وداع با شهر با دوچرخه های بدون دود


مدتی است که خبری از دوچرخه های نارنجی در شهر نیست. مدیرعامل این شرکت می گوید: عدم صدور مجوز و برخورد غیرکارشناسانه شهرداری و عدم پاسخگویی این نهاد باعث شده است که بیدود که اخیرا بیش از پنج هزار دستگاه دوچرخه داشت و 140 میلیارد تومان ارزش گذاری شده بود متوقف شود. فعالیت آن

بیدود به عنوان استارتاپ ارائه دهنده دوچرخه های اشتراکی در سال ۱۳۹۶ فعالیت خود را در تهران آغاز کرد و یک سال پس از آن خدمات خود را به شیراز نیز ارائه کرد. حالا پس از چهار سال فعالیت، حسین قاسمی، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره بیدود، از پایان این استارتاپ خبر داده و به تجارت نیوز می گوید که از ابتدا با مدیران شهری مشکل داشته است.

مدیران شهرداری تهران و شیراز به دلیل نداشتن دانش کافی در این زمینه مشکلات عدیده ای را برای این خدمت در هر دو شهر ایجاد کردند و تأخیر بیش از حد و نظرات شخصی به دور از خرد جمعی باعث بروز چنین مشکلاتی شد.

این مشکلات دلیل اصلی خداحافظی این شهر با دوچرخه های بدون دود بوده است: «متاسفانه یارانه ها را پرداخت نکردند، در زمان معاونت حمل و نقل قبلی در جلسه ای اعلام کردند که باید در عرض یک قرارداد قرارداد ببندند. هفته و تا دو هفته دیگر قرارداد منعقد می‌شود، حتی در بخش زنده تلویزیون اعلام کردند که قصد دارند خدمات بیدود را گسترش دهند، اما طولی نکشید که بیدود بسته شد.

احتمالا چند ماهی است که شهروندان تهرانی و شیرازی متوجه نبود دود در سطح شهر شده اند. دیگر هیچ پارکینگ بدون دود با سقف های نارنجی در خیابان ها وجود ندارد و هیچکس دوچرخه های این شرکت را سوار نمی شود. مدیر عامل شهرداری تهران و شیراز بید، عامل تعطیلی این استارت آپ اعلام شده است:

شهرداری تهران و شیراز بیدود را تعطیل کرده اند و تنها کاری که از دست ما بر می آید ارسال نامه به رئیس جمهور بود چرا که سال 1401 سال دانش بنیان است و ما سطح یک دانش بنیان هستیم البته ارسال این نامه نامه نتیجه ای نداشت: «این نامه به وزارت کشور ارجاع شد و معاونت حمل و نقل رئیس جمهور و رئیس جمهور دستور ویژه ای در مورد آن دادند. وزارت کشور نیز به سازمان بازرسی و دهیاری های شهرداری های کشور ابلاغ کرد. جلسات متعددی با حضور شورای شهر و شهرداری های تهران و شیراز، نماینده ریاست جمهوری و نماینده وزارت کشور برگزار شد. حتی در این جلسات مبالغ و قراردادها تعیین و امضا شده است. اما نه تهران و نه شیراز هنوز به توافق نرسیده اند و هیچ کس پاسخگو نیست.

به این ترتیب استارتاپی که به گفته قاسمی «بر اساس آخرین برآوردها حدود 140 میلیارد تومان ارزش گذاری شده بود» در نهایت نتوانست به فعالیت خود ادامه دهد. توقف چرخ‌های بدود باعث شد 150 نفر بیکار شوند: بی‌دود 150 کارمند خود را که حدود 500 نفر با خانواده‌هایشان بودند تعدیل کرد، گفت: نیروهایی که با دانش و سطح علمی بالا کار می‌کردند، اما اکنون تیم ما فقط 4 پرسنل دارد. سیستم را حفظ کنید.”

با تعطیلی بیدود پنج هزار دوچرخه این مجموعه نیز از تهران خارج می شود. وی از این خروج اجباری گلایه کرد و توضیح داد: من یک سرمایه گذار و کارآفرین بودم که با تیم و شرکای خود استارت آپی را راه اندازی کردم و سعی کردیم تهران و ایران را به مکان بهتری برای زندگی تبدیل کنیم اما با نگاهی غیرحرفه ای و شخصی مواجه شدیم. و ترک افعال.”

وی معتقد است: «مدیران دولتی به دلیل تفاوت فاحش دانشی که با بخش خصوصی و جوانان دارند، نمی توانند خلأهای موجود را پر کنند و از دانش روز عقب مانده اند و به همین دلیل خسارات جبران ناپذیری به سرمایه گذاران وارد می کنند.

این اتفاق در حالی رخ داد که دوچرخه های مشترک در دنیا به عنوان راه حلی برای مقابله با آلودگی هوا و کاهش معضل تردد در شهرهای بزرگ مطرح و در اختیار شهروندان قرار گرفته است. با وجود اعتقاد برخی کارشناسان مبنی بر نامناسب بودن معابر تهران برای دوچرخه سواری و انتقاد از دوچرخه های بدون دود، اکنون مشکل اینجاست که این سرویس بدون پاسخگویی مسئولین و تنها با اقداماتی مانند عدم صدور مجوز، به پایان راه رسیده است. هدر دادن سرمایه و بیش از صد نفر از نیروی کار این استارت آپ بیکار شده اند.