امروزه فناوری با سرعتی خیره کننده در حال پیشرفت است تا زندگی ما را در همه زمینه ها بهبود بخشد. نفوذ سریع این تحولات به دنیای ورزش نیز اجتناب ناپذیر است. این روزها تکنولوژی نقش پررنگی در مسابقات فوتبال جهان دارد. هر روز، شرکتها در سرتاسر جهان ابزارهای نوآورانه جدیدی را ارائه میکنند تا به تیمها کمک کنند تا در برابر حریفان آماده شوند، تمرینها و مهمتر از همه، خود مسابقات را بهبود بخشند. اگر میخواهید با مهمترین فناوریهایی که فیفا رسماً پذیرفته است و اکنون برای بهبود مسابقات فوتبال مورد علاقه ما استفاده میشود آشنا شوید، تیرازیس فایل را دنبال کنید.
سیستم ارتباط بی سیم را قضاوت می کند
داشتن بهترین ارتباط ممکن برای داوران فوتبال و کمک به داوران برای مشورت و مدیریت بازی به بهترین شکل ممکن و قضاوت بی طرفانه بسیار مهم است. اما دوری داوران با کمک آنها از یک سو و سرعت بالای بازی از سوی دیگر این کار را سخت می کند. به لطف سیستم جدید ارتباط بی سیم، داوران می توانند به سرعت و ایمن با همکاران خود ارتباط برقرار کرده و در مورد اعمال، موقعیت ها و حوادث تبادل اطلاعات کنند. در نتیجه داور اصلی پس از صحبت با کمک داوران و مسئولان فنی در هر شرایطی می تواند در چند ثانیه تصمیم خود را بگیرد. این فناوری به داوران کمک می کند تا با اطمینان کامل بازی را قضاوت کنند و استانداردی بالا و مهمتر از آن رقابت عادلانه را برای هواداران به ارمغان بیاورند.
فناوری خط هدف
فناوری خط دروازه برای تشخیص عبور کامل توپ از خط دروازه استفاده می شود
فناوری دیگری برای کمک به داوران در تصمیم گیری در مورد گل یا نشدن توپ در موقعیت های خاص ساخته و استفاده شده است که به آنها در این شرایط سخت کمک می کند. فناوری خط دروازه برای تشخیص عبور کامل توپ از روی خط دروازه استفاده می شود. این فناوری از دستگاههای خاصی استفاده میکند که پستهای عمودی و خط دروازه را اسکن میکند و به داور کمک میکند در موقعیتهایی که به وضوح مشخص نیست، تشخیص دهد که توپ از خط عبور کرده است. این فناوری هرگز جای داوران را نمی گیرد و فقط برای کمک به آنها در تصمیم گیری درست طراحی شده است. برای اینکه یک گل به طور رسمی خوانده و دریافت شود، فناوری خط دروازه باید تأیید کند که توپ کاملاً از خط عبور کرده است.
برای اطمینان از عملکرد صحیح و بدون خطا تکنولوژی خط دروازه در مسابقات فوتبال، این دستگاه تست های زیادی را پشت سر گذاشته است. یکی از این تست ها اطمینان از عملکرد دقیق سیستم تشخیص و ردیابی توپ در هر شرایط آب و هوایی است. این تست ها در شرایط مختلف فوتبال، زمین های مختلف، تور دروازه های مختلف و سایر موارد مربوط به مسابقات انجام شده است. سیستم خط دروازه از 14 دوربین پرسرعت (7 دوربین برای هر گل) استفاده می کند که بر روی سقف ورزشگاه نصب شده است. این دوربین ها به یک سیستم پردازش تصویر کامپیوتری قدرتمند متصل هستند که می تواند حرکت تمام اجسام روی زمین را تشخیص دهد و حتی موانعی مانند بازیکنان، داوران و سایر اشیاء مزاحم را فیلتر کند. البته چیزی که برای این سیستم مهم است چیزی جز توپ نیست. این فناوری می تواند موقعیت سه بعدی (طول، عرض، ارتفاع) توپ را در هر نقطه از زمین با خطای کمتر از چند میلی متر تعیین کند. پس از عبور توپ از خط دروازه، این سیستم سیگنال ارتعاشی و نوری را به ساعت داور ارسال می کند. علاوه بر این، تصاویر نمای بسته از ارسال توپ نیز ذخیره شده و در هر زمان قابل پخش است.
عملکرد الکترونیکی و سیستم ردیابی: EPTS
سیستمهای ردیابی و عملکرد الکترونیکی ورزش به تیمهای فوتبال کمک میکنند تا تصمیمات آگاهانهای برای بهبود عملکرد خود بگیرند. این سیستم ها از دوربین ها و فرستنده هایی استفاده می کنند که توسط بازیکنان استفاده می شود و می توان از آنها برای کنترل و بهبود عملکرد هر بازیکن و در نهایت کل تیم استفاده کرد. سیستم EPTS در درجه اول موقعیت بازیکنان و توپ را ردیابی می کند، اما می تواند با دستگاه های میکرو الکترومکانیکی (مانند شتاب سنج، ژیروسکوپ و غیره)، دستگاه های نظارت بر ضربان قلب و سایر دستگاه های محاسبه پارامترهای فیزیکی و فیزیکی ترکیب شود. کاربرد اصلی سیستم EPTS در تمرین برای تعیین نحوه عملکرد هر بازیکن در طول تمرین است.
این ابزارها به مدیران و مربیان اجازه می دهد تا بازیکنان مناسب را برای هر مسابقه انتخاب کنند یا برای تغییرات خاصی در طول مسابقه برنامه ریزی کنند. سازندگان این فرستنده ها امکان اتصال آنها را به نرم افزارهای اینترنتی فراهم کرده اند. بنابراین، مربیان علاوه بر آنالیز وضعیت هر بازیکن، می توانند وضعیت کل تیم را نیز بررسی کنند. در نتیجه مربی می تواند دید دقیقی از عملکرد تیمش در طول فصل داشته باشد و نقاط قوت و ضعف بازیکنان را با هم مقایسه کند. این سیستم نقش مهمی در تصمیم گیری های کلیدی دارد و با ارائه اطلاعات ارزشمند در مورد هر بازیکن به مربیان و کادر فنی در شناسایی استعدادها و انتخاب بازیکنان کمک می کند.
در حال حاضر سه نوع دستگاه عملکرد فیزیکی وجود دارد:
سیستم های دوربین مبتنی بر نور
نقاط قوت:
- عدم ایجاد اختلال در کار بازیکنان
- دسترسی آسان به بازار تجهیزات فوتبال
- سرعت نمونه برداری بالا؛ قابلیت ردیابی توپ
نقاط ضعف:
- اندازه گیری های محدود
- برای ردیابی هر شی به تنظیمات دستی نیاز دارید
- زمان نصب
سیستم های موقعیت یابی محلی (LPS)
نقاط قوت:
- تنوع و گستردگی ابزارهای اندازه گیری
- دقت بالای داده های اندازه گیری زنده
- استفاده از فناوری باند اولتراسونیک و کاهش خطاهای تبادل اطلاعات
نقاط ضعف:
- هزینه نصب
- زمان نصب
سیستم های GPS
نقاط قوت:
- تعداد زیادی ابزار اندازه گیری
- زمان نصب کوتاه
- بدون نیاز به اپراتور
نقاط ضعف:
- تداخل سیستم با امواج شبکه های تلویزیونی در هنگام پخش مسابقات
کمک داور ویدیویی یا VAR
سیستم پیشرفته VAR نقش مهمی در تصمیم گیری های کلیدی در مسابقات ایفا می کند
سیستم VAR متشکل از یک کمک داور است که تصمیمات داور را از طریق منابع ویدئویی بررسی می کند و با استفاده از هدست با او ارتباط برقرار می کند. در سال 2018، هیئت بین المللی فوتبال (IFAB) به طور رسمی فناوری VAR را به لیست قوانین فوتبال اضافه کرد که در جام جهانی 2022 قطر نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت. این سیستم از زمان معرفی تاکنون در لیگ های ملی برخی از کشورها و حتی در جام جهانی روسیه مورد استفاده قرار گرفته است. است. تیم کنترل VAR آنها به 33 دوربین تلویزیونی دسترسی دارند که هشت تای آنها کند و چهار تای آنها بسیار کند هستند. علاوه بر این از دو دوربین آفساید نیز استفاده می کنند. دوربین های آفساید بازی را فریم به فریم تحلیل می کنند تا در مورد وضعیت آفساید بازیکنان تصمیم درستی بگیرند. این دو دوربین فقط برای تیم کمک داور ویدئویی موجود است. پخش فیلم با حرکت آهسته عموماً برای موقعیت های حساس مانند تماس فیزیکی یا موقعیت های خطا انجام می شود. از دوربین های معمولی نیز برای ارزیابی مواردی مانند شدت خطا یا خطای عمدی هند استفاده می شود.
سیستم VAR تنها در چهار موقعیت استفاده می شود که می تواند روند بازی را تعیین کند:
- برای بررسی اینکه آیا توپ طبق قوانین بازی به ثمر رسیده است یا خیر
این مورد زمانی استفاده می شود که گل زده شده مشکوک به خطا یا آفساید باشد و ممکن است منجر به مردود شدن گل شود.
از سیستم VAR می توان برای اعلام خطا در محوطه جریمه یا خطای پنالتی استفاده کرد. از این سیستم برای لغو پنالتی اعلام شده توسط داور نیز استفاده می شود.
اگر داور خطا اعلام کند، می توان از VAR برای کارت قرمز به بازیکن خاطی استفاده کرد.
VAR به داوران دیگر اجازه می دهد تا زمانی که بازیکنان به اشتباه جریمه می شوند وارد عمل شوند. اگر این اتفاق بیفتد، داور ممکن است تصمیم خود را بر اساس پیشنهاد تیم کنترل قرار دهد VAR عوض شدن
فناوری های جدید و بهبود یافته جام جهانی 2022
اگرچه جام جهانی 2018 روسیه رکوردشکنی در استفاده از فناوری های جدید بود، اما فیفا برای جام جهانی 2022 قطر نیز فناوری های جدیدی را در آستین دارد که به تدریج به تمامی مسابقات راه پیدا می کند. علاوه بر فناوریهای خط دروازه و کمک داور ویدیویی که قبلاً معرفی کردیم، جام جهانی 2022 قطر از فناوریهای جدیدی بهره خواهد برد.
فناوری تشخیص آفساید نیمه اتوماتیک
فناوری تشخیص آفساید نیمه خودکار به داوران و کمک داوران ویدیویی کمک می کند تا در تشخیص موقعیت آفساید راحت تر و صحیح تر عمل کنند. این فناوری از 12 دوربین ردیاب استفاده می کند که زیر سقف ورزشگاه نصب می شوند و حرکت توپ و 29 نقطه روی بدن هر بازیکن را با سرعت 50 بار در ثانیه رصد می کنند و موقعیت دقیق توپ را تشخیص می دهند. بازیکنان
همچنین توپ جدید آدیداس مجهز به سنسور IMU است که با قرار گرفتن در مرکز توپ، اطلاعات ضربات را 500 بار در ثانیه به اتاق فرمان ارسال می کند و زمان دقیق ضربه را مشخص می کند. با ترکیب این دو ویژگی و بهره گیری از قابلیت های هوش مصنوعی، در صورت تشخیص موقعیت آفساید، هشداری برای کمک داوران ویدئویی ارسال می شود تا صحنه را بررسی کنند.
در صورت تایید آفساید، یک انیمیشن سه بعدی از صحنه ساخته شده و به تماشاگران ورزشگاه و تماشاگران تلویزیون نشان داده می شود تا شکی باقی نماند.
کاربرد بازیکن فیفا
اپلیکیشن FIFA Player که با همکاری FIFPRO توسعه یافته است، به بازیکنان و مربیان این امکان را می دهد که دقایقی پس از پایان بازی، عملکرد خود را بر اساس آمار و نمودارها در زمین ببینند. این اطلاعات شامل داده های اندازه گیری شده فوتبال و آمار عملکرد فیزیکی و اطلاعات آماری است. آمارگیران و تحلیل گران فوتبال اطلاعات و آمار فوق را با کمک سیستم های کامپیوتری در طول بازی ایجاد می کنند.
همچنین بخشی از این اطلاعات به صورت نمودارهای گرافیکی و اشکال واقعیت افزوده برای بینندگان تلویزیون نمایش داده می شود که لذت تماشای مسابقات را دو چندان می کند.
اکوسیستم داده های فوتبال فیفا
اطلاعات و داده ها در فوتبال امروزی نقش مهمی دارند و این اطلاعات برای همه از بازیکنان حاضر در زمین گرفته تا بینندگان تلویزیون جالب و مفید است. به همین دلیل، فیفا یک اکوسیستم شامل شبکه پیچیده ای از منابع مختلف اطلاعاتی ایجاد کرده است که آخرین آمار و داده ها را در کوتاه ترین زمان ممکن در اختیار بازیکنان، تیم ها، کانال های تلویزیونی و تماشاگران قرار می دهد.
این اطلاعات توسط ناظران مختلف حاضر در استادیوم جمع آوری شده و برای فردی در اتاق کنترل ارسال می شود تا لحظه را ثبت کند. فناوری هایی مانند سیستم ردیابی نوری نیز در ورزشگاه تعبیه شده است که اطلاعاتی مانند مختصات دقیق بازیکنان به همراه سرعت، مسافت و جهت آنها را ثبت می کند.
تمامی علاقه مندان اعم از تحلیل گران، مربیان، تیم ها و حتی رسانه های شرکت کننده در جام جهانی می توانند از طریق بستر ویژه فیفا به راحتی به اطلاعات و آمارهای مذکور دسترسی داشته باشند.
سیستم خنک کننده پیشرفته
جام جهانی 2022 اولین جام جهانی است که در یک کشور عربی برگزار می شود که معمولاً هوای گرم و مرطوب دارد. به همین دلیل قطر هفت استادیوم از هشت ورزشگاه ویژه جام جهانی را به فناوری خنک کننده پیشرفته مجهز کرده است که در نوع خود بی نظیر است. این فناوری آب خنک را از مراکز دور از ورزشگاه منتقل میکند و هوای خنک را به تماشاگران و حتی بازیکنان میرساند و دمای ایدهآلی را برای آنها به ارمغان میآورد که قبلاً دیده نشده بود. بنابراین نه تنها مخاطبان از تماشای بازی لذت خواهند برد. اما بازیکنان نیز می توانند بهترین عملکرد خود را نشان دهند.
نتیجه
فناوری فوتبال نقش تعیین کننده ای در کمک به بازیکنان، مربیان، داوران و حتی ما تماشاگران دارد. در شرایط مشکوک، فناوری به تایید تصمیمات داوران کمک می کند و شاید ثابت کنیم که یکی از همکاران ما به اشتباه از یک تیم حمایت می کند. برخی از این سیستم ها، مانند VAR، موفق بوده اند. ولی برخی معتقدند که نوآوری های تکنولوژیکی هیجان واقعی ورزش را از بین می برد، در حالی که برخی دیگر معتقدند که فناوری باعث بهبود ورزش می شود. این فناوری ها آنقدر دقیق هستند که می توانند کوچکترین اشتباهات را تشخیص دهند. در این مقاله از ذکر فناوری هایی که هنوز توسط فیفا تایید نشده اند خودداری شده است. با پیچیدهتر شدن و گسترش نقش فناوری در ورزش، باید از خود بپرسیم: آیا فناوری قبلاً سرگرمی را از ورزش خارج نکرده است؟