موضوع قطعی اینترنت سراسری در روزهای 9 و 9 آذر و همزمان با برگزاری کنکور توسط معاون سازمان سنجش آموزش کشور، وزیر ارتباطات در حاشیه جلسه هیات دولت واکنش نشان داد.
زارع پور ضمن تایید این درخواست سازمان سنجش، اظهار داشت: سازمان سنجش از زمانی که ابزارها و وسایلی پیدا شده است که با اتصال به اینترنت می توان در جلسات کنکور مورد استفاده قرار داد و تقلب کرد، در راستای حفظ حقوق مردم اقدام کرده است. شرکت کنندگان در کنکور اینترنتی در حین برگزاری آزمون ورودی باید متوقف شود.
البته به گفته وزیر ارتباطات این تصمیم در دست بررسی است و در نهایت شورای امنیت ملی مسئول تصمیم گیری در این باره خواهد بود: «این درخواست در حال بررسی است، هنوز چیزی تایید نشده است. تصمیم گیرنده و شورای امنیت ملی باید تصمیم بگیرد.»
وی همچنین با اشاره به موضوع اینترنت کلاسی که در روزهای اخیر خبرساز شده و احتمال اجرای آن بیش از پیش وجود دارد و با تکذیب وجود اینترنت کلاسی گفت: ما چیزی به نام اینترنت کلاسی نداریم. همه مردم برای ما خاص هستند.”
ارائه ابزارهایی به برنامه نویسان برای دور زدن تحریم ها
ایرنا علاوه بر اظهارات اخیر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه جلسه هیات دولت با زارع پور درباره وضعیت اینترنت گفت وگو کرده است. وی در این گفتگو به بحث ارائه ابزارهایی برای دور زدن تحریم سایت ها و خدمات برای برنامه نویسان و کاربران حرفه ای پرداخت. وی درباره این موضوع که می تواند کار این کاربران را تسهیل کند، گفت: برای رفع مشکل این دسته از کاربران خدماتی هم در وزارت ارتباطات و هم در بخش خصوصی ارائه شده است و هم اکنون دسترسی به بسیاری از آنها امکان پذیر است. سایت های ممنوعه بدون نیاز به فیلترشکن با این وجود در این ماه (دی ماه 1401) سرویسی با کیفیت بهتر برای این دسته از کاربران معرفی می شود.»
اگرچه وزیر ارتباطات اعلام کرده است که اکنون دسترسی به بسیاری از سایت های ممنوعه برای برنامه نویسان و کاربران حرفه ای بدون فیلترشکن فراهم شده است، اما تجربه این دسته از کاربران گویای وضعیت متفاوتی است. توسعه دهندگان از VPN ها برای دور زدن تحریم سرویس های بین المللی و سایت هایی که بر آنها اعمال شده بود استفاده می کردند که در ماه های اخیر با در دسترس نبودن این ابزارها بسیار دشوار شده است.
زارع پور همچنین درباره کاهش پینگ بازی های پرطرفدار که پیش از این وعده داده شده بود و دو هفته پیش خبر اجرای آن اعلام شد، توضیح داد: این کار از طریق CDNing محتوای بازی ها در داخل کشور و سرعت دریافت محتوای بازی ها انجام می شود. یک چهارم کاهش یافته است.”
وزیر ارتباطات همچنین اعلام کرده است که جزئیات مکانیسم کاهش پینگ به زودی ارائه می شود. اگرچه این وعده در سی ام آذرماه داده شده بود و قرار بود هفته گذشته از این اقدام وزارت ارتباطات رونمایی شود، اما در پی پیگیری های تیرازیس فایل مشخص شد که این مراسم به هفته آینده موکول شده است. اما هنوز زمان دقیق برگزاری آن مشخص نیست.
کندی و اختلال در اینترنت نداریم
با وجود اینکه در هفته های اخیر وضعیت دسترسی به اینترنت بین الملل سخت تر از گذشته شده است، اما زارع پور همچنان تاکید دارد که اختلالی در اینترنت کشور ایجاد نشده و فیلترشکن ها سرعت را کاهش می دهند.
از آذرماه امسال مدارس و دانشگاه ها برای چند هفته تعطیل بوده و کلاس ها به صورت آنلاین برگزار می شود. این در حالی است که در سه ماه و نیم اخیر دسترسی به اینترنت بیش از هر زمان دیگری سخت شده است و معلمان، دانش آموزان و خانواده ها از وضعیت نامناسب برگزاری کلاس های مجازی گلایه دارند.
وزیر ارتباطات در عین حال معتقد است که اختلالی در سیستمهای داخلی مرتبط با آموزش و پرورش وجود ندارد: «هیچ گزارشی مبنی بر کندی و اختلال در سیستمهای بومی و دانشگاهی در کشور گزارش نشده است، این در حالی است که با اقدامات زیرساختی ویژهای که انجام شده است. در چند ماه گذشته صورت گرفته است، زیرساخت های کشور بهبود یافته و آماده مدیریت ترددهای متعدد داخلی است.
زارع پور همچنین درباره افت سرعت اینترنت کشور در آمار اخیر اسپیدتست توضیح داد و اظهار داشت: دلیل افت دو پله ای اخیر به دلیل رشد بسیار بالای 24 پله ای در سه ماه گذشته به دلیل کاهش مصرف پهنای باند بین المللی در زمان ناآرامی ها و طبیعتاً با افزایش مصرف ترافیک بین المللی پس از پایان ناآرامی ها، ممکن است این رتبه نیز کاهش یابد.
اگرچه کارشناسان معتقدند که سایت اسپیدتست متری مطمئن برای بررسی سرعت اینترنت نیست و در استدلال های خود به این نکته اشاره می کنند که این ابزار سرعت سنجی تنها ترافیک داخلی اینترنت را محاسبه می کند، اما وزیر ارتباطات معتقد است که با استفاده از این ابزار، اینترنت سرعت را نیز می توان اندازه گیری کرد. محاسبه شده در داخل:
در مورد سایت اسپیدتست، برخلاف آنچه گفته شد، این سایت تنها ترافیک داخل کشور را رصد نمی کند و تنها 10 سرور از صدها سرور آزمایشی این سایت داخلی است و کاربران می توانند به راحتی سرور مقصد را از طریق این سایت تغییر دهند. یکی از صدها سرور خارجی البته موضوعی که حداقل در آمارهای اسپیدتست اخیر مشاهده شده مشکل کاهش سرعت اینترنت کشور است که صرف نظر از داخلی یا خارجی بودن ترافیک مورد نظر، نشان دهنده کاهش سرعت و کاهش است. رتبه ایران از نظر سرعت اینترنت
کاهش اثر تحریم ها با شبکه ملی اطلاعات
پیش از این موضوع درخواست شاپرک از سیستم های پرداخت برای آوردن CDN های خود به داخل کشور، گمانه زنی هایی در مورد احتمال قطع شدن اینترنت بین المللی ایجاد کرده بود. وزیر ارتباطات با رد این گمانه زنی ها اعلام کرد: دلیل نامه شاپرک به دلیل تحریم ها است، در ماه های اخیر شاهد ممنوعیت دامنه های دات کام «ابراروان» و حتی برخی خبرگزاری ها بودیم که باعث اختلال در خدمات استفاده از ابراروان شد.
زارع پور اقدام شاپرک در این خصوص را جلوگیری از ایجاد مشکلات مشابه به ویژه در عملکرد سیستم های پرداخت دانست و به راهکار کاهش تبعات تحریم ها مشابه آنچه برای ابراروان رخ داد اشاره کرد و گفت: پروژه ملی DNS که بخشی از شبکه ملی اطلاعات است و تا پایان سال به طور کامل مورد استفاده قرار میگیرد و تأثیر این تحریمها بر خدمات داخلی را به حداقل میرساند.