کاهش 95 درصدی هزینه تبلیغات گوگل ادز و کاهش درآمد ناشران تبلیغاتی
تپسال در گزارشی به وضعیت فیلترینگ به ویژه فیلترینگ گوگل و گوگل ادز پرداخته است. بر اساس این گزارش، فیلتر شدن گوگل منیجر باعث شده تا هزینه کمپین های گوگل ادز نسبت به قبل از فیلترینگ کاهش 68 درصدی را تجربه کند. به همین دلیل تعداد تبلیغ کنندگان در گوگل ادز 95 درصد کاهش یافته است. البته این تنها محدود به پلتفرم های تبلیغاتی خارجی نیست، بلکه شاهد کاهش 70 درصدی هزینه های مشتریان برای تبلیغات در پلتفرم های داخلی مانند کافه بازار هستیم.
پلتفرم تبلیغات موبایلی و تحلیل رفتار کاربران Metrix گزارشی از تاثیر قطعی اینترنت و اختلالات آن منتشر کرده است که بر اساس آن، دانلود اپلیکیشن های گوگل پلی به میزان قابل توجهی کاهش یافته و در نتیجه، دانلود از مارکت های بومی و مستقیم اندروید باعث شده است. افزایش یافته و تبلیغات گوگل ادز نیز افزایش یافته است. تقریبا به صفر رسیده است. طبق گزارش پلتفرم متریکس، سهم دانلود از گوگل پلی در ماه سپتامبر بیش از 20 درصد بوده که اکنون به نزدیک به 5 درصد رسیده است.
فیلتر کردن، محدودیتها و اختلالات نیز باعث کاهش دید اعلانهای فشاری تا 50 درصد شده است و 37 درصد از دیده نشدن تبلیغات به دلیل در دسترس نبودن گوگل برای هدایت کاربران به وبسایتها است. در این بین درآمد وب سایت های نمایش دهنده تبلیغات نیز 39 درصد کاهش یافته و وب سایت های کوچک نیز به دلیل در دسترس نبودن گوگل برای راهنمایی کاربران به وب سایت ها با افت 30 درصدی بازدیدکننده مواجه شده اند.
یکی دیگر از دلایل کاهش درآمد وب سایت های کوچک و بزرگ عدم تمایل کاربران به وبگردی در فضای چالش برانگیز و فیلترینگ این روزها است و طبق آمار وب سایت های بزرگ و کوچکی که تبلیغات نمایش می دهند 10 درصد از بازدیدکنندگان خود را از دست داده اند. .
آمار کاهشی ناشی از عدم اعتماد تبلیغ کنندگان به پلتفرم دیجیتال است. علاوه بر این، کاربران و مخاطبان هدف به پلتفرم های مورد نظر تبلیغ کنندگان دسترسی ندارند و ارتباطی بین کاربران و برندها وجود ندارد و اگر باز هم بخواهند تبلیغات را ادامه دهند، منطقی نیست.
این محدودیت ها و اختلالات در حالی در ایران اعمال می شود که در سال 2022، 55 درصد از کل هزینه های تبلیغات صرف حوزه دیجیتال می شد، اما تبلیغات در ایران به عنوان بخش مهمی از اقتصاد دیجیتال کشور، این روزها ضربه های جبران ناپذیری را به خود دیده است که مدت هاست پیامدهای آماری اصطلاحی و روانی عمیق خواهد داشت که به راحتی به حالت اولیه خود باز نمی گردد چه برسد به رشد و تکامل.
با وجود محدودیت ها و اختلالات و فیلترینگ در سه ماه اخیر، مشکلات زیادی از جمله کاهش فروش، کاهش سفارشات، کاهش بازدید و درآمد برای کاربران ایرانی به وجود آمده است.
امیدی به خوبی تو نیست…
بر اساس گزارش دبیر سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران، قبل از فیلترینگ و محدود کردن اینترنت، شاهد افت سرعت اینترنت بودیم و این موضوع در بین اپراتورهای مختلف متفاوت بود، به طوری که اینترنت همراه اول اپراتور در برخی مناطق تهران وضعیت خوبی داشت، در حالی که برای ایرانسل در همان مناطق شرایط برعکس بود. استفاده از فیلترشکن سرعت اینترنت را نسبت به گذشته کندتر کرده و استفاده از سرویس های داخلی نیز مشکل ساز شده است.
تقریبا سه نفر از ما از کاهش سرعت اینترنت و فیلترینگ گسترده به خصوص در مورد شبکه های اجتماعی عبور کرده ایم و هیچکس مسئول آینده این وضعیت نیست. کسب و کارهای اینترنتی می گویند فعالیت آنها محدود یا متوقف شده است و ادامه این روند باعث اخراج یا تعطیلی مشاغل کوچک و متوسط می شود. همانطور که امروز، با نگاهی به لینکدین، شاهد تغییرات گسترده و افزایش تعداد متقاضیان کار هستیم
بر اساس آمارهای رسمی، اختلالات اخیر اینترنت و فیلترینگ بیش از 80 هزار میلیارد تومان به کسب و کارها خسارت وارد کرده است و ادامه این وضعیت کشور را با چالش های جدی مواجه خواهد کرد و آنچه که مسئولان به دنبال آن هستند، تنظیم آن است. شرایط غیرممکن برای پلتفرم هایی مانند اینستاگرام و It is WhatsApp
اینترنت دیگر عادی نیست
با بررسی آمارها مشخص می شود که پیشرفت های حاصل شده در یکی دو سال اخیر تحت تاثیر وضعیت اینترنت، اختلالات و فیلترینگ قرار گرفته و آینده آن روز به روز مبهم می شود. علیرغم همه این مشکلات، عیسی زارع پور وزیر ارتباطات اعلام می کند که از ضرر و زیان محدودیت های اینترنتی بی اطلاع است. اما آنها تاکید می کنند که از دست دادن حتی یک تجارت برای آنها مهم است. این در حالی است که دولت پیش نویس آیین نامه حمایتی دولت را در 10 آبان ماه منتشر کرده است.
بر اساس این آیین نامه حمایت هایی از جمله معافیت مالیاتی به مدت دو سال برای کسب و کارهای اینترنتی در بسترهای داخلی در نظر گرفته شده است. تا کسب و کارهایی که سابقه مالیاتی نداشته اند، یعنی تا کنون مالیات پرداخت نکرده اند، بتوانند با خیال راحت کار خود را در این بسترها انجام دهند و نیازی به اخذ مجوز نباشد، در کنار این، بسته های تبلیغاتی نیز ارائه می شود.
کارشناسان اقتصاد دیجیتال آن را طرحی خوب اما در زمان بد می دانند و معتقدند اگر چند سال پیش اجرا می شد، اکنون اکوسیستم بزرگتر و بهتری داشت. اما باید دید این آیین نامه واقعا برای حمایت از کسب و کار است یا برای حمایت از پلتفرم های بومی؟ اما آنچه مشاهده می شود اجرای این طرح تنها پشتوانه ای برای بسترهای داخلی و رادیویی است. و این طرح ها و پاسخ های مبتنی بر انکار برای کاربران کافی نیست و آنچه مسلم است دنیای تاریک و رو به زوال دیجیتال و اینترنت است.