محمد کیشوری کارشناس ارتباطات و فناوری اطلاعات و مدیر عامل گروه اسپکتر و روح الله مومن نسب کارشناس فضای مجازی و عضو سابق کارگروه تعیین مصادیق جنایی با حضور در نشست «حفاظت؛ منافع یا منافع ملی» با هر یک از آنها به بحث و تبادل نظر پرداختند. دیگر در مورد موضوع محدودیت در فضای سایبری.
مومن نسب که یکی از مدافعان طرح صیانت از فضای سایبری است نیز با تاکید بر موافقت خود با ماهیت محدودیت در فضای سایبری موضوع اصلی را اجرا و اعمال این محدودیت دانست و گفت: قطعا محدودیت وجود دارد. کار مفیدی است و ما با ماهیت محدودیت موافقیم، اما باید سعی کنیم قانون خوبی وضع کنیم و آن را به خوبی اجرا کنیم.» وی معتقد است محدودیت ها برای کسانی که می خواهند قانون شکنی کنند و فضا را به هم بزنند مفید است و قانون باید این افراد را محدود کند.
با توجه به اینکه طی محدودیت های اخیر، مسئولان کشور بر خروج از تریبون های بین المللی و حرکت به سمت تریبون های داخلی تاکید داشتند، به نظر می رسد کره جنوبی الگوی ایده آل برای محدودیت ها باشد که به گفته مومن نسب «سیاست های این کشور به ما نزدیک است» و این محدودیت را به گونهای اعمال کرد که «هیچ پیامرسانی فیلتر نمیشود، اما مردم پیامهای بومی را ترجیح دادهاند».
شکستن سیاست فیلترینگ اینستاگرام
عضو سابق کارگروه سوابق جنایی همچنین معتقد است که فیلتر کردن و محدودیتها به بهترین وجه برای محتوا اعمال میشود، نه پلتفرمها. با این حال، مسائل فنی مانع از این روش فیلترینگ می شود. وی در ادامه این بحث نیز اظهار داشت: قاعدتاً و منطقاً اولویت باید بسته شدن محتوا باشد نه بستن پلتفرم ها، اما بدون همکاری شرکت اصلی راه حلی وجود ندارد.
وی همچنین به شکست فیلترینگ در اینستاگرام اشاره کرد و گفت: در مقطعی 200 میلیارد تومان برای فیلترینگ هوشمند هزینه شد که با تغییر الگوی کد اینستاگرام دور زد. مومن نسب با بیان این موضوع همچنین به موضوع دیگری که در چند ماه اخیر بارها از سوی نمایندگان مجلس، وزیر ارتباطات و سایر مسئولان کشور مطرح شده است، موضوع راه اندازی دفاتر نمایندگی تریبون ها در ایران اشاره کرد.
این کارشناس افتتاح نمایندگی این پلتفرم ها و شرکت ها در کشور را یکی از راهکارها دانست و افزود: اکنون دو راه وجود دارد: یا سکوها در ایران دفتر باز کنند و پاسخگوی محتوای آنها باشند یا کلا تعطیل شوند. ” با توجه به اینکه مومن نسب پیش از این به وجود محدودیت های فنی برای اعمال محدودیت اشاره کرد و این بسترها امکان و تمایل قانونی برای راه اندازی نمایندگی در ایران را ندارند، مسئولان مربوطه فیلترینگ و بستن این فضا را چاره کار دانسته اند.
فیلتر کردن مطلقاً بد نیست. نحوه اعمال آن مهم است
در این مناظره که به همت انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید برگزار شد، محمد کیشوری مدیر عامل گروه طیف و کارشناس ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز حضور داشت. کشیری در این جلسه بر لزوم تنظیم و سیاست گذاری برای فضای مجازی تاکید کرد و معتقد بود اگر اعمال فیلترینگ و محدودیت قانونی نباشد، تبعات منفی بیشتری نسبت به عدم اعمال محدودیت خواهد داشت.
مدیرعامل گروه طیف ضرورت قانونی شدن این امر را اینگونه تشریح کرد: در همه کشورها سازوکار قضایی وجود دارد که به سکوها اطمینان خاطر می دهد که فعالیت کنند. – طرف باشد و بتواند به یک نهاد مستقل شکایت کند، پاسخگو خواهد بود و دفتر باز می کند.»
از این رو اگرچه سیاست فیلترینگ را جزء لاینفک سیاست های فضای مجازی می داند، اما با تاکید بر اینکه باید خط مشی، ضوابط و مقررات این فضا مشخص شود، می گوید: بحث من این است که این سیاست چگونه انجام می شود.
این کارشناس با اشاره به اینکه «فیلترسازی باید در حد امکان و با اکثریت کاربران باشد»، با بیان اینکه محدودیت های اعمال شده همه را نیازمند فیلترشکن کرد، گفت: آسیب فیلترشکن ها بسیار بیشتر از فیلتر نکردن است. فیلترشکن زشت بود، اما الان حتی یک بچه روی گوشیش هست و هر سایتی که بخواهد می رود.»