دسترسی به VPN سخت تر، برنامه نویسی سخت تر شده است


دسترسی به VPN برای کاربران اینترنت به یک کار دشوار تبدیل شده است. در چند هفته گذشته، VPN ها یا در دسترس نبوده و متصل نمی شوند، یا فعال شده اند اما کار نمی کنند. اگر کار کنند سرعتشان خیلی کم است. دانلود و آپلود با VPN روشن زمان زیادی می برد و وب سایت و سرویس های داخلی وقتی VPN روشن است در دسترس نیستند.

در شرایطی که تقریباً هیچ یک از VPN های رایگان قابل استفاده نیستند، بسیاری از مردم به خرید VPN روی آورده اند و تعداد قابل توجهی از آنها پول بیهوده خرج می کنند. چون یا سرشان می افتد و VPN آنها جعلی می خرند یا برای ابزاری پول می پردازند که سرورهای آن بسته است و متصل نمی شود.

در شرایطی که اکثر پلتفرم‌های محبوب بین‌المللی، از شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها گرفته تا برخی سرویس‌های گوگل و حتی بازی‌ها، فیلتر هستند، VPN در واقع یک و فیلتر شکن به پرکاربردترین عضو گوشی، موبایل، کامپیوترهای شخصی و لپ تاپ تبدیل شده است. عضوی پرکاربرد که البته برای استفاده از آن نیاز به صرف هزینه، زمان و تلاش زیادی است.

اگرچه کاهش استفاده از VPN به ابزاری برای دور زدن فیلترینگ اشتباه است، اما عموم مردم آنها را برای این منظور می شناسند. با این حال، VPN یا همان شبکه خصوصی مجازی دارای اپلیکیشن های مختلفی است که برای کاربران حرفه ای و غیرحرفه ای اینترنت ضروری است. جلوگیری از ردیابی توسط ISP ها که به تمام اطلاعات کاربران دسترسی دارند یکی از کاربردهای VPN هستند برای جلوگیری از سرقت و افشای اطلاعات و به خطر انداختن امنیت اطلاعات آنها است.

حفظ حریم خصوصی، محافظت در برابر هکرها، ایمن سازی وای فای عمومی، دانلود به صورت ناشناس و … از دیگر کاربردهای مهم VPN است که می تواند برای همه کاربران مفید باشد. در میان تمام این مزایا، تغییر موقعیت جغرافیایی کاربر به ویژه در کشورهایی مانند ایران که توسط شرکت های خارجی تحریم شده اند، یکی از مهمترین کاربردهای VPN است.

دسترسی به VPN؛ یک نیاز حیاتی

با تشدید موج فیلترینگ در کشور و دور از دسترس بودن برخی پلتفرم های دارای IP ایرانی، این مزیت استفاده از VPN است. حیاتی تر شده است. علاوه بر کاربران عادی اینترنت که نیاز به رفع نیازهای مهمی مانند برقراری ارتباط، اشتراک گذاری محتوا، دریافت اخبار و اطلاعات، خرید آنلاین و غیره دارند، به پلتفرم های فیلتر شده روی می آورند و بر این اساس، ابزارها را تغییر می دهند. نیاز به IP، برخی از مشاغل نیز به VPN نیاز دارند. نیازی حیاتی و فوری که در صورت عدم رفع آن می تواند کار آنها را مختل کند یا حداقل با مشکلاتی مانند کاهش سرعت و کیفیت مواجه شود.

برنامه نویسی یکی از مشاغلی است که نیاز به دسترسی به VPN دارد لازم است. برنامه نویسانی که سال هاست از سوی برخی شرکت های بین المللی با تحریم مواجه بوده اند، همیشه استفاده می کنند VPN ها کار خود را انجام می دادند. مجتبی متخصص DevOps است و در این زمینه فیلترینگ دو طرفه را برای حرفه خود ذکر می کند و به تیرازیس فایل می گوید:

مشکل این است که شرکت های خارجی ما را مسدود کرده اند و قبلا تنها راه ما این بود که با تغییر موقعیت جغرافیایی خود از VPN استفاده کنیم تا نشان دهیم که در ایران نیستیم تا بتوانیم به خدمات آنها دسترسی داشته باشیم. اکنون می توانید به VPN متصل شوید محدود است و بنابراین از هر دو طرف فیلتر شده ایم.

احسان که در همین زمینه فعالیت می کند از پیچیدگی شرایط کاری خود گفت و وضعیت خود و همکارانش را اینگونه توصیف کرد:

در بخش DevOps از آنجایی که کارهای زیرساختی به نوعی انجام می شود، با فناوری های زیادی درگیر هستیم که برخی از آنها به دلیل تحریم از کشورهای خارجی فیلتر شده اند. ما از طریق VPN تلاش می کردیم یا سرویس های داخلی، مانند شکن، آنها را دور می زنند. اما این روزها با توجه به محدودیت های اعمال شده برای اینترنت کشور، موضوع پیچیده تر شده است.

بردیا که توسعه دهنده سری تیرازیس فایل است به تمام مشکلاتی که فعالان فناوری، آی تی و حتی بازی در نبود دسترسی به VPN با آن مواجه هستند اشاره می کند. او با شروع کارش می گوید: «به عنوان یک برنامه نویس، برای کارهای فنی به VPN نیاز دارم. به عنوان مثال، برای کارم باید بسته های نرم افزاری را به روز کنم و برای این کار باید به سرورهای مایکروسافت متصل شوم. وقتی سرورهای مایکروسافت را خاموش می کنند، نمی توانم دانلود کنم.

برنامه نويسي

او همچنین به مشکل گیمرهایی که در صورت عدم دسترسی به VPN نمی توانند کنسول خود را متصل کنند یا همکارانش در زمینه DevOps که نمی توانند با سایت DockerHub کار کنند اشاره می کند. رضا به همین موضوع عدم امکان استفاده از داکرهاب اشاره کرد و با بیان اینکه شرایط به گونه ای شده که استفاده از برخی ابزارها را محدود کرده است، می گوید: فیلترینگ روی بسیاری از ابزارهای ما مانند داکر تاثیر گذاشته است به گونه ای که ما اصلاً حوصله کار با آنها را نداریم.” “

او به مشکل دیگری اشاره می کند و می گوید: برای ورود به ویرایشگر کد باید لایسنس خود را تایید کنم که بدون VPN امکان پذیر نیست، بنابراین مجبور شدم کلا از ویرایشگر کد استفاده کنم. تغییر دادن

مشکلات به خدمات خارجی محدود نمی شود

رضا که یک توسعه دهنده است مشکلاتی که در این شرایط با آن روبه رو است را به دو دسته تقسیم می کند و می گوید: از یک طرف به یک سری سرویس های خارجی نیاز داریم که در شرایط فعلی به آنها دسترسی نداشته باشیم و از طرف دیگر به ارتباط نیاز داریم. فضای داخلی نیز مختل است؛ اتصال به سرورهای داخل ایران از طریق پروتکل‌های موجود انجام نمی‌شود.

مشکل دسترسی به سرورها و تجهیزات داخلی در توضیحات ارائه شده توسط احسان بیشتر مشخص می شود. وی با اشاره به اینکه وب سایت های مجموعه ها در داخل شرکت ها نیستند و در مراکز داده نگهداری می شوند، به چالش اتصال به این دیتاسنترها اشاره کرد و ماجرا را اینگونه توضیح داد:

برای اتصال به مراکز داده، باید آنها را VPN کنیم. یعنی یک راه مطمئن این است که مثلا از تونل هایی مانند L2TP، SSTP، Open VPN و … به عنوان روش های اتصال بین شبکه ها استفاده کنید. زمانی که این پروتکل ها بسته می شوند، حتی برای اتصال به مرکز داده و تجهیزات داخل کشور با مشکل زیادی مواجه می شویم.

جدای از عدم دسترسی به VPN برای اتصال به مرکز داده، مشکل دسترسی محدود به سرورهای داخلی نیز چالشی است که بردیا به عنوان توسعه دهنده مجموعه تیرازیس فایل به آن اشاره کرده و آن را اینگونه توصیف می کند: «از دو چند روز پیش دسترسی ما به سرورهای داخلی محدود می‌شود؛ این سرورها هر از چند گاهی از کار می‌افتند و دیگر نمی‌توانیم به آنها وصل شویم.» او در ادامه با طنز درباره تنها راه حل باقی مانده برای این وضعیت می گوید: عملا چیزی به نام اینترنت وجود ندارد. شرایط به گونه ای شده که باید به کاربر کیس داد تا برق را روشن کند و دسترسی محلی داشته باشد تا سایت تیرازیس فایل را بیاورد!»

نمونه های داخلی نیازها را برآورده نمی کند

علی یکی دیگر از توسعه دهندگانی است که با تیرازیس فایل درباره مشکلاتی که این روزها با آن دست به گریبان است گفت و گو کرده و نبود نمونه های داخلی مناسب برای سرویس های خارجی فیلتر شده را یکی از مشکلات این حوزه می داند:

برخی از سرویس هایی که فیلتر می شوند یا نمونه داخلی ندارند یا اگر داشته باشند قابل استفاده نیستند. مثلا چند وقت پیش سرور SMTP (پروتکل ارسال ایمیل) را تست می کردم و سرورهای داخلی اصلا کار نمی کردند. البته این یک سرویس بسیار ساده است که مشابه داخلی ندارد.

بردیا نیز در سخنان خود به چنین چالشی اشاره کرد و گفت: نمونه داخلی برخی از سرویس هایی که داریم چندان مناسب نیست، به عنوان مثال مشابه سرویس میزبانی وب AWS در ایران ابراروان است که اکنون با توجه به افزایش مشتریان در روزهای اخیر و تجهیزات قدیمی، سرعت ابرک و کانتینرهای آن بسیار کم، پینگ آن زیاد است و دائما در حال وصل و قطع است.

سرویس AWS در صحبت های رضا تکرار شده و او از تلاش گروهش برای اجرای نمونه مشابه این سرویس خبر می دهد: «سرویس میزبانی وب فکر نمی کنم AWS معادل مناسبی در دنیا داشته باشد، اما این روزها از آنجایی که امکان استفاده از آن را نداریم، سعی در پیاده سازی معادل آن داریم که البته کار بسیار سختی است.

احسان یکی دیگر از توسعه دهندگانی است که با تیرازیس فایل در مورد چالش های این روزهای شغلش صحبت می کند. او موضوع استفاده از VPN است می گذرد و می گوید: «در نهایت و با تمام سختی استفاده می کنیم “VPN به یک سری خدمات متصل می شود.” اما به چالش‌های دیگری اشاره می‌کند که کار را پیچیده می‌کند: روشن کردن VPN برای استفاده از خدمات می‌تواند سایت‌های داخلی ما را کند کند، به این معنی که ما دائماً VPN را روشن و خاموش می‌کنیم.”

برنامه نويسي

راندمان کار به نصف رسیده است

بردیا نیز در توضیحات خود به این موضوع اشاره می کند که باعث مسدود شدن آنها توسط سرویس های خارجی می شود. وی در این باره می گوید:

موضوع نیاز به اتصال و قطع VPN باعث می شود IP ما دائما تغییر کند و به دلیل این تغییر سرویس ما را مسدود می کند. بنابراین عملاً 50 درصد از زمان کاری ما در حال دور زدن این مشکلات است.

کاهش 50 درصدی راندمان کاری عددی است که احسان به عنوان دوپینگ هم به آن اشاره می کند. او درباره شرایط کاری این روزهای خود اینگونه توضیح می دهد: «همه این شرایط باعث شده که ما ساعات کاری زیادی را صرف تست VPN ها کنیم تا بتوانیم کار خود را انجام دهیم، اغراق نیست اگر بگویم کارایی ما این روزها کار 50 درصد کاهش یافته است.”

علی کاهش سرعت را نیز یکی از معایب وضعیت نامطلوب اینترنت و VPN ها می داند و ادامه می دهد:

سرعت اینترنت در برخی از مشاغل ما بسیار مهم است. از یک طرف سرعت اینترنت را پایین آورده اند و از طرف دیگر استفاده از VPN باعث کاهش سرعت می شود و به همین دلیل سرعت کار ما بسیار پایین آمده است.

بازار سیاه سرور در ایران

بردیا به موردی اشاره می کند که کمتر در اخبار و گزارش ها به آن پرداخته شده است، مشکلات افرادی که در حوزه برنامه نویسی و IT فعالیت می کنند، محدود به این موارد نیست. او می گوید:

این روزها بازار سیاه سرور در کشور راه افتاده است. اگر برای خرید سرور بروید می بینید که سرورهای ایرانی و اروپایی کم شده و قیمت ها افزایش یافته است. شرکت ها نیز از این موقعیت استفاده می کنند. مثلا دیشب می خواستم سرور بخرم دیدم یکی از شرکت ها در زمان ملی شدن اینترنت سرورهای ایرانی را حذف کرده است تا کاربران از طریق سرور ایرانی این شرکت به سرورهای خارجی متصل نشوند.

رضا همچنین به چالش دسترسی به اطلاعات و مقالات و عدم امکان استفاده از سایت های علمی و خدمات آنها بدون استفاده از VPN اشاره کرد. او توضیح می دهد:کار ما به گونه‌ای است که تقریباً نمی‌توانیم هیچ کاری را بدون جستجو انجام دهیم و اگرچه جستجوی گوگل مشکلی ندارد، اما 90 درصد سایت‌های مقالات علمی یا فیلتر هستند یا خدماتی که ارائه می‌دهند فیلتر هستند و بدون VPN قابل استفاده نیستند.»

اگرچه موضوع اختلال در VPN ها و فیلترشکن ها و عدم دسترسی به آنها با هدف دشوارتر کردن دسترسی به پلتفرم ها، وب سایت ها و محتوای فیلتر شده انجام می شود، اما نتیجه ایجاد چنین محدودیتی جدی تر از این هاست. صرف نظر از اینکه ۹۳ درصد از کاربران اینترنت از آمار VPN استفاده می کنند، ایجاد این اختلالات منجر به عدم استفاده از این ابزارها نمی شود، غیرفعال کردن VPN ها کار را برای برخی کسب و کارها مختل یا سخت می کند. موضوعی که تا به امروز با کاهش راندمان کاری و افزایش خستگی در حین انجام کار، هم به کارگران آسیب وارد کرده و هم با پیچیده کردن شرایط کار، در نهایت به مجموعه ها، شرکت ها و مشاغل آسیب زده است.