جستجوی ایمن چیست و چگونه آن را غیرفعال کنیم؟


اخیراً تغییراتی در اینترنت ایران ایجاد شده است تا تمامی کاربران ایرانی در حالت جستجوی ایمن (SafeSearch) جستجو شوند. یا Google Kids (googlekids.com). چنین رویدادی با ربودن دامنه (DNS Hijacking) امکان پذیر است.

این مقاله در 23 جولای 1401 نوشته شده و در 16 دسامبر 1401 به روز شده است.

این اولین باری نیست که شاهد ربودن DNS هستیم، اما به نظر می رسد این محدودیت توسط برخی از ارائه دهندگان خدمات اینترنتی (ISP) به ویژه ایرانسل و آسیاتک و شرکت های زیرمجموعه آن و کاربرانی که از سایت گوگل بازدید می کنند، برای خود دامنه گوگل اعمال شده است. برای جستجو در دامنه های محدود شده. . البته افرادی که از موتور جستجوی بینگ استفاده می کنند از این قاعده مستثنی نیستند.

اسکرین شات از صفحه جستجوی ایمن بینگ

SafeSearch چیست؟

درک منطق پشت ویژگی SafeSearch کار سختی نیست. فقط آن را به عنوان یک موتور جستجوی ساخته شده برای نوجوانان در نظر بگیرید. یک محیط نسبتا امن که در آن خردسالان می توانند بدون نگرانی در مورد محتوای نامناسب رها شوند.

جستجوی ایمن تضمین می کند که کودکان در معرض محتوای نامناسب قرار نگیرند

در واقع، SafeSearch تصاویر و محتوای غیراخلاقی را از نتایج جستجو مسدود می‌کند و مطمئن می‌شود که فرزندان شما با چیز مشکوکی مواجه نشوند. علاوه بر این، می توان آن را برای انواع مرورگرها، تبلت ها و دستگاه های تلفن همراه فعال کرد.

اینترنت یک بستر آموزشی فوق العاده برای کودکان است، اما متأسفانه تهدیدات آنلاین و محتوای نامناسبی وجود دارد که کودکان هرگز نباید در معرض آنها قرار گیرند. علاوه بر محافظت از کودکان در برابر دنیای بیرون، امروزه والدین باید از آنها در برابر دنیای آنلاین نیز محافظت کنند.

در زیر برخی از مزایای فعال بودن فیلتر وب برای کودکان آورده شده است:

  • از نمایش محتوای نامناسب جلوگیری کنید
  • امکان کنترل مستقل فعالیت های آنلاین کودکان توسط والدین
  • کاهش خطر ویروس های کامپیوتری خاص
  • حفاظت از اطلاعات شخصی در دنیای آنلاین
  • مسدود کردن اشتراک گذاری فایل ها و برنامه های کاربردی بدون اجازه
  • ارائه لیستی از تمام وب سایت های بازدید شده به والدین

با تنظیم فیلترهای مناسب، والدین می توانند از کودکان در برابر تهدیدات آنلاین محافظت کنند. اما همانطور که بارها اشاره کردیم، SafeSearch برای امنیت “کودکان” است و فعال کردن اجباری آن برای همه کاربران غیر ضروری و غیر منطقی به نظر می رسد.

چگونه SafeSearch به حفظ امنیت کودکان در فضای آنلاین کمک می کند؟

گوگل به عنوان محبوب ترین موتور جستجوی تمام دوران در نظر گرفته می شود و بسیاری از کاربران آن را به عنوان موتور جستجوی پیش فرض خود قرار داده اند. هدف اصلی Google SafeSearch فیلتر کردن محتوای بزرگسالان است تا کودکان هنگام گشت و گذار آنلاین در معرض آن قرار نگیرند.

موتورهای جستجو گاهی اوقات می توانند محتوای جنسی یا تصاویر را با عبارات جستجوی خاصی نشان دهند، حتی اگر والدین دسترسی به وب سایت های خاصی را مسدود کرده باشند. اینجاست که SafeSearch وارد می‌شود و با فیلتر کردن محتوای نامناسب از نتایج جستجو به والدین کمک می‌کند.

آیا SafeSearch واقعا ایمن است؟

SafeSearch از کلمات کلیدی برای فیلتر کردن نتایج جستجو استفاده می کند و از بارگیری صفحات وب که حاوی کلمات خاصی هستند جلوگیری می کند. همچنین گزینه ای وجود دارد که کنترل کامل را به والدین می دهد تا فقط آنها بتوانند تنظیمات را تغییر دهند.

اسکرین شات صفحه اعلان جستجوی ایمن گوشی هوشمند

اما مانند همه فیلترها، SafeSearch 100٪ دقیق نیست. برخی محدودیت‌های DNS می‌توانند مانع از مسدود کردن SafeSearch محتوای ذخیره‌شده در مرورگر شوند. برای جلوگیری از این اتفاق، باید کش DNS خود را پاک کنید، اما به خاطر داشته باشید که ممکن است تا 24 ساعت طول بکشد تا ورودی های DNS شما به روز شوند.

برخی دیگر از محدودیت های Google SafeSearch عبارتند از:

  • داشتن فقط دو تنظیم روشن و خاموش
  • عدم امکان در لیست سیاه یا سفید وب سایت های خاص
  • عدم توانایی در تنظیم سطح حساسیت
  • اتکا به کوکی ها

البته راه هایی برای حذف SafeSearch وجود دارد.

چگونه بفهمیم که SafeSearch فعال است؟

برای اطلاع از فعال بودن جستجوی ایمن در دستگاهتان، به google.com بروید و «جستجوی ایمن» را جستجو کنید. اگر این ویژگی فعال باشد، یک تیک آبی در قسمت تنظیمات جستجوی ایمن شما مشاهده خواهید کرد.

اسکرین شات از فعال یا غیرفعال بودن جستجوی ایمن

در انتهای مقاله نیز روشی برای غیرفعال کردن Safe Search آموزش داده شده است.

چه کسی می تواند تنظیمات SafeSearch را تغییر دهد؟

اگر از صفحه پشتیبانی Google بازدید کنید، می توانید دریابید که چه کسانی مجاز به دستکاری تنظیمات SafeSearch هستند. در صفحه ذکر شده نوشته شده است که در صورت داشتن شرایط زیر می توانید تنظیمات را تغییر دهید:

  • اگر حساب Google دارید، می‌توانید جستجوی ایمن را روشن یا خاموش کنید
  • والدینی که از Family Link استفاده می کنند، می توانند مرور ایمن را مدیریت کنند
  • اگر به حساب Google Workspace for Education وارد شده‌اید و زیر 18 سال دارید یا به یک موسسه وابسته هستید، یک سرپرست می‌تواند تنظیمات جستجوی ایمن را مدیریت کند.
  • سرپرست دستگاه یا ارائه‌دهندگان شبکه می‌توانند SafeSearch را قفل کنند همیشه اقامت در

اکنون بسیاری از کاربران ایرانی در شبکه های اجتماعی گزارش داده اند که به طور معمول و طبق دستور گوگل نمی توانند «جستجوی ایمن» را غیرفعال کنند.

عواقب فعال سازی SafeSearch برای کاربران ایرانی چیست؟

همانطور که گفته شد، SafeSearch به منظور ایمن سازی محیط اینترنت برای افراد زیر سن قانونی فعال شده است. در نتیجه فعال بودن برای همه سنین غیر منطقی به نظر نمی رسد. اکنون که جستجوی ایمن به طور پیش فرض برای برخی از کاربران ایرانی فعال شده است، آنها فقط می توانند به محتوای محدود دسترسی داشته باشند.

فعال‌سازی اجباری SafeSearch می‌تواند سایت‌های حوزه پزشکی و خدمات بهداشتی را با مشکل مواجه کند.

فعال کردن جستجوی ایمن برای اکثر کاربران به این معنی است که فرض کنیم همه به طور پیش‌فرض یک کودک هستند و به آنها هیچ انتخابی نمی‌دهیم. علاوه بر این، قابلیت ذکر شده دقیق نیست و می تواند محدودیت های دیگری را نیز ایجاد کند.

یکی از مواردی که کاربران شبکه های اجتماعی به عنوان پیامد فعال سازی اجباری SafeSearch به آن اشاره کردند، کاهش احتمالی بازدید از برخی وب سایت های پزشکی و خدمات پزشکی است. البته هنوز این موضوع تایید نشده است اما دور از ذهن نیست. زیرا همانطور که گفته شد SafeSearch دقیق نیست و نمی تواند نتایج خوب و بد را تشخیص دهد.

برخی از کاربران توییتر حتی بر این باورند که فعال کردن اجباری جستجوی ایمن باعث حذف شد بسیاری از کسب و کارها در زمینه های پزشکی، بهداشتی، روانشناسی، فروشگاهی و … از نتایج به شدت آسیب دیده اند.

چگونه SafeSearch را غیرفعال کنیم؟

اکنون که برخی از کاربران ایرانی امکان تغییر حالت «جستجوی ایمن» را از دست داده اند، آیا می توانند این محدودیت را حذف کنند؟ خوشبختانه راهی برای غیرفعال کردن SafeSearch وجود دارد که به شما امکان می دهد تنها در چند مرحله از بزرگترین موتور جستجوی جهان بدون محدودیت استفاده کنید.

مقاله مرتبط:

برای حذف جستجوی ایمن اجباری، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • وارد صفحه مرورگر کروم شوید و روی سه نقطه بالا سمت راست کلیک کنید. سپس وارد بخش شوید تنظیمات تبدیل شود

نماگرفت مراحل غیرفعال کردن جستجوی ایمن اجباری در Google Chrome، مرحله اول

  • در لیست باز شده بر روی گزینه کلیک کنید حریم خصوصی و امنیت کلیک.

تصویری از مراحل غیرفعال کردن جستجوی ایمن اجباری در Google Chrome، مرحله 5

  • در این قسمت بر روی گزینه کلیک کنید امنیت کلیک.

نماگرفت مراحل غیرفعال کردن جستجوی ایمن اجباری در Google Chrome مرحله 4

  • حالا گزینه از DNS امن استفاده کنید انتخاب کنید.

نماگرفت مراحل غیرفعال کردن جستجوی ایمن اجباری در Google Chrome، مرحله سوم

  • از لیست، ارائه دهنده دیگری را انتخاب کنید انتخاب کنید.

تصویری از مراحل غیرفعال کردن جستجوی ایمن اجباری در Google Chrome، مرحله دوم

  • در نهایت، در میان گزینه های موجود “باز کردن DNS” یا Cloudflare (1.1.1.1) برای تکمیل فرآیند غیرفعال کردن جستجوی ایمن و حذف محدودیت جستجو، انتخاب کنید.

توجه: همچنین می توانید همین مراحل را برای غیرفعال کردن SafeSearch در تلفن هوشمند اندرویدی خود دنبال کنید.

امیدواریم روشی که برای غیرفعال کردن SafeSearch به شما آموزش دادیم برای شما مفید بوده باشد.

****

در نهایت، اگر ترفندی برای حذف جستجوی ایمن اجباری می دانید، لطفاً آن را با ما و سایر همراهان تیرازیس فایل در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.