در حالی که دولت بایدن صادرات برخی از فناوری تراشه به چین را برای جلوگیری از استفاده صنعتی و نظامی چین مسدود کرده است، گزارشها حاکی از آن است که این محدودیت شرکتهای سراسر جهان را در معرض خطر قرار داده است، زیرا ممنوعیت صادرات زنجیره تامین را مختل میکند.
به گزارش دنیای کامپیوتر، با تشدید جنگ تجاری بین آمریکا و چین، دولت جو بایدن محدودیت های گسترده ای بر صادرات فناوری تراشه اعمال کرد و متعاقبا شعله های آتش بین این دو اقتصاد بزرگ جهان، شرکت های مختلف را در بخش های مختلف اقتصاد جهانی
ایالات متحده به طور فزاینده ای نگران افزایش قدرت ژئوپلیتیک چین است.
قوانین تجاری جدید در زمانی به وجود می آیند که ایالات متحده به طور فزاینده ای نگران قدرت رو به رشد ژئوپلیتیک چین است. این قوانین نه تنها بر تجهیزات رایانه ای تأثیر می گذارد، بلکه بسیاری از محصولات مصرفی تولید شده با فناوری نیمه هادی را نیز تحت پوشش محدودیت های این قانون قرار می دهد. از سوی دیگر، چنین رویکردی را میتوان بهعنوان نشاندهنده پایان دوران جهانیگرایی و گسترش «جهانیسازی» تفسیر کرد.
کارشناسان می گویند که شرکت ها در هر زمینه ای باید زنجیره های تامین خود را به طور کامل تجزیه و تحلیل کنند تا تخمینی از میزان و چگونگی تأثیر این قوانین بر آنها بدست آورند.
آقای الکس کاپری، محقق بنیاد Hinrich که در زمینه تجارت جهانی تحقیق میکند، میگوید که از دیدگاه کارشناسان، یک زنجیره ارزش جهانی کاملاً منطقی جایی است که سرمایه، تخصص و تولید اساساً به کارآمدترین نقطه منتقل میشود. . به نظر می رسد اکنون آن روزها برای هر کالای استراتژیک گذشته است و نه تنها کالاهای صنعت نیمه هادی ها، بلکه هر محصول استراتژیکی تحت تأثیر این موضوع قرار گرفته است.
در اوایل اکتبر 2022، دولت بایدن قوانین صادراتی جدیدی را تصویب کرد که شرکت های آمریکایی را از فروش نیمه هادی های پیشرفته و همچنین تجهیزات ساخت آنها به برخی تولیدکنندگان چینی منع می کرد، مگر اینکه این شرکت های چینی مجوزهای ویژه دریافت کنند.
در اواسط دسامبر 2022، دولت بایدن محدودیت ها را گسترش داد و 36 تولیدکننده تراشه چینی دیگر را در بر گرفت و آنها را از دسترسی به فناوری تراشه های ایالات متحده منع کرد. این شامل Yangtze Memory Technologies Corporation یا YMTC می شود که به عنوان بزرگترین سازنده تراشه قراردادی جهان شناخته می شود.
شاید مهم ترین قوانین صادرات جدید، محدودیت های اعمال شده بر نیمه هادی های مورد استفاده در هوش مصنوعی، مانند واحدهای پردازش گرافیکی (GPU)، واحدهای پردازش تانسور (TPU) و دیگر مدارهای مجتمع پیشرفته ویژه برنامه (ASIC) باشد.
هدف اعلام شده از این محدودیت ها جلوگیری از دسترسی چین به فناوری پیشرفته برای مدرن سازی صنایع نظامی و نقض حقوق بشر است. علاوه بر این، در صورتی که ایالات متحده بتواند تأیید کند که شرکت های چینی موجود در لیست سیاه از فناوری ها برای اهداف نظامی یا نقض حقوق بشر استفاده نمی کنند، ممکن است محدودیت ها به صورت موردی برداشته شوند.
تأثیر قوانین صادرات تراشه ایالات متحده
قوانین صادرات ایالات متحده قبلاً تأثیر داشته است، به عنوان مثال، اپل قصد داشت همکاری با YMTC را برای تولید حافظه آیفون 14 آغاز کند. اپل در حال حاضر فرآیند یک ماهه تایید شرکت چینی را به عنوان تامین کننده، درست قبل از اینکه دولت بایدن حمله تمام عیار خود را به سازندگان تراشه چینی آغاز کند، آغاز کرده است.
دیگر شرکتهای بزرگی که بلافاصله تحت تأثیر این محدودیتها قرار میگیرند عبارتند از Nvidia و AMD که واحدهای پردازش گرافیکی میسازند و با شرکتهای چینی تجارت میکنند. علاوه بر این، سایر تولیدکنندگان تراشه نیز تحت تأثیر قرار خواهند گرفت زیرا قوانین جدید طیف گسترده ای از نیمه هادی ها را با مشخصات قدرت خاص پوشش می دهد.
اما این فقط سازندگان تراشه ایالات متحده نیستند که مستقیماً با این محدودیت ها روبرو هستند. در واقع، قوانین جدید یا بهتر بگوییم تحریمهای فناوری نیمهرسانای ایالات متحده علیه چین، شرکتهای آمریکایی را از تجارت با سایر شرکتهای غیرآمریکایی که فناوریهای ممنوعه را به چین عرضه میکنند، منع میکند. این باعث ایجاد اصطکاک بین ایالات متحده و برخی از متحدانش شده است. اما، به نظر می رسد که اکثر شرکت هایی که تحت تأثیر این قوانین قرار می گیرند، آماده هستند تا در سطح جهانی از این قوانین پیروی کنند.
در نتیجه این تحریم ها، تولید کننده تجهیزات نیمه هادی هلندی ASML اکنون قادر به ارائه خدمات به یکی از بزرگترین بازارهای خود نیست. علاوه بر این، شرکت بریتانیایی Arm به تازگی اعلام کرده است که دیگر فناوری تراشه های با کارایی بالا خود را به چین نمی فروشد.
به گفته جوزپ بوری، مدیر تحقیقات هوش مصنوعی در GlobalData، یک شرکت تجزیه و تحلیل و مشاوره، این تحریم ها در نهایت باعث ایجاد طیف گسترده ای از شرکت های برجسته فناوری چینی مانند فروشگاه اینترنتی بزرگ علی بابا، شرکت خدمات اینترنتی بایدو، ارتباطات و مخابرات هوآوی خواهد شد. شرکت و شرکتهای هوش مصنوعی SenseTime و Megvii برای دریافت تراشههای پیشرفته برای اجرای بار کاری هوش مصنوعی خود با مشکل مواجه هستند.
وی در ادامه گفت: تراشههای هوش مصنوعی چینی مانند HiSilicon، Cambricon، Horizon Robotics یا Biren Technology دیگر نمیتوانند تراشههای هوش مصنوعی خود را بسازند زیرا شرکتهایی مانند TSMC باید با تحریمهای آمریکا مقابله کنند و شرکت چینی SMIC هنوز ظرفیت دارد. برای تولید چیزی کوچکتر 14 نانومتر ندارد.
در عین حال، شرکتهای غیرچینی انتقال ظرفیت تولید خود را به خارج از چین آغاز کردهاند. برای مثال، TSMC در حال راهاندازی کارخانههای تولیدی در ایالات متحده و اروپا است و بزرگترین تامینکننده اپل، فاکسکان، نیز به سرعت در حال توسعه تولید آیفون در هند است. البته ساخت چنین کارخانههایی سالها طول میکشد و کارشناسان معتقدند در این بازه زمانی، دورههایی از اختلال، کمبود و بلاتکلیفی در زنجیره تامین جهانی وجود خواهد داشت.
همچنین کارشناسان به اتفاق آرا می گویند که محدودیت های دولت بایدن اثرات شدیدتری نسبت به ممنوعیت های تجاری قبلی ایالات متحده خواهد داشت و باعث اختلال عمیق تر می شود.
تاثیر جنگ چیپ بر محصولات مختلف
Charlie Dye، مدیر تحقیقات شرکت تحقیقات بازار Forrester، اشاره می کند که این محدودیت ها به اکوسیستم فناوری جهانی نیز آسیب می رساند. در واقع، هر شرکتی در زنجیره تامین تراشه های پیشرفته، از جمله سازندگان دستگاه های الکترونیکی و محاسبات با کارایی بالا (HPC)، از این قاعده مستثنی نیست. همچنین ابزار طراحی تراشه و مواد اولیه نیز در معرض آسیب قرار خواهند گرفت.
از آنجایی که وابستگی های متقابل بین ایالات متحده و چین به سرعت حل نخواهد شد، بعید است که شرکت ها فورا متوجه تأثیر آن شوند. به عنوان مثال، وزارت دفاع ایالات متحده در اوایل دسامبر 2022 گفت که به پیمانکاران خود اجازه می دهد تا از تراشه های تولیدکنندگان تراشه ممنوعه چینی تا سال 2028 (1406) استفاده کنند.
به گفته برخی کارشناسان، محدودیت های جدید ایالات متحده به طور مستقیم بر توانایی سازندگان تراشه های جهانی و تولیدکنندگان نیمه هادی تأثیر نمی گذارد زیرا آنها برای ساخت تراشه در چین سرمایه گذاری نکرده اند. با این حال، به گفته آقای جین، با توجه به اینکه چین دومین اقتصاد بزرگ جهان است، بخش بزرگی از بازار بسیاری از شرکت های نیمه هادی را تشکیل می دهد و قطع همکاری با چینی ها تأثیر مستقیمی بر درآمد و درآمد دارد. طرح های توسعه شرکت ها
بنابراین، شرکت ها باید به تدریج برنامه های تولید تراشه خود را کاهش دهند و این امر به دلیل مشکلات کوتاه مدت جریان نقدینگی نیازمند سرمایه گذاری سنگین است. با این حال، در دراز مدت، کارخانههای تراشه در هند، ویتنام، مالزی، سنگاپور و سایر کشورها تولید تراشه را تسریع خواهند کرد.
کدام کشورها ظرفیت تولید تراشه را تقویت می کنند؟
تایوان از دیرباز پیشرو در تولید تراشه های نیمه هادی مورد استفاده در رایانه های شخصی، سرورها و تجهیزات مورد استفاده برای تحقیقات پیشرفته بوده است. با این حال، اکنون چندین کشور مشوق هایی را برای جذب سرمایه گذاری های نیمه هادی ارائه می دهند، از جمله هند، فرانسه، بریتانیا، ژاپن و حتی استرالیا. بنابراین، به نظر میرسد محدودیتهای تجاری جدید تغییرات بلندمدت جدیدی را در معادلات تجاری و تولید جهانی ایجاد کند.
در حال حاضر، این تغییرات به دلیل بازار محلی در هند و استراتژی متنوع سازی برای کاهش اختلالات زنجیره تامین رخ می دهد. اما محدودیت های تراشه به عنوان انگیزه ای برای افزایش تولید صادرات در هند و سایر کشورها عمل می کند.
از سوی دیگر، کنگره ایالات متحده قانون چیپس را تصویب کرد، قانونی که میلیاردها دلار یارانه به شرکتهای سازنده کارخانههای تراشه در این کشور اختصاص میدهد و در مقابل، چین از سرمایهگذاری 143 میلیارد دلاری در توسعه داخلی تولید تراشه در این کشور خبر داد. مواجهه با محدودیت های تجاری .
موریس چانگ: جهان گرایی تقریباً محکوم به فنا است
موریس چانگ، بنیانگذار TSMC اخیرا هشدار داده است که با تلاش بسیاری از کشورها برای ایجاد کارخانه های نیمه هادی خود، جهانی گرایی در شرف مرگ است. اگرچه ممکن است این حرکت استراتژیک خوبی از سوی دولت های مختلف به نظر برسد. اما ظرفیت مازاد، همانطور که در گذشته دیدهایم، میتواند به مشکلات پایداری برای سازندگان تراشه منجر شود، که همچنان بر زنجیرههای تامین در بازار جهانی تاثیر میگذارد.
ارزیابی مجدد زنجیره تامین توسط مدیران ارشد فناوری
شاید اکثر شرکت های بین المللی به دلیل محدودیت ها مستقیماً با شرکت های چینی ارتباط برقرار نکنند. اما دامنه گسترده ممنوعیت های ایالات متحده، همه شرکت هایی را که با آنها تجارت می کنند یا قصد دارند به بازار ایالات متحده نقل مکان کنند، می خواهد که کل زنجیره تامین فناوری خود را برای هرگونه ارتباط احتمالی با صنایع چین به طور کامل ارزیابی کنند.
برای مثال، اگر شرکتی از خدمات ابری علیبابا برای بارهای آموزشی هوش مصنوعی استفاده کند یا از تراشههای شتابدهنده هوش مصنوعی Horizon Robotics استفاده کند، ممکن است تحت تحریمهای جدید ایالات متحده تحریم شود. حتی اگر شرکتی روی یک پروژه هوش مصنوعی کار نکند و حتی برنامه خاصی برای آن نداشته باشد، سیال بودن وضعیت همچنان به حدی است که متخصصان فناوری را ملزم میکند تا روی طرح انعطافپذیری زنجیره تامین خود و ظرفیت طولانی مدت خود کار کنند. مدت و برای ارتقاء. ارزیابی مجدد نقشه راه آینده و فناوری و قابلیت های پشتیبانی آنها.
نظر شما، مخاطبان تیرازیس فایل، در مورد ادامه جنگ تراشه بین ایالات متحده و چین چیست؟