از آنجایی که قیمت امروز گوشی های موبایل مشابه قیمت های 20 روز پیش نیست و به عنوان مثال آیفون 13 پرومکس که در اواسط بهمن حدود 70 میلیون تومان بود، اکنون با قیمتی بیش از آن در بازار موجود است. 100 میلیون تومان. واردات تلفن همراه مورد توجه قرار گرفت و به یکباره شرایط را تغییر و دگرگون کرد.
هجدهم بهمن ماه بود که دبیر انجمن واردکنندگان موبایل با اطمینان گفت: ارز نیمی از تلفن همراه پابرجاست و تخصیص آن به راحتی انجام می شود. با این حال، زمزمه هایی مبنی بر حذف نیمی از ارز گوشی به گوش می رسید. یکی از اعضای هیأت مدیره انجمن موبایل ایران که واردکننده تلفن همراه نیز می باشد در گفتگو با تیرازیس فایل از احتمال جدی حذف نیمی از ارز از گوشی های بالای 300 دلار خبر داد و اعلام وی این شایعات را قوت بخشید.
پیگیری تیرازیس فایل درباره این موضوع از سوی دبیر انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی نشان داد که برخلاف اظهارات قبلی وی، تصمیمات جدیدی از سوی بانک مرکزی در خصوص تخصیص و تامین ارز برای واردات گوشی تلفن همراه اتخاذ شده است. که بر این اساس به دلیل مشکلات و شرایط ارزی، ضرر اقتصادی ارز نیمایی تنها به گوشی های کمتر از 300 دلار تعلق می گیرد.
ارز یکپارچه را با ارز فیات جایگزین کنید
مهدی آبکاری، دبیر انجمن واردکنندگان موبایل درباره این دستور بانک مرکزی گفت: در سامانه جدیدی که بانک مرکزی در 48 ساعت گذشته اعلام کرد، تنها به گوشی های زیر 300 دلار نیم ارز داده می شود. زیرا این کالاها گوشی های میان رده و پایین رده هستند و تامین ارز برای واردات آنها به قشر آسیب پذیر کمک می کند تا بتوانند گوشی خریداری کنند.
البته باکاری می گوید که این انجمن حتی نمی خواهد ارز نیمایی گوشی های زیر 300 دلار وارد کند و در نامه ای که روز پنجشنبه 13 اسفند نوشته شده، از بانک مرکزی خواسته است ارز نیمایی را به این کالاها اختصاص ندهد. پنج شنبه هفته گذشته طی نامه ای درخواست کردیم که به هیچ وجه ارز نیمایی را به ما ندهند بلکه ارز تک نرخی سالانه را به همه ما بدهند که نرخ فعلی آن 37 هزار تومان است تا کشور دچار مشکل ارزی نشود. کمبود و فرصت طلبی به وجود نمی آید.
وی در توضیح دلیل این درخواست چند دلیل را ذکر می کند: «وقتی هنوز گوشی هایی در بازار وجود دارد که با ارز نیمایی وارد شده اند اما با قیمت های بسیار بالاتری به فروش می رسند، دادن ارز نیمایی به گوشی های زیر 300 دلار بی انصافی است. و باز هم عده ای فرصت طلب و با فروش به قیمت بالاتر در پول خود صرفه جویی می کنند.” وی معتقد است بهتر است این ارز به کالاهای اساسی و اساسی تری اختصاص یابد تا نیازهای مهم تری مردم برطرف شود.
یکی دیگر از دلایلی که دبیر انجمن واردکنندگان موبایل برای این درخواست عنوان کرد این است که ارز تک نرخی زودتر از ارز اسمی ارائه می شود و واردات را تسریع می کند: «دلیل دیگری که از بانک مرکزی خواستیم ارز اسمی به ما ندهد ارز سیستم یکپارچه قرار بود ارز را زودتر تحویل دهیم تا رقابت تجار ما بیشتر شود و شرکتها بتوانند کالا را سریعتر عرضه کنند و کمبودی نداشته باشیم.»
اگرچه پیش از این واردات گوشی موبایل منوط به تخصیص و تامین ارز نیمایی بود و انجمن در صدد تامین آن بود و تجار نیز برای تسهیل واردات به آن نیاز داشتند، اما اکنون آبگری نظر دیگری دارد و معتقد است که تخصیص و تامین ارز نیمایی می تواند مشکل ساز باشد. . وی با بیان اینکه این تخصیص ارز در وهله اول منجر به سوء استفاده های تجاری و همچنین قاچاق معکوس می شود، می گوید:
پیش از این اختلاف قیمت نیم دلار با دلار آزاد به اندازه امروز نبود؛ اکنون اختلاف ارز نیمایی با قیمت 28 هزار و 500 تومان با دلار آزاد به 80 و 90 درصد رسیده است. این موضوع دو موضوع را مطرح میکند: اول اینکه ما واقعاً نمیخواهیم در شرایط بد اقتصادی کشور و شرایط تحریمی که بسیاری از کالاهای اساسی را گران کرده است، از اتحادیههای صنفی سوء استفاده کنیم، نکته دوم این است که تفاوت قیمت نصف یک دلار و دلار آزاد باعث قاچاق معکوس می شود، به طوری که می بینیم عده ای فرصت طلب کالا را به خارج از کشور برده و برای آن دلار دریافت می کنند.
او حتی معتقد است عدم اختصاص ارز نیمایی به تلفن همراه می تواند باعث کاهش قیمت در بازار شود. ادعایی که احتمالا برای فعالان بازار، واردکنندگان، فروشندگان و مصرف کنندگان چندان قابل درک و قابل قبول نیست، اما دبیر انجمن واردکنندگان می گوید: به شما قول می دهم با این تغییر گران نشویم و حداقل 30 درصد. قیمتهای فعلی ارزانتر خواهد بود.»
وی در پاسخ به اینکه چگونه ممکن است با حذف ارز نیمایی و اعطای ارز واحد که امروز حدود 37 هزار تومان است و تقریبا 10 هزار تومان از ارز نیمایی گرانتر است، قیمت ها کاهش یابد، گفت: سود تجاری برای همه لایههای یک محصول 15 درصد است؛ در چند ماه گذشته که ارز نیمایی به تجار بخش موبایل تعلق میگرفت، همان سود 15 درصد در نظر گرفته میشد، اما تجار ما برای دریافت ارز مجبور به پرداخت هزینههای غیررسمی شدند که چون بالاتر از رقم تعیین شده بود، هیچ جا نتوانستند رقم واقعی را ثبت کنند، بنابراین تفاوتی ایجاد شد که با اعداد ثبت شده در دفاتر پوشش داده نشد، مشکلاتی ایجاد کرد و باعث افزایش قیمت در بازار شد.
گوشی های موجود در بازار 30 تا 35 درصد گران تر از قیمت واقعی فروخته می شوند
با این توضیح، به نظر دبیر انجمن واردکنندگان موبایل، اگر عدد واحدی در نظر گرفته شود، مشکل افزایش بی رویه قیمت ها در بازار حل می شود: «با این تغییر حداقل یک عدد واحد داریم و این محصول 30 تا 35 درصد گرانتر از امروز است.” با قیمت واقعی در بازار عرضه نمی شود. وی همچنین بیان می کند: این افزایش 30 تا 35 درصدی قیمت این روزها در بازار هیچ ربطی به شرکت های واردکننده ندارد و عدم نظارت صنفی بر واحدهای صنفی باعث گران شدن گوشی در بازار شده است.
به گفته آبکاری، رصد میدانی و سامانه هایی که برای واردکنندگان وجود دارد نشان می دهد که این واردکنندگان نیستند که قیمت ها را افزایش داده اند، بلکه «عده ای با موج سواری و تنش در بازار، کالاها را با قیمت های بسیار بالاتر عرضه می کنند». وی راه حل این مشکل را نظارت اتحادیه ها بر عملکرد اعضای خود می داند.
دبیر انجمن واردکنندگان افزایش قیمت گوشی را ناشی از افزایش قیمت دلار نمی داند و در توضیح نظر خود اعلام می کند که در سطح فعلی عرضه، هیچ محصول با قیمت دلار آزاد امروز یا با نیم دلار خریداری و وارد شده است که او می خواهد با نرخ روز آن را افزایش دهد. گوشی هم گران می شود، بنابراین «این قیمت فقط در اثر سوء استفاده برخی افراد اتفاق افتاده است».
علیرغم تمام توضیحات مهدی آبکاری، اما تجربه مصرف کنندگان ایرانی از نوسانات نرخ ارز در سال های گذشته نشان می دهد که هر بار که نرخ دلار افزایش می یابد، صرف نظر از اینکه کالاها قبل از افزایش قیمت دلار خریداری شده باشند یا خیر، قیمت کالاها افزایش می یابد. برو بالا. در بازار موبایل، به درستی یا نادرست، این رویه همیشه وجود داشته و موضوع جدیدی نیست.
اکنون اما این تصور که با حذف نیمی از ارز بازار به تعادل می رسد و قیمت ها کاهش می یابد ادعای جدیدی است که برخلاف تحلیل هایی است که پیش بینی می کنند با حذف نیمی از ارز از گوشی های بالای 300 دلار حتی خرید گوشی های میان رده به یک رویا تبدیل خواهد شد. با این حال، ما فقط می توانیم صبر کنیم و ببینیم که آیا این کاهش قیمت در نهایت اتفاق می افتد یا خیر. البته اگر این درخواست انجمن واردکنندگان پذیرفته شود و این تصمیم تغییر نکند و به تصمیم دیگری مانند تصمیمات چند هفته اخیر حوزه موبایل تبدیل نشود.
گلکسی اس 23 با ارز نیمایی وارد نمی شود
موضوع دیگری که آبگری در گفت و گو با تیرازیس فایل به آن اشاره کرد، موضوع واردات خانواده گلکسی اس 23 با ارز نیمایی بود. دبیر انجمن واردکنندگان موبایل این موضوع را شایعه خواند و اعلام کرد: به هیچ وجه کالای بالای 600 دلار ارز اسمی دریافت نمی کند، ارز اسمی برای واردات S23 داده نشده است.همه دوستانی که در مورد واردات صحبت کردند. این گوشی ها با ارز نیمایی حرفشان از روی ناآگاهی بود.»
وی با بیان اینکه رویه ثبت نام در سامانه به هیچ وجه اجازه چنین وارداتی را نمی دهد و واردات سیستمی مانع از دریافت ارز کالای با این قیمت می شود، توضیح می دهد: «سیستم ثبت نام اساساً زمانی اجازه ثبت کالا را نمی دهد که PSP گمرک تمام شده باشد. هزار دلار حتی امکان ثبت محصول با این مبلغ در این سامانه وجود ندارد و این غیر ممکن است و آنچه در این باره گفته می شود شایعه است. آبگری در توضیح این موضوع تاکید می کند که اشاره یکی از نمایندگان مجلس به موضوع واردات گوشی های جدید سامسونگ با ارز نیمایی و قرار دادن این موضوع در مقابل موضوع ممنوعیت واردات پستی و مسافری و عدم ثبت نام آیفون 14 هیچ ربطی به هم ندارند.