هوش مصنوعی به تیتر اول بسیاری از رسانه ها در حوزه فناوری تبدیل شده است. به همین دلیل بسیاری از تحلیلگران سال 2023 را سال کبیسه هوش مصنوعی می دانند. هوش مصنوعی علیرغم تمام مزایایی که در زندگی روزمره دارد، یک ابزار تهدیدکننده است و می تواند بر قدرت نظامی تأثیر بگذارد. اریک اشمیتمدیر عامل سابق گوگل می گوید که تاثیر هوش مصنوعی بر جنگ مشابه دورانی است که سلاح های هسته ای معرفی شدند.
اشمیت که در سال 2016 یکی از بنیانگذاران شد هیئت نوآوری دفاعی دولت آمریکا در مصاحبه ای با مجله Wired به استفاده از آخرین فناوری ها در تجهیزات ارتش آمریکا اشاره کرد و گفت که آمریکا می تواند به لطف هوش مصنوعی فاصله نظامی خود را با چین افزایش دهد.
اشمیت در مصاحبه جدید خود به استارتاپی به نام Istari اشاره کرد که از فناوری یادگیری ماشین و Metaverse برای مونتاژ مجازی و آزمایش خودروهای نظامی مانند تانک ها استفاده می کند. همچنین مدیر عامل سابق گوگل از ایده شبکه ای مشابه اینترنت اشیا برای پهپادهای ارزان قیمت که می توانند در یک واحد کار کنند صحبت می کند.
به گفته اریک اشمیت، وزارت دفاع آمریکا باید از جنگ روسیه و اوکراین درس بگیرد. او می افزاید که اوکراین با استفاده از فناوری های توسعه یافته توسط بخش خصوصی توانسته است در برابر حمله روسیه مقاومت کند. یکی از راه حل های اوکراین تبدیل پهپادهای تجاری به سلاح های نظامی و قطعات کمیاب پرینت سه بعدی است: “بیایید تصور کنیم که می خواهیم سیستم تسلیحاتی بهتری بسازیم. در این زمینه کافی است یک شرکت فناوری محور ایجاد کنیم.
به گفته اریک اشمیت، هوش مصنوعی می تواند قوانین جنگ را تغییر دهد:انیشتین در دهه 1930 نامه ای به روزولت او نوشت و گفت فناوری جدیدی به نام سلاح هسته ای وجود دارد که می تواند جنگ را تغییر دهد و این اتفاق افتاد. به نظر من، سیستم های خودکار، غیرمتمرکز و توزیع شده مبتنی بر هوش مصنوعی به همان اندازه قدرتمند هستند.”
اشمیت که در سال 2019 هیئت مدیره آلفابت (شرکت مادر گوگل) را ترک کرد، دهه گذشته را صرف تلاش برای آوردن جنگ مبتنی بر هوش مصنوعی به هیئت نوآوری دفاعی دولت ایالات متحده کرده است. رهبران این آژانس دولتی معتقدند که هوش مصنوعی میتواند سختافزار نظامی و جمعآوری اطلاعات و نرمافزارهای بکاند را متحول کند و به ایالات متحده کمک کند تا بهتر با چین رقابت کند.
اشمیت هنگام مقایسه هوش مصنوعی و سلاحهای هستهای به قدرت تخریب این فناوری در تجهیزات نظامی اشاره نکرد و تنها به چگونگی تغییر جنگ پرداخت. اما در هر صورت این مقایسه زنگ خطر را به صدا در می آورد.
برخی از بزرگان صنعت فناوری معتقدند که هوش مصنوعی مزایای مثبت بسیاری را به همراه خواهد داشت. به عنوان مثال، مدیرعامل انویدیا ChatGPT را بهترین اتفاقی میداند که تا به حال برای صنعت محاسبات اتفاق افتاده است. با این حال، با توجه به پیشرفت های نظامی ناشی از هوش مصنوعی، هنوز نگرانی های زیادی در این زمینه وجود دارد. لاکهید مارتین، شرکت هوافضا و تجهیزات نظامی، اخیراً اعلام کرده است که یکی از جت های مجهز به هوش مصنوعی این شرکت به مدت 17 ساعت پرواز کرده است.