بلومبرگ به نقل از یک منبع آگاه می نویسد که آشفتگی در کارخانه بزرگ مونتاژ آیفون در شهر ژنگژو احتمالاً حجم تولید آیفون پرو را تا پایان سال جاری به 6 میلیون دستگاه کاهش می دهد. شرایط در این کارخانه هنوز به حالت عادی برنگشته است و احتمال تغییر عدد ذکر شده وجود دارد.
در پی محدودیت های سختگیرانه دولت چین برای شیوع ویروس کرونا، تعداد قابل توجهی از کارگران خط مونتاژ در کارخانه ژنگژو که توسط فاکسکان اداره می شود دست به اعتصاب زدند و کار به درگیری های خشونت آمیز منتهی شد. ویدئوهایی در رسانه های اجتماعی کارگران را نشان می دهد که کیلومترها راه می روند تا از کارخانه فرار کنند. قرنطینه کارخانه ژنگژو باعث کمبود شدید مواد غذایی در آنجا شده بود.
در پاسخ به مهاجرت، فاکسکان کارگران جدیدی استخدام کرد، اما این کارگران به سیاستهای سختگیرانه پرداخت و محدودیتهای مرتبط با کرونا اعتراض کردند. گفته می شود که دولت چین احضاریه ای برای پرسنل نظامی بازنشسته ارسال کرده و از آنها خواسته تا در خط تولید حاضر شوند و برای جلوگیری از بحران در کارخانه ژنگژو شروع به کار کنند.
در حال حاضر فاکسکان نتوانسته شرایط کارخانه بزرگ ژنگژو را به حالت عادی بازگرداند. اگر محدودیتهای مربوط به کرونا در هفتههای آینده ادامه یابد، احتمالاً حجم تولید آیفون بیش از پیش کاهش خواهد یافت.
فاکسکان اعلام کرده است که به تمام کارگرانی که به خط مونتاژ بازگردند پاداش خواهد داد. این شرکت گفت که تمام کارگران تمام وقت کارخانه در طول فصل تعطیلات، ماهانه 1800 دلار پاداش دریافت خواهند کرد.
کارخانه ژنگژو در اوج تولید آیفون میزبان 200000 کارگر است. گزارش ها حاکی از آن است که بیش از 20000 نیروی جدید در هفته های اخیر کارخانه مورد بحث را ترک کرده اند. فاکسکان به طور فعال با کمک مقامات چینی در حال جذب کارکنان جدید است. Foxconn که بزرگترین کارفرمای بخش خصوصی در چین است، سالها تخصص در زمینه جذب نیروی کار مونتاژ محصول دارد.
کارخانه فاکسکان در ژنگژو بیشتر آیفون 14 پرو و آیفون 14 پرو مکس را تولید می کند. این دو گوشی پرفروش ترین گوشی های اپل در سال 2022 هستند و شرکت کوپرتینویی روی آن ها حساب ویژه ای باز کرده است. تقاضای زیاد برای آیفون پرو فروش پایین مدل های استاندارد را تا حد زیادی جبران کرده است.
بلومبرگ پیشتر گفته بود که اپل در ابتدا انتظار داشت 90 میلیون آیفون جدید بفروشد، اما بعداً پیش بینی خود را به 87 میلیون دستگاه کاهش داد.
به گفته یک منبع آگاه به بلومبرگ، اپل و فاکسکان در دو هفته گذشته تخمین زده اند که مشکلات در کارخانه ژنگژو، حجم تولید آیفون را بیش از حد انتظار کاهش می دهد. ظاهرا این دو شرکت انتظار دارند کاهش 6 میلیون دستگاهی آیفون در سال 2023 جبران شود.
موسسه تحقیقاتی Moor Insights & Strategy به بلومبرگ گفت: «این نشان میدهد که همه، از جمله اپل، به دلیل شیوع کرونا در چین مستعد محدودیتهای زنجیره تامین هستند.»
تحلیلگران مؤسسه معتبر مورگان استنلی پیشبینی کرده بودند که اپل قبل از آشفتگی کارخانه ژنگژو، ۶ میلیون آیفون پرو کمتر از حد انتظار تولید خواهد کرد. با توجه به شرایط فعلی، تحلیلگران وال استریت احتمالا پیش بینی های اولیه خود را اصلاح خواهند کرد.
امیر انورزادهتحلیلگر موسسه Asymmetric Advisors می گوید ضربه به اپل و فاکسکان در نتیجه اجرای سیاست کووید صفر دولت چین اجتناب ناپذیر است، اما این اتفاق احتمالا انگیزه بیشتری برای کاهش وابستگی به چین و کاهش وابستگی به این دو شرکت خواهد داشت. به کشورهای دیگر مانند هند بروید و به ویتنام بروید
پس از انتشار گزارش بلومبرگ، ارزش سهام اپل 1.9 درصد کاهش یافت. اپل و فاکسکان به درخواست های رسانه ها برای جزئیات بیشتر پاسخ ندادند.
مشکلات در کارخانه عظیم ژنگژو – که در محلی به عنوان “شهر آیفون” شناخته می شود – یک بار دیگر نشان می دهد که اپل باید زنجیره تامین خود را بسیار متنوع تر کند. تولید کننده آیفون سال هاست که به شدت به بازار چین وابسته بوده است.