عواقب اختلال در سرویس cloudflare چیست؟


رادارهای Cloudflare حاکی از اختلال جدی ترافیک در 29 بهمن بود. این اختلال به حدی رسید که در برخی ساعات تردد حدود 50 درصد کمتر از زمان مشابه روز قبل بود. در حال حاضر بخشی از ترافیک این سرویس بازگشته است. اما همچنان محدودیت هایی وجود دارد.

این اختلال نیز مانند سایر اختلالات و محدودیت هایی که در ماه های گذشته تشدید شده است، پیامدهای زیانبار بسیاری را در پی خواهد داشت. علاوه بر نقض حق دسترسی مردم، ضررهایی را برای اقتصاد دیجیتال به همراه دارد.

مطابق با محمد کیشوریکارشناس اینترنت، کلودفلر حدود ۷۰ درصد از سهم بازار وب سایت های ایرانی را در اختیار دارد که در نتیجه اختلال در آن، می تواند بسیاری از وب سایت ها و مشاغل داخلی را غیرفعال یا مشکلات جدی ایجاد کند: «بخش مهمی از وب سایت های ایرانی از خدمات ابری خارجی استفاده می کنند. و طبیعتا مخاطبان سرویس های ایرانی فقط افراد داخل کشور نیستند، یکی از دلایل آن ارائه خدمات با کیفیت به مخاطبان در نقاط مختلف دنیاست و برای کیفیت خوب باید بتوانند از سرور یا سرور استفاده کنند. نقطه ای که نزدیک است و کیفیت بهتری ارائه می دهد CDN نیز به همین ترتیب استفاده می شود.

همچنین اختلال در این سرویس به معنای قطع ارتباط برخی از کاربران و دریافت خدمات بی کیفیت است: «به دلیل اختلال، جایگاه خود را در ارائه خدمات خوب به سایت های داخلی چه برای ایرانیان داخل و چه در خارج از کشور از دست خواهیم داد».

اختلال عمدی در Cloudflare که بیشترین سهم بازار CDN را در جهان دارد، دسترسی به خدمات مهم خارجی را نیز مختل می کند: «اینترنت همه سرویس ها و سایت های ایرانی نیست و سایت های خارجی بیشتر از Cloudflare استفاده می کنند. ما نمی توانیم آنها را مجبور به استفاده از آن کنیم. CDN های ایرانی. در نتیجه، دسترسی ما به سایت های مفیدی که از Cloudflare استفاده می کنند به همان اندازه مختل می شود.”

یکی از مزایای مهم استفاده از سرویس هایی مانند Cloudflare امنیت است. سایت ها برای جلوگیری از حملات DDOS این کار را به CDN ها واگذار می کنند. به گفته کشیری، این حملات بسیار رایج هستند و بارها سرویس‌های داخلی ما را با مشکل مواجه کرده‌اند: «سرویس Cloudflare یا CDN از این سرویس‌ها مانند یک مانع در برابر حملات DDOS، بدافزارها و ربات‌ها محافظت می‌کند و این در امنیت پایداری سرویس بسیار مهم است.»

همچنین گواهی‌های امنیتی از طریق این CDN‌ها ارائه می‌شوند: «با گواهی‌های امنیتی مانند SSL و HTTP، اطلاعات کاربر رمزگذاری می‌شود و امنیت بیشتری خواهد داشت و جدای از حفظ رضایت کاربر، آن سایت می‌تواند در موتورهای جستجو نیز رتبه بالاتری داشته باشد زیرا دارای یک استاندارد امنیتی بالاتر.” و توصیه می شود بیشتر بازدید کنید.”

سهم قابل توجه Cloudflare در بازار سایت های ایرانی باعث می شود که نتوان به جای نمونه های داخلی برای آن فکر کرد. کشیری می گوید خوب است که ما یک ارائه دهنده CDN داخلی داریم. اما دلیلی ندارد که نمونه های خارجی را با دست خودمان به دلیل تعویض نمونه داخلی قطع کنیم و مشکلات ما اینگونه حل نمی شود: «این نه مطلوب است و نه ممکن، سرویس داخلی باید در قسمت های مختلف حضور داشته باشد. دنیا؛ اما سرویس داخلی ما این امکان را ندارد و احتمال تحریم مانند ماجرای ابراروان وجود دارد».

چرا این اختلال ایجاد شد؟

در شرایطی که فیلترینگ تشدید می‌شود، به نظر می‌رسد همه چیز به دسترسی به سایت‌های خارجی مسدود شده برمی‌گردد و در مورد اختلال ابری، این احتمال زیاد است. اختلال در این سرویس همچنین مسیرهای بای پس فیلتر را محدود می کند.

کشیری می گوید نمی توان به طور قطعی گفت; اما از آنجایی که یکی از کاربردهای CDN استفاده از آن به عنوان VPN و فیلترشکن است، این احتمال وجود دارد که عمداً اختلال ایجاد شده باشد: «یکی از کاربردهای این سرویس ایجاد شبکه های امن و عبور ترافیک فیلترشکن از روی آن است. با این حال، استفاده از CDN به عنوان فیلترشکن نیاز بسیاری از افراد است، وقتی از ده شبکه اجتماعی برتر دنیا هشت شبکه اجتماعی را فیلتر کرده اند، می گویند چرا مردم از فیلترشکن استفاده می کنند. این غیر منطقی است. میلیون ها نفر نیاز دارند و می خواهند از این شبکه ها و پیام رسان های خارجی استفاده کنند؛ بنابراین به فیلترشکن ها متوسل می شوند که یکی از راه های آن همین CDN است.

حشیری در پایان اختلال در Cloudflare را ناشی از زنجیره ای از اقدامات نادرست می داند که باید ریشه یابی شود: «یکی از ریشه ها بازنگری در سیاست فیلترینگ است، تا زمانی که سیاست فیلترینگ سختگیرانه و مغایر با قانون باشد. خواسته ها و نیازهای میلیون ها کاربر، نتیجه این است که Cloudflare دچار مشکل می شود به طوری که هیچ کس از فیلتر شکن استفاده نمی کند.”