تشریح وضعیت بازار لوازم خانگی


آثار و پیامدهای منفی وضعیت نامناسب اقتصادی در عرصه های مختلف جامعه و تمامی بازارهای کشور محسوس است. بازار لوازم خانگی اکنون نشانه هایی از افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم را نشان می دهد.

گفتگوی جدید اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با خبرگزاری ایلنا، وضعیت نامناسب بازار لوازم خانگی کشور را نشان می دهد. بازاری که از یک سو با افزایش قیمت از سوی تولیدکنندگان و از سوی دیگر کاهش تقاضا و در نتیجه افت شدید فروش را تجربه می کند.

پازوکی وضعیت کنونی بازار لوازم خانگی را اینگونه تشریح کرد: کاهش قدرت خرید مردم تاثیر مستقیمی بر تقاضا داشته و فروش حدود 80 درصد کاهش یافته است، از سوی دیگر فروش اینترنتی لوازم خانگی و … عرضه این محصولات در فروشگاه های زنجیره ای به طور مستقیم بر روند کسب و کار این تجارت تاثیر گذاشته است.

به گفته وی، افزایش قیمت توسط برخی شرکت های داخلی تولید کننده لوازم خانگی باعث تغییراتی در بازار شده است. پازوکی در این خصوص گفت: سه شرکت اقدام به افزایش قیمت کردند اما فهرست این شرکت ها هنوز به اتحادیه نرسیده است. البته وی در ادامه اعلام کرده است که شرکت ها به طور رسمی هیچ افزایش قیمتی نداشته اند و نتوانسته اند مجوز افزایش قیمت لوازم خانگی را از سازمان حمایت و سازمان صمت بگیرند اما ظاهرا این افزایش در سه شرکت اتفاق افتاده است.

اتفاق دیگری که این روزها در بازار لوازم خانگی رخ داده توقف فروش اجناس توسط برخی شرکت های تولیدی و فروشگاهی است. به گفته رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، تعدادی از شرکت ها فروش خود را متوقف و اجناس را عقب انداخته اند. برخی شایعات حاکی از آن است که برخی از نمایشگاه های فروش لوازم خانگی در شیراز و تبریز از تحویل کالا پس از فروش خودداری کرده اند.

کالاهای قاچاق در فروشگاه های اینترنتی

اکبر پازوکی همچنین وجود کالاهای قاچاق در فروشگاه های اینترنتی را یکی از معضلات بازار لوازم خانگی کشور برشمرد و توضیح داد: 99 درصد کالاهای قاچاق و تقلبی در این فروشگاه ها به فروش می رسد و هیچ نهادی بر عملکرد آنها نظارت ندارد. در شرایط اقتصادی دولت 15 روز مالیات از تجار می خواهد.

به گفته وی، تنها راه جلوگیری از خرید ناآگاهانه این کالاها از بسترهای آنلاین، دریافت کد استعلام و کد رهگیری خریداران از سامانه جامع گارانتی است. اگر کالای مورد نظر در این سامانه ها تعریف نشده باشد، قاچاق محسوب می شود.

اقدامات اساسی برای توسعه صنعت لوازم خانگی انجام نشده است

یکی از انتقادات رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در خصوص وضعیت صنعت لوازم خانگی کشور ضعف این صنعت در تولید قطعه است. پازوکی درباره وجود این کمبود در صنعت لوازم خانگی گفت: برای توسعه صنعت لوازم خانگی اقدامات اساسی صورت نگرفته است، برخی از تولیدکنندگان به این نتیجه رسیده اند که بهتر است تولید قطعات پلاستیکی را شروع کنند؛ به عنوان مثال تولید کنند. یک یخچال ساید بای ساید حدود 760 قطعه پلاستیکی مورد نیاز است که متاسفانه همه تولیدکنندگان توانایی تولید همه این قطعات را ندارند.

البته این تنها مشکل این صنعت در زمینه قطعه سازی نیست. پازوکی با بیان اینکه قبلاً امکان تولید نمونه موتورهای ایتالیایی را داشتیم اما امروز برد را از چین وارد می کنیم، گفت: این برد از چین وارد می شود در حالی که در گذشته نمونه موتورهای ایتالیایی را در ایران تولید می کردیم. پمپ خروجی ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی وارداتی است بنابراین وزارت امنیت باید از تولیدکنندگان داخلی برای تولید این قطعات حمایت کند.

وی در پایان به تشریح راهکارهایی همچون ارزش گذاری محصولات و همچنین تلاش برای ارتقای کیفیت کالاهای تولیدی برای بهبود وضعیت صنعت لوازم خانگی در کشور پرداخت و اظهار داشت:

وی افزود: برای تولید لوازم خانگی نباید مجوزهای جدید صادر شود و باید برای تولیدات خود ارزش قائل شویم و کیفیت محصولات خود را افزایش دهیم، همچنین باید رقابت در قیمت را حفظ کنیم و فقط به فکر تولید و فروش در داخل کشور نباشیم. بیایید بازارهای صادراتی جدیدی را برای خود تعریف کنیم. لوازم خانگی می تواند ارز قابل توجهی برای ایران ایجاد کند.»