغات انجام می شود توجه کنند.
ما دیگر نمی توانیم با پول انداختن این مناطق را مدیریت کنیم
مجتبی توانگر، رئیس کمیسیون اقتصاد دیجیتال مجلس، گفت: دیجیتالی شدن آینده جهان در اقتصاد، فرهنگ و جامعه است و تغییرات و مزایای بسیاری را برای ما به همراه دارد. به گفته وی، پیشکسوتان صنایع مختلف اکنون در مقابل دیجیتالی ها و استارت آپ ها بازی را می بازند و یکی از عینی ترین نمونه ها تاکسی های اینترنتی و وود است: امیدوارم با نظم و قانونگذاری منطقی در این زمینه، اینها پلتفرم ها می توانند حکمرانی بهتر و غنی تری را در زمینه فضای مجازی برای همه فراهم کنند. ما تصمیم گیرندگان کمک می کنیم. باید دریابیم که آیا می توانیم رسانه های دیجیتال جذابی داشته باشیم که روابط ما را با مخاطبان گسترش دهد نه اینکه به دنبال القای خواسته های خود باشیم. .
توانگر همچنین با اشاره به چرخه اقتصادی رسانه ها با بیان اینکه هر نرم افزار و پلتفرمی که نتواند چرخه اقتصادی خود را مدیریت کند دیر یا زود شاهد میراث و مرگ آن خواهد بود، گفت: در دوره ای هستیم که دیگر پولی برای سرمایه گذاری در این بخش ها وجود ندارد. مدیریت در مجلس می بینیم که اسماعیلی ها بخشی از این بودجه ها را با هزار مشکل تامین می کنند اما در آینده حداقل ها هم نیست و باید تلاش کنیم این فضا را به گونه ای دیگر مدیریت کنیم.امروز مجلس ، دولت و وزارت ارشاد تلاش خود را معطوف به ایجاد بستری برای ورود افراد توانمند بخش خصوصی به تولید محتوا کرده اند که البته این امر مستلزم مقرراتی منطقی و به روز است.
وی با اشاره به اینکه دیگر عرصهها و درگیریهای کشورها در حوزه دیجیتال و بسترهای دیجیتال خواهد بود، گفت: در این بخش، کشور به دیپلماتهایی مسلط در حوزه فناوری و توانمند به زبان دیجیتالی نیاز دارد: این فراتر از توانایی دیپلمات های کلاسیک است.” وی همچنین ابراز امیدواری کرد که برخی محدودیت ها و اختلالات در اینترنت برطرف شود.
حاجی هاشمی، رئیس بنیاد ملی بازیهای رایانهای درباره میانگین افزایش بازیکنان گفت: این نشان میدهد که بازی به عنوان یک رسانه در بین عموم مردم در حال افزایش است. به گفته وی: بازی سازان ایرانی در سال های گذشته با وجود همه تحریم ها و سختی ها بازی های خوبی تولید کردند، بازی سازان ما سالم ترین و قوی ترین بازی سازان دنیا هستند، آنها از خلاقیت ذهنی خود استفاده می کنند و این ظرفیتی است که به اینها خدمت کنیم. دوستان و رشد محصولات بازی در کشور.”
وی در خصوص محتوای بازی ها نیز گفت: بنیاد به دنبال پیوند ظرفیت بازی سازی با دیگر مزیت های کشور است تا بازی هایی با اهداف علمی و آموزشی ایجاد کند.
تاکید بر محتوای بستر شبکه ملی اطلاعات
حامد حاجی مالمیرزایی، رئیس مرکز گسترش فرهنگ و هنر در فضای مجازی نیز به دغدغه های محتوایی خود در فضای مجازی پرداخت و با اشاره به مستندات شورای عالی فضای مجازی در خصوص شبکه ملی اطلاعات گفت: اگر توسعه شبکه ملی اطلاعات به لایه زیرساخت محدود می شود، اتفاقات زیادی خواهد افتاد. برای کشور خطرناک خواهد بود: «در این صورت زیرساخت به عنوان ظرف فضای مجازی ظرف و محتوایی متناسب با سبک زندگی ما و حوزه فرهنگ و هنر و آداب و رسوم نخواهد داشت بنابراین در عین حال که این کانتینر و زیرساخت فراهم است، باید بارها تاکید کنیم که بالاترین لایه شبکه ملی اطلاعات که لایه محتوا و کاربری است، منجر به توسعه محتوای غنی و جذاب برنامه های ملی ما خواهد شد.
حاجی میرزایی تاکید کرد: بستر شبکه ملی اطلاعات باید مملو از محتوای مطلوب و متناسب با فرهنگ و هنر کشور باشد و با شناخت آسیب ها و نقاط ضعف آیین نامه تقویت شود تا زمینه سازی برای تولید محصولات فراهم شود. محتوای بیشتر در فضای مجازی
نمایشگاه فناوری های محتوای فضای مجازی تا 29 بهمن ادامه دارد.