چهار ماه تمام فریادهای بلند مردم، کارشناسان، کارشناسان و رسانه ها و درخواست آنها برای محدود شدن اینترنت و مسدود نشدن بسترها به جایی نرسید. دسترسی به اینترنت بین المللی همچنان دردسرهای زیادی دارد، قلعه VPN ها یکی یکی در حال فرو ریختن است و مردم از امکانات مختلف از تعامل و ارتباط گرفته تا امکان اشتغال و کسب درآمد محروم هستند.
در این چهار ماه نه مطالبات مردمی شنیده شد و نه اظهارنظر برخی مسئولان مبنی بر لزوم رفع محدودیت ها تا مشکلات قبلی به قوت خود باقی بماند. مایه تاسف بیشتر این است که مشکلاتی به شماره های قبلی اضافه شد تا اینترنت حتی بدتر از قبل شود و نفسش بند بیاید.
کاربران همچنان قطعی اینترنت موبایل کشور در نیمه اول پاییز را به خاطر دارند. روزهایی که شبکه جهانی اینترنت همراه به دلیل ملاحظات امنیتی از حوالی چهار بعد از ظهر تا پایان شب قطع شده بود و با «ایران اکسس»، کاربران تنها به شبکه ملی اطلاعات دسترسی داشتند. اگرچه مدت هاست خبری از آن قطعی های سراسری نیست و اینترنت بین المللی با اختلالات قابل توجه و کندی کم و بیش در دسترس است، اما اکنون اتفاقات جدیدی در حال رخ دادن است که موج جدیدی از نگرانی ها را نسبت به دولت ایجاد کرده است. از اینترنت
دوشنبه هفته گذشته (6 دی ماه) نقطه آغاز موج جدیدی از اختلالات گسترده در شبکه اینترنت کشور بود. شرکت ارتباطات زیرساخت نیز تایید کرد که در این روز اختلالاتی در سایت مرکز تبادل ترافیک داده تهران از ساعت 17 تا 19 رخ داده و شبکه اینترنت کشور را با مشکل مواجه کرده است.
در همان روز گوگل پلی به مدت چهار ساعت بدون نیاز به VPN در اختیار برخی از کاربران در اپراتورهای ایرانسل و رایتل قرار گرفت و سپس مجددا فیلتر شد. در همان زمان حدس زده می شد که تغییرات در روش فیلترینگ باعث حذف موقت فیلتر این پلت فرم شده است. با این حال، این موضوع در حد حدس و گمان باقی ماند زیرا هیچ کس پاسخی در مورد دلیل این اتفاق نداد.
روز 27 دی ماه، قطعی سراسری اینترنت در کشور به طور موقت رخ داد به طوری که حتی پلتفرم های داخلی برای دقایقی از دسترس خارج شدند. اپراتورها مدعی بی اطلاعی از علت این اختلالات شدند و پیگیری را به شرکت ارتباطات زیرساخت ارجاع دادند.
البته این شرکت هم پاسخ داد؛ پاسخ دو جمله ای: «به دلیل مشکلات فنی در توسعه شبکه، شاهد افت موقت کیفیت خدمات IXP خواهیم بود». از شکیبایی شما تا رفع مشکل سپاسگزاریم.”
پس از این اختلال، معاون فنی شرکت زیرساخت در گفت و گوی تلویزیونی علت آن را کاهش ترافیک شبکه اینترنت کشور اعلام کرد و گفت: با توجه به حجم ترافیک در داخل کشور، این شبکه نیازمند توسعه است. و طی این توسعه، ترافیک اینترنت کاهش یافت و دسترسی به اینترنت قطع شد. بوده است
هیچ کس دقیقاً توضیح نداد که چه توسعه ای در شبکه رخ داده است، چگونه باعث کاهش ترافیک شده و چرا اینترنت را برای چند روز ناپایدار کرده است. سوال و شبهه زیاد بود و جوابی نداشت! معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت که سه روز پس از اختلال در شبکه اینترنت کشور در نهایت به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: با تلاش مستمر همکاران این شرکت مشکل تبادل ترافیک کشور مرکز حل شد و وضعیت ارتباطات شبکه داخلی به حالت عادی برگشت.»
لاجوردی همچنین اعلام کرد «اکنون بسترها و پیام رسان های داخلی بدون هیچ مشکلی در حال ارائه خدمات به هموطنان عزیز هستند» اما توضیحی نداد که دقیقاً مشکل مرکز تبادل ترافیک کشور چیست و چرا این اختلالات به وجود آمده است.
کسی توضیح نداد؛ فقط عذرخواهی کردند
تکرار این اختلال گسترده در اینترنت ثابت و همراه کشور در پنجم بهمن ماه این نگرانی را ایجاد کرد که این قطعی های موقت چند دقیقه ای به روال عادی اعمال محدودیت یا تلاش برای تغییر و تکمیل سیستم فیلترینگ یا سایر محدودیت ها تبدیل شود. . این نگرانی ها زمانی افزایش می یابد که توضیحی در مورد این اتفاقات و تکرار مکرر آنها وجود نداشته باشد.