رئیس جمهور: اختلال در اینترنت هم علت مشکلات ماست


رئیس جمهور در بخشی از گفت و گوی ویژه تلویزیونی شب گذشته به وضعیت اینترنت، محدودیت ها و فیلترینگ پرداخت. وی با تاکید بر اینکه تصمیم به انسداد برخی از تریبون ها با حضور همه مراجع و مسئولان ادارات گرفته شده است، تصریح کرد: درست است که در این مورد مخاطب وزارت ارتباطات است اما تنها وزارتخانه نیست.

وی همانطور که پیش از این اعلام کرده بود، محدودیت پلتفرم های خارجی زمانی ایجاد شد که این پلتفرم ها منبع ناامنی شدند و قبل از آن مشکلی وجود نداشت و محدودیتی برای این پلتفرم ها ایجاد نشده بود: «اگر این پلتفرم ها همچنان منبع ناامنی هستند. ناامنی، نمی توان اجازه داد که ناامنی ایجاد کند.” پر استفاده ترین پلتفرم های فیلتر شده در این مدت اینستاگرام، واتس اپ و گوگل پلی بوده اند.

رئیسی قبلاً در آذرماه به دانشجویان گفته بود که برخی می خواهند آنچه را که در مورد اینترنت گفتم را به من یادآوری کنند.

وی با اشاره به اینکه شرایط متفاوت است در حالی که در میان وعده های انتخاباتی خود تاکید کرد: دولت مردمی وعده هایی نمی دهد که نتواند به آن عمل کند.

رئیسی به ویژه در دوران کاندیداتوری خود در انتخابات از تسهیل استفاده از اینترنت و گسترش فضای مجازی گفت. وی درباره طرح حفاظت نیز گفت: این یکی از اتهاماتی است که آقایان برای منافع خود می زنند، فضای مجازی ابزار کار مردم است و یکی می آید منبع درآمد مردم را ببندد، فضای مجازی باید گسترش پیدا کند و داشته باشد. امنیت. امنیت یعنی جیب مردم را نچینیم و احساس کنند اطلاعاتی که می گذارند دزدیده نمی شود.»

رئیس جمهور این بار البته وعده های انتخاباتی خود را به گونه ای دیگر تعبیر کرد: «تلاش وزارت ارتباطات این بود که جایگزینی بسترهای داخلی را فعال کند تا مردم در کسب و کار دچار مشکل نشوند، پس قولی که مردم می گویند. شما به قوت او ادامه دادید من معتقدم به هیچ وجه نباید اینترنت مختل شود مردم باید بتوانند از این فضا استفاده کنند اما هر بستری که بخواهد در داخل کار کند نباید ناامنی ایجاد کند این شرطی است که دبیرخانه شورای امنیت ملی پس از بررسی ها اعلام کرد.

وی با بیان اینکه اینترنت محیط مردم است و باید آرامش بخش و در دسترس باشد، گفت: به وزیر ارتباطات گفتم که در اینترنت اختلال ایجاد نشود و ارتباط را آسان کنند و اختلال در این موضوع نیز وجود دارد. علت گله ما.» سپس از اقدامات وزارت ارتباطات در خصوص فیبر نوری و شبکه ملی اطلاعات در این دولت قدردانی کرد.

رئیس جمهور همچنین به موضوع ایجاد دفاتر فعال برای پلتفرم های خارجی اشاره کرد و با بیان اینکه اروپایی ها باید ما را همان چیزی که برای خودشان می پسندند بپسندند، گفت: چرا دو نوع استاندارد دارند، هر پلتفرمی برای خودشان فعال می شود، دفتر خدمات آن پلتفرم. باید پاسخگو باشد دبیرخانه شورای امنیت ملی هم همین را خواسته می گوید فعالیت در کشور اشکالی ندارد اما باید کاملا پاسخگوی رفتارشان باشند طوری که باعث نشوند. اختلال و ناامنی». وی در ادامه تاکید کرد: پاسخگویی به این معناست که دفاترشان فعال و پاسخگوی عملکردشان هستند، مرکز ملی فضای مجازی و دبیرخانه شورای امنیت ملی نیز علاقمند هستند.

مرکز ملی فضای مجازی در 25 آذرماه اعلام کرد که نامه ای به متا (شرکت مادر اینستاگرام و واتس اپ) ارسال کرده و 10 روز مهلت داده است تا این شرکت یک نماینده رسمی مسئول مستقر در ایران را معرفی کند تا عملکرد پایدار را فعال کند. از این پلتفرم ها اما پس از آن، اگرچه پاسخ رسمی دریافت نشد، اما خبرها حاکی از آن بود که این شرکت با مقامات ایرانی وارد مذاکره نخواهد شد و نماینده ای نیز برای ایران تعیین نخواهد کرد.

رئیس جمهور پیش از این برخی از این اظهارات را به روش های دیگر بیان کرده بود و اکثر کاربران امیدی به حذف فیلترهای اینستاگرام و واتس اپ ندارند. به نظر می‌رسد که دولت اکنون می‌خواهد به جای دسترسی عموم به اینترنت مانند قبل از محدودیت‌های اخیر، بر پروژه‌های خاص تمرکز کند. برخی از آنها در انتصابات ریاست جمهوری نیز حضور داشتند.

رئیسی از جمله وعده های انتخاباتی خود گفت: دولت آینده تامین زیرساخت ها و اجرای طرح هایی از جمله اختصاص اینترنت تخصصی به اقشار خاص را پیگیری خواهد کرد. موضوعی که امروزه به اینترنت طبقاتی معروف است و با وجود همه انتقادات به نظر می رسد دولت قدم به قدم آن را اجرا می کند.