دوشنبه 9 آبان ماه، اینترنت همراه برای چند ساعت از دسترس خارج شد و کاربران را با شبکه ملی اطلاعات تنها گذاشت. این اتفاق در برخی شهرها بیشتر میافتد و محدودیتهای شدیدتری را تجربه میکنند. این وزارتخانه که پیش از این نیز بارها گفته است، «مسئولیتی» در این زمینه ندارد و «مقامات ذی صلاح» باید تشخیص دهند. اما فراموش نمی کند در واکنش به گزارش ها و اخبار رسانه ها «پاسخ» را منتشر کند. پاسخ هایی که در آن رسانه ها به «بی اخلاقی رسانه ای»، «بی انصافی»، «تهمت زدن»، «دلسردکردن کارشناسان» و انتشار اطلاعات کذب متهم شده اند. بخشی از پاسخهای نوشته شده در دو ماه گذشته و پس از تشدید محدودیتها در سایت این وزارتخانه موجود است.
وزارت ارتباطات در این دو ماه بارها رسانه ها را متهم به «تهمت زدن»، «بی اخلاقی رسانه ای»، «بی انصافی» و انتشار مطالب کذب کرده است.
آخرین مورد پاسخ به گزارش روزنامه حمدلی با عنوان «زنان نان قربانی فیلترینگ» در ۲۷ آبان است. وزارت ارتباطات با اشاره به جمله «تصویر روشنی از آینده این پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی وجود ندارد و … اظهارات اخیر مسئولان حاکی از آن است که دیگر فیلترینگ این شبکه های اجتماعی رفع نخواهد شد.» وی یادآور شد: محدودیت این دو بستر و برخی خدمات دیگر بر اساس تصمیم «مقامات ذی صلاح امنیتی» است و وزارتخانه مسئولیتی در قبال این تصمیمات ندارد. اگرچه «برخی خدمات محدود نیز با پیگیری های این وزارتخانه و مساعدت مراجع ذیربط حذف شده است». وی در ادامه گفت: اگر «مواد» تغییر کند و همان مراجع تصمیم به رفع محدودیت بگیرند، وزارت ارتباطات این مسدودسازی را رفع خواهد کرد. وی «قطع کامل اینترنت» و «قطع کلیه ارتباطات با سایر کشورها» را ناشی از تصویر ذهنی نویسنده دانست و یادآور شد: قطع گسترده و کامل اینترنت اتفاقی بود که در سال 2018 رخ داد. وی در خصوص مصوبه حمایت از کسبوکارهای اقتصاد دیجیتال گفت: برخلاف آنچه این گزارش سعی در القای آن دارد، راه برای از سرگیری فعالیتهای تجاری مبتنی بر بسترهای داخلی باز است.
او چند روز قبل از این تاریخ در 21 آبان نیز ستونی را در واکنش به پوشش روزنامه شرق درباره استارلینک ایرانی منتشر کرد. در گزارش «استارلینک ایرانی، یکی دیگر از وعده های تبلیغاتی» خبرنگار پس از صحبت از وعده های رئیس سازمان فضایی به این نتیجه رسید که در ایران بیشترین استفاده از فناوری فضایی استفاده از تبلیغات و غرور ملی است. . پاسخ این وزارتخانه با مقصر دانستن دولت های گذشته در حوزه فضایی آغاز شد و می گوید دولت سیزدهم به توسعه صنعت فضایی کشور سرعت بخشیده است. به گفته این وزارتخانه، این گزارش «چیزی جز بی اخلاقی رسانه ای» نیست و نتیجه ای جز «دلسردی نخبگان و دانشمندان فضایی کشور» ندارد. پاسخ اینگونه خاتمه یافت: حوزه فضایی کشور به جای زیر سوال بردن کل فعالیت ها و برنامه های فضایی کشور با انتشار گزارش های کذب و مغرضانه نیازمند حمایت همه جانبه رسانه ای، مالی، معنوی و… است. و گفت که این خلاف منافع ملی است.
روزنامه دنیای اختسان در همان روز 21 آبان گزارشی با عنوان «پشتیبانی کسب و کار یا بستر بومی؟» منتشر کرد. منتشر شده است که در آن با بررسی برخی بندهای طرح حمایت از کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال به این نتیجه می رسد که اصلی ترین مزیت این طرح حمایت از بسترهای بومی و پخش است. وزارت ارتباطات، تیتر این مقاله را مغرضانه دانست و گفت: «با تمرکز بر جزئیات این طرح و به دور از گرایشهای سیاسی»، مشخص میشود که مفاد این طرح هم برای حمایت از تریبونهای داخلی است و هم برای حمایت از تریبونهای داخلی. به نفع صاحبان مشاغل و مشتریان آنهاست. با این حال، تایید کرده است که یک شبه شرایط مشابهی برای مشاغل فعال در پلتفرم های خارجی مسدود شده در پلت فرم های داخلی فراهم نخواهد شد. از این رو برای جذب مشتری، بسته های تبلیغاتی را در بسترهایی مانند رسانه ملی در نظر گرفته است.
این وزارتخانه در واکنش به اعتراض به محدودیت ها به شبکه ملی اطلاعات و حمایت از کسب و کار در بسترهای داخلی یادآوری می کند.
این وزارتخانه گزارش خبری روز ۱۹ آبان روزنامه خراسان با عنوان کندی اینترنت در مجلس را «بی اخلاقی رسانه ای» و همچنین «گزارش کذب» دانست. خراسان پس از بررسی جلسه وزیر ارتباطات و اعضای کمیسیون صنایع و معادن و مصاحبه با نمایندگان نوشت که تعدادی از نمایندگان از پاسخ وزیر به سوالاتی که عمدتاً مربوط به مشکلات اینترنت از جمله سرعت است، قانع نشدند. ، و خواستار بررسی آن در صحن شد. در پاسخ آمده است که در این روز سوالی در مورد سرعت اینترنت مطرح نشده و سوالات مربوط به شبکه ملی اطلاعات و دسترسی به اینترنت در روستاهای نمایندگان بوده است. ضمناً در سه بخش توضیحاتی در مورد شبکه ملی اطلاعات، سرعت اینترنت و پشتیبانی از بسترهای داخلی ارائه کرده است. وی در این پاسخ تاکید کرد که وزارتخانه مرجع تصمیم گیری در خصوص انسداد نیست.
این وزارتخانه همچنین به گزارش ها و مطالب روزنامه های مهرماه پاسخ داد. روز 26 مهر، روزنامه شرق در مطلبی در ستون سیاست ها نوشت: معاون وزیر ارتباطات در پاسخ به کشاورزی که با فیلترینگ اینستاگرام قادر به فروش محصولات خود نیست، گفت: نباید از ابزاری مانند اینستاگرام از ابتدا.” وی همچنین به واکنش های مختلف دولت و اصولگرایان در خصوص اینترنت اشاره کرد و گفت: برخی بدشان نمی آید ایران کره شمالی دوم شود. روابط عمومی در این پاسخ اعلام کرد که شرق سخنان محمود لیایی را ناقص منتقل کرده و انتساب عبارت ایرانی ها توقعات زیادی به عیسی زارع پور را تکذیب کرده است. وی در خصوص این جملات معروف که «حدی نیست جز دو پیام رسان آمریکایی»، گفت: در 16 مهر و با توجه به شرایط آن روز گفته شده و استناد آن نادرست و احتمالاً به دلیل عدم اطلاع است. وی در نهایت پرسید چرا با وجود طرح هایی مانند 20 میلیون فیبر نوری، ایران را متهم به کره شمالی می کنید؟
در پاسخ ها با یادآوری آبان 1397 تاکید شده است که این بار فقط محدودیت های موقت اعمال شده و شبکه ملی اطلاعات مختل نشده است.
روز بیست و ششم مهر روزنامه جمهوری اسلامی نیز مطلبی نوشت که این وزارتخانه به آن پاسخ داد. این یادداشت توسط سید ضیاء مرتضوی با نام «اینترنت ملی، جنرال حصر» نوشته شده است. وی با انتقاد از کسانی که شبکه ملی اطلاعات یا اینترنت ملی را اجباری خواندند، گفت: مشکل اصلی این گروه این است که به جای اصلاح افکار، روش ها و رفتارهای خود، منشأ مشکلات ریشه ای را فراتر از مرزها می بینند و به دنبال آن هستند. راه حل در بستن و محدود کردن آنها. آنها می دانند چگونه ابزارهای ارتباطی و اینترنت و شبکه های مجازی بسازند. وی اینترنت یا طرح امنیت ملی را همان حصر عمومی یک ملت دانست. پاسخ از اینجا شروع می شود که ما اینترنت ملی نداریم، بلکه یک شبکه ملی اطلاعات است و نویسنده یادداشت را متهم به اتهام زدن به کارشناسان کشور می کند. وی در ادامه از اتصال چند روستا به شبکه ارتباطی پایدار و باکیفیت میگوید و با اشاره به آبان ماه سال 1397 میگوید این بار در سراسر کشور قطعی اینترنت رخ نداده و تنها محدودیتهای موقت اعمال شده و کسبوکارهای داخلی «بدون یک لحظه قطع دسترسی پرسرعت و امن به شبکه سراسری “اطلاعات فعال بوده و خوشبختانه با اختلالی مواجه نشده اند.”
پاسخ به گزارش دنیای اقتصاد با عنوان «اس ام اس معین؛ محدودیتی جدید برای اقتصاد دیجیتال» در 24 مهر تنها پاسخی است که به لطف دغدغه نگارنده از مشکلات کسب و کارها آغاز شده است. در ادامه گفته می شود که وزارت ارتباطات این مشکل را پیگیری کرده و این محدودیت پایان یافته است و «تنها محدودیت مربوط به سامانه هایی است که قبلاً تخلف شده و طبق نظر مراجع قضایی محدود شده است». وی همچنین با تاکید بر این جمله از زارع پور گفت: به طور کلی تریبونی که قوانین جمهوری اسلامی را به رسمیت نشناسد بستر مناسبی برای کسب و کار نیست. مربوط به 16 مهر و بر اساس شرایط آن روز است و «ذکر آن در زمان حال بدون ذکر تغییرات پیش آمده، مخاطب را به بیراهه می کشاند».
این وزارتخانه همچنین بخشی از گزارش هفدهم مهر روزنامه خراسان با عنوان «سرگردانی کسب و کارهای اینترنتی» را عجیب و ناعادلانه دانست. این روزنامه در مقاله اصلی سخنان وزیر را «متضاد و مبهم» خواند. جوابیه به اظهارنظرهای مختلف وزیر درباره محدودیت دو تریبون خارجی و با اشاره به تصمیم مقامات امنیتی اشاره کرد و به این نتیجه رسید که سخنان وزیر متناقض و مبهم نبوده است. وی در ادامه ابراز خرسندی کرد که «تمامی خدمات داخلی در بستر شبکه ملی اطلاعات در حال انجام است و هیچ سرویس داخلی مختل نشده است» و محدودیتهای برخی ساعات در سطح بینالملل برداشته شده و «تنها محدودیت برای دو سکوی ذکر شده.” که تصمیم گیرندگان آن نیز «مقامات ذی صلاح» هستند.
پاسخ ها بر اساس انکار و ترویج طرح هایی است که انجام شده است. نه کاربران و نه رسانه ها این طرح ها را کافی نمی دانند. تقاضاها بزرگتر از چند طرح حمایتی است. این وزارتخانه با نادیده گرفتن مطالبات اینترنت پرسرعت، رایگان و باکیفیت میخواهد رسانهها را در مورد اینترنت آنگونه که هست و طرحهای تصویبشده قانع کند، اما با تاکید مداوم بر اینکه مسئولیتی در قبال سختگیریها ندارد. محدودیت ها، موقعیت و نقش آن را کمرنگ می کند. آن را بی اثر می کند.