چند هفته ای است که بحث افزایش قیمت در بازار لوازم خانگی مطرح شده و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان قول پیگیری این موضوع و برخورد با متخلفانی که بدون مجوز کالاهای خود را افزایش داده اند، داده است. این سازمان یا وزارت حریم خصوصی. البته به نظر می رسد هنوز جلسه ای که منجر به بازگشت کالا به قیمت قبلی شود برگزار نشده است.
اکنون آخرین اخبار از بازار لوازم خانگی حکایت از افزایش 60 درصدی قیمت کالاها دارد. محمد حسین رحیمینایب رئیس دوم اتحادیه لوازم خانگی به تسنیم اعلام کرد: بسیاری از کارخانه های تولیدی به بهانه افزایش قیمت فولاد، رنگ و … کالاهای تولیدی خود را حدود 60 درصد افزایش قیمت داده اند.
در عین حال، اکبر پازوکیرئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در گفت و گو با تیرازیس فایل اظهار داشت: این افزایش قیمت فقط برای کولرهای آبی دوز بوده که 60 تا 65 درصد افزایش داشته است. به گفته وی، امروز قیمت کولر آبی 7000 حدود 10 میلیون تومان است. همین کولر با 6 میلیون تومان گرانترین تابستان امسال بود.
در ادامه پازوکی درباره افزایش قیمت در بازار لوازم خانگی نیز گفت: برای لوازم خانگی بین 5 تا 15 درصد و در برخی برندها تا 20 درصد افزایش قیمت داشته است.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی توضیح می دهد که اگرچه بسیاری از مردم افزایش قیمت را به چشم خرده فروشان می بینند، اما واقعیت این است که تولیدکنندگان قیمت های خود را افزایش داده اند.
پازوکی می افزاید:
با توجه به اینکه تولیدکنندگان هیچ مجوزی در سامانه ثبت نکرده اند، پازوکی به این نتیجه می رسد که افزایش قیمت بدون مجوز وزارت حریم خصوصی یا سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده بوده است.
دلیل افزایش قیمت چیست؟
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی دلیل اقدام تولیدکنندگان برای افزایش قیمت کالاها را نیز بیان کرد: تولیدکننده می گوید ورق فولاد گران شده است، حتی نیم ارز، قیمت مواد اولیه را هم نمی دهند. افزایش یافته است؛ بنابراین من نیز باید قیمت کالاهایم را تغییر دهم.» پازوکی معتقد است: تصمیم تولیدکنندگان برای افزایش قیمت محصولات خود در راستای افزایش قیمت در تمامی بازارهای کشور و به ویژه افزایش قیمت مواد اولیه از ابتدای سال جاری تا امروز است.
پازوکی در این باره می گوید:
وی «نظارت» و «قیمت گذاری» را دو وظیفه مهم سازمان حمایت می داند و معتقد است با بررسی هزینه تولید برای تولیدکننده و مقایسه آن با قیمت نهایی محصولات می توان به این نتیجه رسید که آیا افزایش قیمت ضروری است یا خیر. . وی با بیان اینکه سازمان حمایت باید بررسی کند و به این سوال پاسخ دهد، می گوید: اگر حق با تولیدکننده است که هزینه هایش افزایش یافته و محصول باید افزایش قیمت داشته باشد، چرا دولت مجوز نمی دهد؟ اگر تولیدکننده در محاسبات خود اشتباه کند؛ بنابراین دولت باید از افزایش قیمت کالاها جلوگیری کند».
پازوکی به نقش قیمت گذاری در این سازمان اشاره می کند و توضیح می دهد:
کاهش قدرت خرید و روی آوردن به کالاهای اقساطی
افزایش هزینه های زندگی، قیمت مواد اولیه تولید، کالاها، عدم افزایش حقوق و درآمد مردم متناسب با افزایش قیمت کالاها از جمله مشکلاتی است که گریبان بازار و نه تنها خانه را گرفته است. بازار لوازم خانگی در چنین شرایطی مردم توان خرید کالا را ندارند و فروشندگان نمی توانند اجناس خود را بفروشند و در نتیجه بازار دچار رکود می شود.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی پیش از این از کاهش 80 درصدی فروش لوازم خانگی خبر داده بود و اکنون درباره میزان رکود در این بازار می گوید: در حال حاضر 80 درصد رکود در فروش کالا داریم. از یک سو با افزایش قیمت مواد اولیه، قیمت لوازم خانگی افزایش یافته و از سوی دیگر، حقوق مردم در سه چهار ماه گذشته افزایش نیافته است؛ بنابراین قدرت خرید آنها کاهش یافته است. “
پازوکی با بیان اینکه کاهش قدرت خرید مردم به حدی است که فروشندگان را مجبور می کند کالاهای خود را با سود 1 تا 2 درصدی بفروشند، توضیح می دهد: در حال حاضر که دولت برای کالاهای عمده فروشی ایرانی 5 درصد سود تعیین کرده است، کالا را می فروشیم. با 1 یا 2 درصد سود می فروشیم چون مردم قدرت خرید ندارند.”
وی گرانی و کاهش قدرت خرید مردم را دلیل روی آوردن به خرید اقساطی می داند و در این باره توضیح می دهد:
به گفته پازوکی، این موضوع باعث شده تا فروش این کسب و کار کمتر از قبل شود. البته او معتقد است که خرید اقساطی برای خود خریداران ضررهایی دارد. او اضافه می کند: