نماینده مجلس: یوتیوب حداقل باید برای دانشگاه ها و مشاغل باز باشد


یکی از اعضای کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور به خبرگزاری دانشجو با بیان اینکه این موضوع را صرفاً برای جلب رضایت و اعتمادسازی و امیدواری می گوییم نه اینکه با ابتذال در فضای مجازی موافق باشیم، گفت: زمانی که راهی را طی کردیم که ما جوابی نگرفتیم، باید تغییر کنیم. وی همچنین با تاکید بر اینکه حاکمیت در فضای مجازی مغایر با فیلترینگ است گفت: برخی از دوستان انسداد و فیلترینگ را حکمرانی در فضای مجازی می دانند.

جلال رشیدی کوچی وی یکی از نمایندگانی است که در این مدت از رفع محدودیت های اینترنتی صحبت کرده است. وی با اشاره به خبر وزیر ارتباطات مبنی بر رفع فیلتر کلوب هاوس با بیان اینکه امیدواریم اقدامات سریعتر و دقیق تری انجام شود، گفت: احساس می کنم امروز اگر رئیس جمهور دستور رفع فیلتر را بدهد نه تنها در اینستاگرام و واتس اپ، بلکه در توییتر و یوتیوب، رضایت و امید در جامعه ایجاد می شود.” اول بهمن ماه وزیر ارتباطات در جمع خبرنگاران از رفع فیلتر کلوپ ها خبر داد.

در پاییز 1401 در حالی که شدیدترین فیلترینگ اعمال شد، بررسی پرطرفدارترین اپلیکیشن ها نشان داد که واتس اپ و تلگرام محبوب ترین پیام رسان ها در بین کاربران ایرانی هستند و VPN ها بقیه ده اپلیکیشن برتر را تشکیل می دهند. این دو پیام رسان در کنار اینستاگرام و بسیاری از سرویس ها، پیام رسان ها و اپلیکیشن های موجود در کشور فیلتر شده اند. وزیر ارتباطات وقتی از رفع فیلتر کلاب هاوس به عنوان خبر استقبال کرد، بلافاصله اعلام کرد که خبری از رفع فیلتر اینستاگرام و واتس اپ نیست.

در این چهار ماه که محدودیت های اینترنتی تشدید شده و پس از اینکه فیلترینگ اینستاگرام و واتس اپ بسیاری از کسب و کارها را زمین گیر کرده و مشاغل را از بین برده و مردم را وادار به مراجعه به VPN برای نیازهای آنلاین روزانه خود کرده است، بارها برخی از نمایندگان و مسئولان از فیلترینگ تا این حد انتقاد کرده اند. ; اما کمکی نکرد.

اما این نماینده مجلس می گوید: منتظریم؛ زیرا این روش یعنی فیلترینگ تاکنون جوابی نداشته است و اگر فیلترینگ از بسیاری از تریبون ها و برنامه ها حذف شود به آگاهی مردم کمک می کند. نمونه اش یوتیوب است که خیلی ها آن را مثل یک دانشگاه می دانند و این نماینده هم می گوید که هر وقت در زمینه تعمیرات مشکلی دارد یا می خواهد خرید کند و زوایای مختلف را بررسی کند به آن اشاره می کند: «حداقل برای دانشگاه ها و مشاغل، یوتیوب باید باز باشد؛ زیرا یوتیوب یک برنامه درآمدزا است، برخلاف اینستاگرام که جنبه سرگرمی دارد.

در اینجا رشیدی کوچی با اولویت دادن به بخشی از گروه ها نشان می دهد که در واقع از اینترنت طبقاتی راضی است. وی خطاب به مقامات مدافع فیلتر اینستاگرام می گوید: «اگر آن را قبول کنیم، به جای آن یوتیوب یا توییتر را باز کنید که کاربران زیادی دارد… جنگ کجاست، وقتی این برنامه ها را می بندیم، عملاً دسترسی را برای کسانی که می خواهند محدود می کنیم. در کنار اینها، مافیای فیلترشکن نیز یک داستان است

انتقاد از فیلترینگ در مجلس شنیده می شود. قبل از این هم غلامرضا نوری قزلجه وی گفت که به مسئولان مربوطه هشدار دادیم که فیلترینگ را رفع کنند. اما هیچ اقدامی صورت نگرفت. وی اخیرا گفت: انتظار نداریم مانند سایر کشورهای دنیا اینترنت به روز، ارزان و ارتقا یافته دریافت کنیم، بلکه تنها درخواست ما این است که دسترسی مردم به اینترنت با قیمت و کیفیت قبلی را فراهم کنیم. معین الدین سعیدی وی همچنین خطاب به رئیس جمهور گفت: من و شما نمی توانیم دنبال کنه های آبی و خاکستری بگردیم، اما مردم دسترسی ندارند.

همچنین نمایندگان نسبت به غیرقانونی بودن ادامه بیش از 30 روز محدودیت ها هشدار دادند. هفته گذشته، مجتبی توانگر وی در نامه ای خطاب به رئیس جمهور با انتقاد از این موضوع، ادامه محدودیت های اینترنتی بدون اقناع مناسب و جلب حمایت و همدلی مردم و بدون اخذ مجوز از شورای اسلامی را اقدامی غیرقانونی دانست.

اما به نظر می رسد فعلا صدای نمایندگان راه به جایی نمی برد و نه تنها محدودیت ها برداشته نمی شود. علاوه بر این، هر روز راه های دور زدن فیلترینگ بیشتر و بیشتر بسته می شود. اخیرا بررسی سایت Surfshark نشان می دهد که ایران دومین کشور دارای بیشترین محدودیت اینترنت در سال ۲۰۲۲ است و در مجموع امسال از فیلتر ۲ شبکه اجتماعی، ۵ قطعی سراسری و ۴ قطعی منطقه ای عبور کرده است.