مدیرعامل گروه شرکتهای فناپ معتقد است ابرترندها (مگاترندها) استراتژیهای کشورهای جهان را شکل میدهند، اما ما در ایران درگیر فناوریهای آینده بودهایم و از مگاترندها غافل ماندهایم.
به گزارش واحد برندسازی و روابط عمومی فناپ، دکتر شهاب جوانمردی در دوازدهمین رویداد چامه که پنجشنبه ۲۰ اسفندماه با رویکرد «آینده فناوری» در باغ بهشت برگزار شد، گفت: تغییرات محیطی و محیطی و محیط کسب و کار و همچنین ظهور فناوری های جدید در چند دهه اخیر این باور را در ذهن ایجاد می کند که مهم ترین چیزی که باید مورد توجه ما باشد فقط موضوعی به نام «آینده فناوری» نیست.
وی توضیح داد: قطعاً خوب است بدانیم افق های آینده برای ما چیست یا اینکه آیا خوب است منتظر این خبر باشیم که در سال 2030 و حتی نزدیکتر از آن، چاپ سه بعدی اعضای بدن جایگزین اهدای عضو می شود یا حتی اگر ما باور کنید که در دهه های آینده در جهان های دیگری زندگی خواهیم کرد. اما اگر کمی در مورد زندگی واقع بین باشیم، می دانیم که اگر فقط به مظاهر تکنولوژی و پیشرفت های تکنولوژی علاقه مند باشیم، از مسائل اصلی غافل می شویم.
دکتر جوانمردی با اشاره به اینکه امروز می بینیم که فرزندان ما به جای جست و جو، مشغول کارهایی هستند که اهمیت و فایده چندانی ندارد، ادامه داد: ما در چرخه اشتباهی قرار داریم و فکر می کنیم حتماً در این چرخه درس های خوبی از مدرسه وجود داشته باشد. به دانشگاه. یاد خواهیم گرفت و به موفقیت های بیشتری دست خواهیم یافت. اما نتیجه زندگی من نشان میدهد که ما در هر زمینهای اعم از اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و… با یک سری ابرروندها روبرو هستیم که ظاهرشان ملموس نیست و مورد غفلت قرار گرفته است. به عنوان مثال زندگی ما لحظه به لحظه به دلیل بی توجهی به محیط زیست در سال های گذشته در خطر است. یا اینکه ابرروندی مثل «پیری» سریع پایش را روی گلوی ما می فشارد و شرایطش را به ما دیکته می کند. مسائل اقلیمی، آب و هوایی و اجتماعی نیز یکی است و از شرایط و دغدغه ها غافل هستیم.
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد، نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران افزود: وقتی جدی ترین بودجه های پژوهشی در دنیا به موضوع انرژی، آب، غذا و سلامت اختصاص می یابد، ما نیز باید به این موضوع پاسخ دهیم. این نگرانی در کشور وجود دارد که آیا منابع و تلاش ما در این زمینه چقدر وقت، انرژی صرف شده است؟ این در حالی است که در کشور تا زمانی که با بحران ریزگردها مواجه نشده ایم، احساس می کنیم شرایط جوی قابل کنترل است و باور نداریم که این موضوع بر آینده زندگی تک تک ما تاثیر بگذارد یا عواقب مصرف بد انرژی را به دنبال داشته باشد. زندگی مردم این کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد. ما نمی دانیم که به نسبت جمعیت یکی از بزرگترین واردکنندگان مواد غذایی در جهان هستیم و خوراک دام یکی از بزرگترین واردات کشورمان است.
وی بیان کرد: در دنیا ابرترندها برای کشورها راهبردها را شکل می دهند و استراتژی ها نیز برنامه ها را تعیین می کنند، اما ما به عنوان فعال تجاری، فعال علمی، اقتصادی و اجتماعی فقط در حال اجرای این طرح ها هستیم. این موضوع زمانی قابل توجیه است که در یک کشور توسعه یافته نشسته باشیم و آن وقت صحبت از متاورس و فروش آن به عنوان محصول، بازار و ایده قابل درک خواهد بود. اما در کشورهای در حال توسعه فشار تکنولوژی سرنوشت کشورها را تعیین نمی کند، بلکه نیاز بازار با عمق خاصی لازم است تا به ما بگوید روی چه چیزی باید کار کنیم، چه چیزهایی باید در اولویت قرار گیرند و چه فناوری هایی را باید استخدام کنیم. یا سرمایه گذاری کنید. .
شهاب جوانمردی با تاکید بر اینکه اگر این روند در کشور اصلاح نشود، به طور مستمر در حوزه های مختلف که دستاوردهای لازم را برای ما ندارد هزینه های زیادی می کنیم، گفت: باید وضعیت فعلی خود را با توجه به مگاترندها ارزیابی کنیم. و تصویر دقیقی از شرایط و موقعیت خود به دست آوریم.
وی با بیان اینکه از تاثیر ابرترندها غافل بوده ایم و نگاهمان شبیه به کسانی است که آرزو می کنند در یک جا باشند و در این آرزو زندگی کنند، ادامه داد: مهم ترین محرک فناوری ها در دنیا نیاز نیست، ارزش هاست. فناوری ها می آیند تا ارزش ها را در تار و پود جامعه ببافند. به عنوان مثال، فناوری بلاک چین از یک تفکر بالادستی و ارزشی ناشی می شود که به دنبال یک سیستم توزیع در یک جامعه است. اما زمانی که با این فناوری مواجه می شویم، تنها مصرف کننده ارزهای رمزنگاری شده هستیم و نمی دانیم منشا این فناوری چیست.
مدیرعامل گروه شرکت های فناپ گفت: اگر ندانیم ارزش های ما کجاست، از کجا آمده اند و به کجا خواهیم رفت، هر روز مشغول یک بازی و سرگرمی جدید هستیم. ما در دهه گذشته دوران خوبی را سپری کردیم تا نسل جدید به شکلی متفاوت در عرصه اقتصاد نوآوری وارد عرصه کسب و کار شود، اما دستاوردهای ما به آنچه که باید باشد مرتبط نبود و در سطحی از رویکردمان به کسب و کارهای جدید باقی ماندیم. ، که تأثیر آن ضعیف بود.
به گفته دکتر جوانمردی، زمانی که فرزندانمان معتقدند به جای استخدام در دولت و کارمند شدن، آینده متفاوتی را برای خود متصور می شوند، نیاز به شور و انگیزه داشتیم، اما اکنون ماندن در این مرحله خطرناک است. این در حالی است که می بینیم هنوز تیم های زیادی در گذشته باقی مانده اند، برخی روی دست خارجی ها کار می کنند و قفل قسمت جدی تری از این بازار باز نشده است. نسل قدیمیتری وجود دارد که با فناوری و دانش امروز و همچنین سیل تغییرات آشنا نیست و ما این بخش را معرفی نکردهایم.
وی با طرح این سوال که چند نفر از فرزندان مستعد این سرزمین اگر به آینده نگاه کنند این امید را دارند که یکی از مشکلات کشور را حل کنند و به بازارهای دیگر عرضه کنند؟ وی ادامه داد: اگر وضعیت و شرایط خود را به درستی درک نکنیم به بیراهه می رویم; فرصت ها، منابع مالی، سرمایه انسانی و کار به هدر می رود و ناامیدی عمیق تری در درون ما رخنه می کند و به بحران تبدیل می شود.
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد، نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران نگاه به آینده را بسیار مثبت و فرخنده دانست و ماندن در این نقطه را خطرناک دانست و گفت: آینده، روندها، مکان ها، موقعیت ها، کمبودها و کاستی ها را بشناسیم. فرصت ها و هر یک از ما به عنوان افراد توانمند به سمت آن حرکت کنیم. قطعا بخشی از این حرکات به نتیجه خواهد رسید و موفق است.
وی افزود: معتقدم در مسیر درست، شکست همان موفقیت است. به همین دلیل لطفاً یک بار دیگر به خودمان مراجعه کنید و ببینید چقدر محیط اطراف و سوپرترندها را می شناسیم و به کجا می خواهیم برویم.