طبق یک تحقیق جدید، طول عمر یک زنبور بالغ در پنجاه سال گذشته 50 درصد کاهش یافته است. فهرست قرمز زنبورهای اروپایی نشان می دهد که تقریباً از هر ده گونه زنبور وحشی، یکی در خطر انقراض است. فرض کنید اگر عمر انسان نصف شود چه اتفاقی می افتد؟ به عنوان مثال، میانگین سنی زنان بریتانیایی از 82 سال به 41 سال افزایش خواهد یافت.
آینده ما به زنبورها گره خورده است. بدون زنبورها و سایر گرده افشان ها، ما نمی توانیم بسیاری از محصولات مورد نیاز خود را پرورش دهیم. این تحقیق میزان بالای مرگ و میر کلنی های زنبور عسل در سراسر جهان را در چند دهه اخیر توضیح می دهد. مرگ زنبورها به ویژه در زمستان 2006-2007 در ایالات متحده شدید بود، به طوری که برخی از زنبورداران تجاری 90 درصد کلنی های خود را از دست دادند.
نرخ فوق العاده بالایی از مرگ و میر کلنی زنبور عسل در کانادا، استرالیا، بلژیک، فرانسه، هلند، یونان، ایتالیا، پرتغال، اسپانیا، سوئیس، آلمان، فنلاند و لهستان گزارش شده است. در زمستان های سرد سال 2012 و 2013، نزدیک به 29 درصد از کلنی های زنبورهای بریتانیا مردند.
ما نمی توانیم بدون زنبورها ادامه دهیم
داده های 50 ساله
آنتونی نیرمن و دنیس ون انگلسدورپنویسندگان این مطالعه از دانشگاه مریلند، با استفاده از مدلسازی ریاضی، نشان دادند که کاهش طول عمر زنبورها میتواند منجر به مرگ جمعی کلنیها شود. بر اساس این تحقیقات، از سال 1969، طول عمر زنبورهای عسل در ایالات متحده از میانگین 34 روز به 18 روز کاهش یافته است. نویسندگان زنبورهای کارگر را که از کندوها خارج شده و در قفس نگهداری می شدند، مورد بررسی قرار دادند.
به گفته نویسندگان این مطالعه، زنبورهای عسل مدرن شیوع بالایی از بیماری هایی مانند ویروس بال معیوب دارند. این ویروس که 40 سال پیش کشف شد، از آن زمان به دلیل گسترش جهانی ناقل موسوم به کنه واروآ، شیوع بیشتری پیدا کرد. همچنین، زنبورهای مدرن ممکن است توسط نسل جدیدی از آفت کش هایی که پنجاه سال پیش در دسترس نبود، ضعیف شده باشند.
اغلب، گرده ای که زنبورها برای تغذیه بچه های خود استفاده می کنند، آلوده به آفت کش ها هستند. وضعیت به ویژه زمانی بدتر می شود که زنبورها در معرض دوزهای کمی از یک گروه سمی بسیار سمی از آفت کش ها به نام نئونیکوتینوئیدها قرار می گیرند که مقاومت در برابر بیماری را کاهش می دهد.
نویسندگان یکی دیگر از دلایل کاهش طول عمر زنبورها را تغییرات ژنتیکی آنها می دانند. طول عمر زنبور عسل به ژن های آن مرتبط است. انتخاب مصنوعی یا طبیعی می تواند عمر کوتاه زنبورها را تایید کند. دانشمندان این موضوع را در گونه های دیگر نیز گزارش کرده اند.
به عنوان مثال، کاد امروز زودتر بالغ می شود و از نظر اندازه کوچکتر شده است. زیرا صید زیاد باعث شده این نوع ماهی فرصت کافی برای رشد نداشته باشد. شاید عوامل استرس زای دنیای مدرن مانند آفت کش ها و بیماری ها عامل کوتاهی عمر زنبورهای عسل باشند. بنابراین، آنها با چرخه سریع زندگی و مرگ تکامل می یابند.
مشکل رایج
زنبورها برای زنده ماندن با فشار زیادی روبرو هستند. طبق تحقیقات جداگانه ای از دانشگاه بریستول که در نوامبر 2022 منتشر شد، کودهای شیمیایی می توانند میدان الکتریکی گیاهان را تغییر دهند که به نوبه خود بر حس بویایی زنبورها تأثیر می گذارد. این کودها زنبورها را نسبت به گل ها بی میل می کند. همچنین زیستگاه های زنبور عسل در حال از بین رفتن هستند. از دهه 1930، نزدیک به 97 درصد از علفزارهای وحشی بریتانیا به دلیل کشاورزی بی رویه از بین رفته است.
تحقیقات جدید، علیرغم جذابیت آن، سوالات بیشتری را نسبت به پاسخ ایجاد کرده است. این داده ها بر اساس گروهی از زنبورهای کارگر است که در قفس نگهداری می شوند. از این روش برای بررسی عوامل استرس زای زنبورها (مانند آفت کش ها) استفاده می شود. در این نوع آزمایش ها، محققان یک گروه کنترل را در شرایط مشابه نگه می دارند. Nierman و Van Engelsdorp همچنین از داده های تاریخی بسیاری از گروه های کنترل از مطالعات در سراسر ایالات متحده از سال 1969 استفاده کردند. البته به گفته نویسندگان، این روش یکی از نقاط ضعف تحقیقات آنها است.
آنها تضمین نمی کنند که شرایط آزمایشگاهی از سال 1969 یکسان بوده است. شاید مطالعات قدیمی تر از قفس های چوبی استفاده کرده باشند. در حالی که مطالعات مدرن از قفس های پلاستیکی استفاده می کنند. اندازه قفس ممکن است کوچکتر یا بزرگتر باشد. جریان هوا در محوطه های مدرن امروزی ممکن است سریعتر یا کندتر از گذشته باشد. چنین جزئیاتی به ندرت ذکر می شود. هر تغییری در 50 سال گذشته می تواند دلیل کاهش امید به زندگی را توضیح دهد.
افشای یافته های تحقیقات برای دانشمندان کار آسانی نیست. اما اگر بتوانیم داده های تاریخی در مورد طول عمر زنبورهای وحشی در دهه های گذشته پیدا کنیم، می توانیم آن داده ها را با اندازه گیری های فعلی مقایسه کنیم. بنابراین احتمال اینکه نتایج تحقیق تحت تاثیر شرایط آزمایشگاهی باشد از بین می رود. کاهش طول عمر زنبور عسل به معنای کاهش گرده افشانی است.
زنبورها و سایر حشرات گرده افشان برای برداشت باکیفیت 75 درصد محصولات کشاورزی ضروری هستند. این حشرات نزدیک به 80 درصد گیاهان وحشی را گرده افشانی می کنند. همه گونه های زنبور عسل با مشکلات مشابهی روبرو هستند. اما نمی دانیم که طول عمر گونه های دیگر چگونه تغییر کرده است. در هر صورت، درک دلیل کاهش طول عمر زنبورها بسیار مهم است.