هر چه در دنیا محبوب است برای ما فیلتر می شود


از آغاز عصر کند، آشفته و نیمه تاریک اینترنت یک پاییز و یک ماه زمستان می گذرد، اما این شرایط برای هیچ یک از کاربران عادی نشده است. کاربران اینترنت که در این چهار ماه بارها نفس خود را از دست داده اند، پلتفرم های فیلتر شده افزایش یافته، راه های دور زدن فیلتر، فیلترها هر روز بسته تر شده، امنیت کمتر و بدافزارها افزایش یافته است، همچنان پناهگاه هستند. به آن عادت کرده ام و آیا می توان به این وضعیت عادت کرد؟

بهترین پاسخ به این سوال شاید گفته وزیر ارتباطات باشد که اخیرا گفته بود «اینترنت مثل هواست» و سپس اشاره کرد که این روزها زندگی همه مردم به اینترنت وابسته است، از اقتصاد، تجارت، آموزش، فرهنگ و … سرگرمی و افزود: نمی توان اینترنت را قطع کرد.

اگر این جمله را به عنوان مقدمه بپذیریم، به این نتیجه می رسیم که نمی توانیم به هوای غبارآلود که راه تنفس را می بندد عادت کنیم. همانطور که ساکنان شهرهای بزرگ کشور به بوی سوختن گازوئیل عادت نمی کنند، کاربران نیز نمی توانند عادت کنند که قبل از 30 شهریور ماه 1401 از چه امکاناتی استفاده می کردند و اکنون همان را از دست داده اند.

زمانی که کاربر ایرانی خود را با سایر ساکنان دهکده جهانی، دهکده ای که توسط یک شبکه جهانی ایجاد شده است، مقایسه می کند، عادت کردن به این وضعیت دشوارتر می شود، اما همه ساکنان آن به یک اندازه به این نقطه اتصال دسترسی ندارند. در حالی که برخی آزادانه تر از پلتفرم های مختلف استفاده می کنند، برخی دیگر از دسترسی به پلتفرم های خاص یا به طور کلی دسترسی به جریان آزاد اطلاعات محروم هستند.

البته این وضعیت مختص ایران نیست و معروف ترین نمونه این محدودیت ها را می توان در چین دید که مردم آن از دسترسی به گوگل محروم هستند. این در حالی است که بر اساس آخرین آمار به دست آمده توسط SimilarWeb که توسط Statista منتشر شده است، وب سایت گوگل (google.com) بیشترین تعداد بازدید جهانی را در نوامبر 2022 داشته و بیش از 85 میلیارد بازدید را به ثبت رسانده است.

نیمی از وب سایت های پرکاربرد برای شهروندان ایرانی فیلتر شده اند

خوشبختانه وب سایت گوگل فیلتری برای کاربران ایرانی نیست، اما از آخرین لیست ده سایت پربازدید دنیا که توسط سایمیلار وب منتشر شده است، نیمی از آنها از دسترس کاربران دارای IP ایرانی دور هستند. دومین وب سایت پربازدید جهان در نوامبر 2022 یوتیوب بود که 33 میلیارد بازدید داشت. پلتفرمی که 13 سال در ایران فیلتر شده و بازدیدکنندگانش از سال 2008 برای شرکت در آن باید از VPN استفاده کنند.

فیس بوک سومین وب سایت جهان است که در نوامبر 2022 نزدیک به 17.8 میلیارد بازدید داشته است، اما 13 سال از فیلتر شدن این وب سایت در ایران می گذرد. توییتر یکی دیگر از پلتفرم هایی است که از سال 2008 در ایران فیلتر شده است، اما در نوامبر 2022 نزدیک به هفت میلیارد بازدید داشته و چهارمین وب سایت پربازدید جهان است.