وب سایت OONI به عنوان پایگاه جهانی نظارت و نظارت بر سانسور اینترنت در جهان، آخرین گزارش خود را از قطعی اینترنت در ایران از 25 سپتامبر تا 25 مهر (16 شهریور تا 26 مهر) و بازه های زمانی قطعی یا قطعی آن نوشته است. در اینترنت اپراتورهای همراه اول ایرانسل و رایتل نیز از فیلتر شدن برخی پلتفرم ها در اعتراضات مردم خبر دادند.
OONI در ابتدای این گزارش اشاره کرده است که هدف از انجام این بررسی و انتشار نتایج آن، روشن کردن آنچه در حال تبدیل شدن به یک رویه گسترده و پیچیده توسط برخی از دولتها در سراسر جهان است و از این رویه، به معنای قطع رابطه است. اینترنت در طول وقوع رویدادهای خاص در برخی کشورها.
این پایگاه نظارتی بر سانسور و محدودیت اینترنت در جهان با بررسی وضعیت اینترنت به این نتیجه رسیده است که طی سال های گذشته نهادها و مراجع مرتبط با اینترنت در ایران از الگوی مشابهی برای محدود کردن اینترنت استفاده کرده اند که باعث مسدود شدن شبکه اجتماعی می شود. شبکهها و وبسایتهای مختلف، به طور کامل بسته میشوند و شامل پلتفرمها و پیادهسازی سطوح کنترل فراگیر اینترنت میشود. مدلی که از اواخر شهریور تا اواخر مهر 1401 اجرا شد. البته بر اساس این گزارش، در محدودیتهای اخیر اینترنت در ایران، «تعداد گستردهتری از راهبردهای فنی برای جلوگیری از دور زدن انسداد و محدودیتهای اعمالشده در اینترنت اعمال شده است».
گزارش OONI مدل متفاوتی از اختلال در اینترنت این کشور بین سپتامبر تا اکتبر 2022 گزارش کرده است. قطعی شبکه اینترنت همراه (به ویژه در ساعات خاصی از شب)، قطعی اینترنت منطقه ای (به ویژه در استان های کردستان و خوزستان)، مسدود شدن ترافیک HTTP/3 و QUIC، اختلال در IPv6، افزایش انسداد DNS رمزگذاری شده، افزایش توان عملیاتی شبکه های تلفن همراه، مسدود کردن شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها، مسدود کردن فروشگاه های آنلاین برای دانلود و نصب نرم افزارها و برنامه ها، مسدود کردن مراجع افزونه های مرورگر، همگی اختلال هستند. که در بررسی های این پایگاه داده مشاهده شده است.
نکته مهم در مورد افزایش مسدودسازی DNS رمزگذاری شده که در این گزارش ذکر شده این است که در این بازه زمانی، بسیاری از ISP ها در ایران سرورهای امن با نام دامنه (DNS over HTTPS) را مسدود می کنند. یا DoH) با چندین روش فنی (تداخل با DNS و TLS). وزارت بهداشت نام وبسایتهایی را که کاربر میخواهد از آن بازدید کند، پنهان میکند تا از فیلترینگ عبور کند. تغییری که در دوره اخیر رخ داده این است که این فعالیت وزارت بهداشت مسدود شده و در نتیجه دور زدن فیلتر برای کاربران دشوارتر شده است.
تمام اتفاقات شهریور تا مهر
در این گزارش خط زمانی نیز ترسیم شده است که نشان می دهد در روزهای مختلف از 25 شهریور تا 25 مهرماه چه اختلالات و محدودیت هایی در اینترنت ایران رخ داده است. بر اساس این جدول زمانی، در 25 شهریورماه اولین قطعی اینترنت منطقه ای در ایران رخ داد و خوزستان اولین استانی بود که این قطعی را تجربه کرد. قطعی اینترنت 7 شهریور به کردستان می رسد.
از 29 سپتامبر، مسدودسازی DNS های رمزگذاری شده در کشور تشدید شده است. قطعی روزانه اینترنت در اپراتورهای همراه اول، ایرانسل و رایتل نیز از 9 شهریور آغاز شده است که اینستاگرام و سپس واتس اپ نیز از این تاریخ فیلتر شدند.
از 31 سپتامبر، اولین اختلال در IPv6 در اپراتور ایرانسل اتفاق افتاد. IPv6 جدیدترین و به روزترین نسخه پروتکل اینترنت (IP) است که برای برقراری ارتباط بین سیستم های متصل به هم برای ارسال بسته ها از طریق شبکه و شناسایی دستگاه ها استفاده می شود. در 24 شهریور، ترافیک این پروتکل اینترنتی در اپراتور ایرانسل کاهش یافت که منجر به مسدود شدن پروتکل و اختلال برای کاربران شد. در همان تاریخ، گوگل پلی استور و اپ استور نیز فیلتر شدند.
بر اساس گزارش OONI، فیلترینگ از اول مهر و ابتدا اسکایپ و لینکدین افزایش یافته و سه روز بعد مخازن افزونه های مربوط به مرورگرها فیلتر شده و از دسترس خارج شده است. در تاریخ 11 و 12 اکتبر برخی از محدودیت های ایجاد شده حذف شده است. یازدهم مهر، اتصال IPv6 در اپراتور ایرانسل، وضعیت به روال عادی بازگشته و روز دوازدهم مهرماه، قطعی روزانه اینترنت که از سی ام شهریور ماه آغاز شده بود، سرانجام پس از دو هفته پایان یافت.
پس از این تاریخ قطعی اینترنت هر روز رخ نداد و در روزهای خاصی اینترنت اپراتورهای تلفن همراه ایرانسل، همراه اول و رایتل قطع شد. شنبه 25 مهر، چهارشنبه 30 مهر و شنبه 23 مهر روزهایی بود که طبق بررسی های OONI، اینترنت در ایران قطع شده بود. روزهایی که در شهرهای مختلف کشور تظاهرات و تجمعات صورت می گرفت.
OONI تمام این قطعی ها و اختلالات در تله متری را که توسط پروژه تشخیص و تجزیه و تحلیل قطعی اینترنت (IODA) تهیه و ترسیم شده است، نشان داده است:
این قطعی ها در دو اپراتور رایتل و ایرانسل انجام شده است. خطوط عمودی قرمز در این نمودارها نشان دهنده قطعی اینترنت در بازه زمانی این گزارش است.
این سایت با اشاره به شاخص های اقتصادی جمع آوری شده توسط ISOC اعلام کرده است که اقتصاد ایران در جریان قطع اینترنت آسیب دیده است. بر اساس این گزارش، در این مدت واردات و صادرات ایران کاهش یافت و بورس کشور در روند نزولی مستمر قرار گرفت.
مقایسه اختلالات اینترنت در سال 1401 با سال 2018
این گزارش به مقایسه وضعیت قطعی ها و قطعی های اخیر اینترنت با قطعی سراسری اینترنت در سال ۲۰۱۹ می پردازد و می نویسد: در بحبوحه اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸، ایران اقدام به قطع سراسری اینترنت کرد. در طول تعطیلی، اکثر ایرانیان از اتصال به اینترنت جهانی مسدود شدند، اما همچنان به اینترانت ملی ایران (شبکه داخلی میزبان وبسایتها و خدمات ایرانی) دسترسی داشتند.
طبق یافته های OONI قطعی اینترنت در دوران اخیر دو تفاوت عمده با قطعی اینترنت در سال 2018 دارد. اولین تفاوت این است که در محدودیت های اخیر، سه اپراتور تلفن همراه کشور (همراه اول، ایرانسل و رایتل) بیشترین تاثیر را از محدودیت ها پذیرفته اند. در سال 2018 شبکه های بیشتری در ایران محدود شدند.
اما از نظر مدت زمان محدودیت در اختلالات در سال 1401 رکوردی به ثبت رسید که قابل مقایسه با وضعیت اینترنت در سال 2018 نیست. قطعی سراسری اینترنت بین المللی در سال 2018 تنها پنج روز به طول انجامید اما این قطعی دسترسی به شبکه جهانی اینترنت برای چندین هفته در دو ماه گذشته رخ داد و هر روز از ساعت 4 بعد از ظهر تا نیمه شب ادامه داشت.