نه به فیلترینگ؛ بله، برای محافظت از شما


چهار ماه از اعمال محدودیت‌های جدید در اینترنت و فیلتر شدن پلتفرم‌های محبوبی مانند اینستاگرام، واتس‌اپ و گوگل پلی می‌گذرد. در تمام این چهار ماه روزی نبوده که لزوم اعمال یا رفع محدودیت های ایجاد شده توسط یکی از مسئولان مطرح نشود. برخی موافق ادامه محدودیت ها و برخی مخالف آن هستند. اما در نهایت هرگونه تحول جدید در خصوص محدودیت های اینترنتی منوط به تصمیم شورای امنیت کشور است.

برخی از نمایندگان مجلس معتقدند اکنون زمان رفع محدودیت ها فرا رسیده است. البته یک حد مشروط. دو نماینده مجلس در شماره امروز یکم بهمن ماه روزنامه شرق بر لزوم رفع محدودیت های اعمال شده در اینترنت تاکید کرده اند. جلال رشیدی کوچی معتقد است مردم باید آزادی عمل بیشتری در فضای مجازی داشته باشند و بتوانند بین بسترهای داخلی و خارجی یکی را انتخاب کنند.

علی اصغر عنابستانی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز معتقد است فیلتر کردن اینستاگرام، واتس اپ و تلگرام راه حل دنیای امروز نیست و نمی تواند راه حل ما برای مقابله با مسائل باشد. او البته معتقد است «اینکه فضای مجازی که بخش عظیمی از زندگی واقعی ما را تحت تأثیر قرار می دهد، بدون قاعده مدیریت شود، درست نیست».

عنابستانی اگرچه معتقد است فیلترینگ نمی تواند اقدام مفید و موثری باشد، اما به ضرورت مدیریت فضای مجازی معتقد است. به گفته وی، راهکاری که در شرایط اخیر جامعه می تواند موثر باشد، تصویب و اجرای طرح حفاظت (یا طرح ساماندهی فضای مجازی) بود: «اگر قانون تنظیم فضای مجازی را تصویب کرده بودیم. زمان و مديريت صحيح بر فضاي مجازي حاكم مي شد، در اين مواقع بود كه دستگاه هاي امنيتي مجبور نبودند وارد يك رويداد فرهنگي و اجتماعي شوند و فضاي مجازي را به كلي فيلتر كنند.

از این رو عنابستانی از تلاش مجلس برای ارائه مجدد طرح ساماندهی فضای مجازی خبر داد و گفت: در مجلس به دنبال طرحی برای ارائه مجدد طرح ساماندهی فضای مجازی هستیم که اگر این اتفاق بیفتد. هیچ قاضی در هیچ کجای کشور نمی تواند مثلاً حکم صادر کند و تلگرام را فیلتر کند؛ زیرا بر اساس یک قاعده و چارچوب عمل می کند.

وی همچنین با بیان اینکه مخالف فیلترینگ است و تاکید می کند که «فیلتر راه حل درست و اساسی نیست و باید فضای مجازی را مدیریت کنیم»، خاطرنشان کرد: چون فضای مجازی در کشور ضابطه مند نیست، نهاد امنیتی برای آن تصمیم می گیرد. . : از آنجایی که این فضا ضابطه مند نیست در شرایط بحرانی فضای مجازی منفجر می شود و همه چیز را از بین می برد به همین دلیل یک دستگاه امنیتی که یک دستگاه اجتماعی، خدماتی و فرهنگی نیست وارد این فضا می شود و رویکرد امنیتی به فضای مجازی دارد. شرایط

وی اگرچه معتقد است با وجود طرح امنیتی، دیگر امکان ایجاد محدودیت در فضای سایبری از سوی نهاد امنیتی وجود ندارد، اما مشخص نیست که رای مجلس و طرح امنیتی می توانسته تاثیر بیشتری در اعمال محدودیت بر فضای مجازی داشته باشد. اینترنت و شبکه های اجتماعی در شرایط ناپایدار اجتماعی یا تصمیم امنیت نهادها.

جلال رشیدی کوچی، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس، دیگر نماینده ای است که معتقد است زمان رفع محدودیت های اینترنت فرا رسیده است: «شورای عالی امنیت ملی در شرایطی تصمیم گرفت. التهاب و ناآرامی جامعه برای آرام کردن فضای دو بستر و جامعه شبکه ای. شبکه های اجتماعی خارجی مسدود شده اند؛ اما به نظر من الان وقت رفع انسداد شماست؛ زیرا جامعه آرام شده است.»

وی بر لزوم دادن آزادی عمل و اختیار به مردم در فضای مجازی معتقد است و در این خصوص گفت: باید به گونه ای عمل کنیم که مردم علاوه بر شبکه های اجتماعی بین المللی، با صلاحدید و شعور خود در شبکه های داخلی نیز عضویت داشته باشند. علاوه بر این باید راهکاری برای برخورد با متخلفان یا جنایت‌کنندگان در شبکه‌های اجتماعی خارجی داشته باشیم، به عبارتی فضا را به سمت مدیریت سوق دهیم.»

رشیدی کوچی فیلترینگ را راه حلی نامناسب و ناکارآمد می داند و معتقد است نه تنها پلتفرم هایی که اخیرا فیلتر شده اند، بلکه سایر پلتفرم ها نیز باید رفع فیلتر شوند: «من معتقدم نه تنها واتس اپ و اینستاگرام، بلکه یوتیوب، فیسبوک نیز باید فیلتر شوند. و… رفع فیلتر.به این ترتیب مردم عادی می توانند زندگی عادی و فروشگاه های مجازی خود را داشته باشند.اما در کنار آن باید زمینه برخورد با کسانی که در این فضا مرتکب جرم و تخلف می شوند نیز فراهم شود. با این روش ها می توان امید را به جامعه بازگرداند.»

البته این نماینده مردم مرودشت ساماندهی فضای مجازی را نیز لازم و ضروری خواند و امروز را بهترین زمان برای ساماندهی این فضا می داند: «اکنون که شرایط التهابی فروکش کرده است، با وجود اینکه برخی فکر می کنند بهترین فرصت است. برای بستن شبکه های اجتماعی خارجی معتقدم این بهترین فرصت برای سازماندهی درست و دقیق این فضا است.»

برخی از نمایندگان مجلس مخالفت جدی خود را با محدودیت فضای مجازی به صراحت اعلام کرده اند اما این رفع محدودیت را برابر با آزادی فضای مجازی نمی دانند و آن را مشروط به مدیریت این فضا از طریق قانون گذاری می دانند. شرطی که بار دیگر طرح حفاظت یا تنظیم را به گزینه ای روی میز مجلس تبدیل کرده و تلاش برای پیگیری مجدد آن را به دنبال داشته است. تلاشی که البته از هم اکنون آغاز شده و زمزمه هایی مبنی بر از سرگیری طرح حفاظتی را برانگیخته است.