ایران؛ دومین کشور با بیشترین محدودیت اینترنت در سال 2022


قطع اینترنت در سال 2022 حدود 4.2 میلیارد نفر از جمعیت 7.8 میلیاردی جهان را تحت تأثیر قرار داده است. این آماری است که وب سایت Surfshark منتشر کرده است. میانگین مدت محدودیت اینترنت در سال گذشته 33 ساعت و میانگین روزهای ادامه محدودیت ها 114 روز بوده است. طبق آمار این وب سایت، ایران دومین کشور جهان است که بیشترین محدودیت را در اینترنت دارد.

بر اساس گزارشی که دنیای اقتصاد بر اساس یافته‌های اخیر وب‌سایت Surfshark منتشر کرده است، «اعتراضات» و «اختلافات و جنجال‌های سیاسی» در کشورها دلیل اصلی محدودیت اینترنت در سال 2022 بوده است. در قاره ها، آسیا رکورددار بیشترین تعداد کشورهایی است که در سال گذشته محدودیت اینترنت را تجربه کردند.

افغانستان، ایران، قزاقستان، سریلانکا و ازبکستان در آسیا؛ کشورهای بورکینافاسو، سیرالئون، سودان و زیمبابوه در آفریقا و کوبا در آمریکای جنوبی شدیدترین محدودیت های اینترنت را در سال 2022 اعمال کرده اند.

از نظر تعداد محدودیت های اعمال شده در اینترنت، 10 کشور جامو و کشمیر، ایران، هند، سودان، بورکینافاسو، زیمباوه، پاکستان، روسیه، کوبا و سیرالئون بیشترین تعداد را داشتند. Surfshark مناقشات سیاسی در منطقه جامو و کشمیر را عامل اصلی 24 مورد محدودیت اینترنت در این منطقه می داند و اعتراضات چهار ماه اخیر در ایران نیز عامل اصلی 11 مورد محدودیت اینترنت عنوان شده است. در ایران. پس از جامو و کشمیر و ایران، هند با 10 مورد اختلال در رتبه سوم کشورهای دارای بیشترین محدودیت در اینترنت قرار دارد.

بر اساس گزارش Surfshark، 10 مورد از محدودیت های اینترنت در ایران مربوط به اعتراضات است و به همین دلیل، دولت ایران سال گذشته دو شبکه اجتماعی اینستاگرام و واتس اپ را فیلتر کرد، اینترنت را در چهار منطقه قطع کرد و اینترنت را در ایران قطع کرد. پنج مورد انجام داده است.

ایران همچنین رکورد بیشترین تعداد “محدودیت های طولانی” را دارد. آمارهای Surfshark نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۲ کشورمان ۲۴۲۴ ساعت محدودیت واتس‌اپ و اینستاگرام، اسکایپ ۲۳۵۳ ساعت محدودیت، قطعی اینترنت در کردستان ۳۳۶ ساعت و قطعی اینترنت در سراسر کشور را تجربه کرده است. 330 ساعت اتفاق افتاد.

البته در میان طولانی ترین محدودیت ها، بورکینافاسو با فیلتر کردن فیس بوک به مدت بیش از 8400 ساعت، رکورددار است. سال گذشته روسیه نیز بیش از هفت هزار ساعت توییتر، فیسبوک و اینستاگرام را فیلتر و از دسترس شهروندان خود خارج کرد.

در سال 2022، دولت ها محدودیت های اینترنت را به سه روش مختلف اعمال کرده اند: محدود کردن و فیلتر کردن شبکه های اجتماعی خاص، قطعی اینترنت داخلی و قطعی اینترنت بین المللی. قطعی اینترنت داخلی و داخلی با 41 مورد شایع ترین روش محدودیت در دنیا بوده است. پس از آن 23 مورد قطعی اینترنت بین المللی در جهان رخ داد که 14 مورد از محدودیت ها مربوط به فیلتر شدن برخی شبکه های اجتماعی است.

در میان تمامی شبکه های اجتماعی که با بیشترین میزان فیلترینگ و مسدود شدن مواجه شده اند، فیس بوک رتبه اول را دارد و در سال گذشته در بورکینافاسو، روسیه، اردن و سریلانکا فیلتر شده است. اینستاگرام دومین پلتفرم فیلتر شده در بسیاری از کشورها و تیک توک سومین شبکه اجتماعی محبوب در کشورهاست. این پلتفرم در سال گذشته در ارمنستان، آذربایجان و اردن فیلتر شده و از دسترس خارج شده است.

اگرچه در سال 2022 محدودیت های زیادی بر روی اینترنت کشورهای مختلف اعمال شده است و Surfshark تعداد این محدودیت ها را 78 مورد اعلام کرده است، اما این تعداد نسبت به سال 2021 40 درصد کمتر است.

سال 2022 با 34 مورد محدودیت اینترنت آغاز شد و با 41 مورد به پایان رسید که در مجموع در 32 کشور رخ داد و بیش از نیمی از جمعیت جهان یعنی 4.2 میلیارد نفر را تحت تاثیر قرار داد. از مجموع این 34 محدودیت، تنها دو مورد از آنها قبل از پایان سال 2022 برداشته شده و 32 مورد دیگر در سال جدید ادامه یافته است.

سرفشارک در توضیح اهمیت پرداختن به موضوع سانسور اینترنت نوشت: همه ما می دانیم که سانسور اینترنتی پیامدهای مخرب و خطرناک بسیاری دارد؛ از دست دادن فرصت های رشد، دانش، آزادی و دموکراسی توسط مردم از جمله پیامدهایی است که باعث دسترسی به اینترنت می شود. موضوعی حیاتی که ارزش صحبت کردن دارد