مقررات حمایت از فریلنسرها؛ از اینترنت پرسرعت گرفته تا بیمه تامین اجتماعی برای افراد دارای اعتبار


آیین نامه حمایت از فریلنسرهای فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال کشور در کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال به تصویب رسید و بر اساس آن وزارتخانه ها و سازمان های مختلف موظف شدند نسبت به حمایت از فریلنسرها در این حوزه اقدام کنند.

این آیین نامه که در 10 ماده تدوین و به تصویب وزرای حاضر در کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال رسیده است، شرایط ایجاد بانک اطلاعاتی ثبت اطلاعات فریلنسرها، ارائه اینترنت پرسرعت و پایدار و اعطای تامین اجتماعی را تعیین کرده است. به فریلنسرهای معتبر بیمه می کند و موسسات مختلفی را تاسیس کرده است. موظف به اجرای این موارد می باشد.

فریلنسر شخصی حقیقی است که در شرکت یا گروه خاصی استخدام نمی شود و به صورت پروژه ای و پاره وقت و به صورت حق الزحمه در داخل کشور برای کارفرمایان مختلف داخل یا خارج از کشور در زمینه توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و توسعه فنی و مدیریت مشاغل دیجیتال. .

در ماده دوم این آیین نامه، سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور موظف است به منظور ایجاد بستر حمایتی و ارتقای مهارت های فعالان آزاد، با وزارت ارتباطات، معاونت علمی، فناوری و دانش ریاست جمهوری همکاری لازم را داشته باشد. -اقتصاد پایه و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تا سه ماه آینده. یک پایگاه داده از اطلاعات فریلنسرها ایجاد کنید. این سازمان مجری اعتبارسنجی افراد این پایگاه نیز می باشد و موضوع اعتبار سنجی باید طبق دستورالعمل تبصره (1) این ماده انجام شود.

تبصره (1) این ماده به این موضوع پرداخته است که دستورالعمل نظارت بر پایگاه‌های اطلاعاتی و بسترهای نرم‌افزاری و اعتبارسنجی اعضای پایگاه باید توسط وزارت ارتباطات و با همکاری سازمان نصر و وزارتخانه‌های تعاون، اطلاعات راهنمایی و معاونت علمی و توسط وزیر ارتباطات ابلاغ می شود. بودن در تبصره دوم این مقاله نیز به این نکته اشاره شده است که «کلیه پلتفرم های ارائه دهنده خدمات فریلنسری می توانند از خدمات اعتبارسنجی و پشتیبانی پایگاه بهره مند شوند و در چارچوب دستورالعمل به تبادل اطلاعات بپردازند».

از دیگر نکات مهم این آیین نامه بحث مبادلات مالی و ارزی افراد معتبر با کشورهای منطقه و همسایه است. بر اساس ماده 4 این آیین نامه، بانک مرکزی موظف است با همکاری وزارت اقتصاد، معاونت علمی و سازمان توسعه تجارت ایران، مبادلات مالی و ارزی افراد دارای اعتبار در بانک اطلاعاتی را تنظیم کند. با اولویت کشورهای منطقه و همسایه ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این آیین نامه. (پایان ۱۴۰۱) تألیف و نشر.

امکان دریافت تسهیلات از دیگر مواردی است که فریلنسرها می توانند از آن بهره مند شوند. کارگروه اقتصاد دیجیتال بر اساس ماده 6 آیین نامه سازوکاری در نظر گرفته است که بر اساس آن بسترهای فریلنسری بتوانند تسهیلات دریافت کنند. در این ماده در خصوص اعطای تسهیلات به شرح زیر آمده است:

صندوق نوآوری و شکوفایی با همکاری بانک های عامل کشور مجاز است سازوکار اعطای تسهیلات به پلتفرم های فریلنسری مشمول دریافت تسهیلات از صندوق مذکور را برای حمایت از افراد معتبر در پایگاه طراحی و اجرا کند.

تدوین دستورالعمل بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد نیز در ماده 7 این آیین نامه آمده است و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری وزارت اقتصاد و دارایی موظف به انجام این امر است. همچنین سازمان تامین اجتماعی مسئول اجرای این بخشنامه است.

نکته حائز اهمیت این طرح، تکلیف محوله به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است و ماده 8 این آیین نامه این وزارتخانه را موظف می کند تا زیرساخت دسترسی به اینترنت پرسرعت و پایدار با سطح دسترسی مناسب برای افراد دارای اعتبار را فراهم کند که به موجب آن فریلنسرهای خاص که توسط بانک اطلاعاتی ثبت شده در صورت تایید می توانند از اینترنت برخوردار شوند که نسبت به اینترنت اکثریت افراد جامعه وضعیت بهتری خواهد داشت. در این مقاله آمده است:

ارائه زیرساخت دسترسی به اینترنت پرسرعت و پایدار با سطح دسترسی مناسب برای افراد معتبر در پایگاه الزامی است.

این موضوع به نگرانی همیشگی ایجاد اینترنت طبقاتی در کشور دامن زد که پیش از این در برخی اظهارات و طرح‌های مرتبط با فضای مجازی شنیده می‌شد و حکایت از رفع فیلترینگ و محدودیت‌های اینترنتی تنها برای افراد خاص داشت. خواهد بود

ایجاد میز خدمات فریلنسری در پارک های علم و فناوری، مراکز نوآوری و سایر اماکن مرتبط به مدت حداکثر تا سه ماه و طراحی دوره های مهارتی کوتاه مدت تخصصی مورد نیاز فارغ التحصیلان رشته های مرتبط با اقتصاد دیجیتال و فعالان این حوزه نیز از دیگر نکات مطرح شده است. در این آیین نامه و نهادها و مؤسسات مختلفی موظف به انجام آنها شده اند.

* متن کامل این آیین نامه را می توانید اینجا بخوانید.