اولین پرتاب موشک جدید ژاپن شکست خورد


آژانس فضایی ژاپن (JAXA) روز سه شنبه اعلام کرد جدیدترین موشک این کشور دقایقی پس از بلند شدن در اولین پرواز آزمایشی خود دچار نقص فنی شده است. این شکست برای ژاپن که سال هاست در تلاش برای تقویت قابلیت های فضایی خود است، یک عقب گرد بزرگ است.

بر اساس گزارش نیویورک تایمز، موشک مورد بحث که H3 نامیده می شود، بدون سرنشین بوده و به سادگی ماهواره ای را برای نظارت بر زمین به مدار می برد. H3 قرار است به عنوان پرتابگر پرچمدار ژاپن برای ارسال ماهواره به مدار زمین و فراتر از آن استفاده شود. اگرچه آخرین شکست شکستی جبران ناپذیر نیست، اما به این معنی است که ژاپن باید قبل از آزمایش دوم موشک H3 دیگری بسازد.

موشک H3 که تقریباً 61 متر طول دارد، صبح روز سه شنبه از مرکز فضایی تانیگاشیما در جنوب ژاپن به پرواز درآمد. فید ویدیوی زنده JAXA نشان داد که موشک طبق برنامه ریزی در آسمان آفتابی پرواز می کند. دو بوستر جانبی موشک را قبل از جدا شدن دقایقی پس از پرتاب به آسمان بردند و سپس موتور اصلی H3 آن را به فضا برد.

ویدئویی که در فضا گرفته شده است، اولین مرحله پرتابگر را نشان می‌دهد که از مرحله بالایی که برای هدایت محموله ماموریت به یک مدار امن در اطراف زمین طراحی شده است، فاصله می‌گیرد. اما دقایقی بعد خبرنگار ژاپنی گفت که مسئولان حاضر در زمین نمی توانند روشنایی صحنه بالایی را تایید کنند.

حدود 15 دقیقه پس از پرتاب، مقامات تایید کردند که این ماموریت شکست خورده است. خبرنگار پخش اینترنتی گفت: از آنجایی که امکان موفقیت ماموریت وجود ندارد، فرمان انهدام به اچ 3 ارسال شده است. با این دستور، مرحله بالایی موشک به عمد منهدم شد تا از سقوط سالم زباله اطمینان حاصل شود. این رویداد همچنین به معنای از دست دادن ماهواره رصد پیشرفته زمین 3 است. به گفته جکسا، انتظار می‌رود که زباله‌ها در آب‌های شرق فیلیپین سقوط کنند.

هیروشی یاماکاوادر یک کنفرانس خبری بعد از ظهر سه شنبه، رئیس آژانس فضایی ژاپن به دلیل عدم پرتاب موشک H3 عذرخواهی کرد و گفت JAXA تجزیه و تحلیل کاملی را انجام خواهد داد.

کشورهای آسیای شرقی در سال های اخیر به سرعت برنامه های فضایی خود را گسترش داده اند. در نوامبر، چین ساخت اولین ایستگاه فضایی کاملاً کاربردی خود، تیانگونگ را به پایان رساند که به طور مداوم میزبان فضانوردان خواهد بود. کره جنوبی همچنین اولین موشک مداری بومی خود به نام نوری را در ماه ژوئن پرتاب کرد و اولین ماموریت ماه خود را بر فراز یک موشک آمریکایی در ماه اوت انجام داد.

در همین حال، ژاپن یک برنامه فضایی قدرتمند دارد که قدمت آن به چندین دهه قبل می رسد. این کشور یکی از شرکای برنامه ایستگاه فضایی بین المللی محسوب می شود و فضانوردان آن مرتباً به این شهرک مداری سفر می کنند. ماموریت هایابوسا 2 نمونه هایی از سیارک ریوگو را در اواخر سال 2020 بازگرداند. علاوه بر دولت، تعدادی از شرکت های کوچک ژاپنی نیز در صنعت فضایی فعال هستند. ISpace یکی از آنهاست که قصد دارد اولین فرود بخش خصوصی روی ماه را در ماه آوریل انجام دهد.