الفت نسب: قطعی اینترنت در کنکور نشان داد که توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور شوخی و شعاری است.


تصمیم شورای امنیت ملی مبنی بر قطع اینترنت همراه در مرحله اول کنکور 1402 انتقادهای زیادی را به همراه داشته است. قبل از کنکور بسیاری از مردم و کارشناسان از قطعی اینترنت حتی چند ساعته و منطقه ای برای جلوگیری از تقلب انتقاد کردند و آن را تصمیمی اشتباه دانستند.

پس از برگزاری آزمون، زمانی که خبر رسید با وجود تمام محدودیت های ایجاد شده برای اینترنت، تقلب در آزمون همچنان رخ می دهد، اعتراض به این تصمیم و این شیوه برخورد با تقلب که ظاهراً بیهوده بود، به اوج خود رسید.

زمانی که برخی وعده های وزارت ارتباطات مبنی بر این قطعی موقت محقق نشد، این انتقادات افزایش یافت. اگرچه زارع پور یک روز قبل از کنکور اعلام کرده بود که قطعی اینترنت موبایل فقط در مناطقی که کنکور برگزار می شود اعمال می شود و از قبل از طریق پیامک به مردم ساکن در این مناطق اطلاع رسانی می شود، اما بسیاری از مردم این موضوع را اعلام نکردند. این اس ام اس را دریافت کردند اما صبح روز پنجشنبه با قطعی اینترنت مواجه شدند.

موجی از اعتراضات نیز با قطع اینترنت موبایل در مناطقی که انتظار برگزاری آزمون وجود نداشت، آغاز شد. مثلاً در محدوده فرودگاه امام خمینی (ره) و همچنین بهشت ​​زهرا (س) اینترنت قطع شد و مردم با مشکل مواجه شدند. وزیر ارتباطات در آخرین سخنان خود این موضوع را تایید کرد.

اختلال در استفاده از برخی بسترهای خدماتی از نقشه های آنلاین گرفته تا تاکسی های اینترنتی یکی از مهم ترین مسائلی بود که با قطع اینترنت برای چند ساعت زندگی روزمره مردم را مختل کرد. علاوه بر این موارد، کسب و کارهای دیجیتال و آنلاین نیز متضرر شدند و متحمل ضرر شدند.

رضا الفت نصیب عضو سابق هیأت مدیره اتحادیه کسب و کارهای اینترنتی در گفت و گو با بازارنیوز با اشاره به این مشکلات توجه به اقتصاد دیجیتال در ایران را یک شوخی و شعار دانست و گفت: این حادثه اتفاقی که در روزهای پنج شنبه و جمعه افتاد نشان می دهد که توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور فقط یک شوخی و شعار است و هیچ کس به این موضوع حساس نیست، مردم باید هزینه کنند چند نفر می خواهند در کنکور شرکت کنند؟

وی معتقد است که آمار دقیقی از میزان خسارت مالی وارد شده به بنگاه ها در اثر این قطعی وجود ندارد: برآوردی از خسارت وارده وجود ندارد، یک سری اعداد استاندارد در دنیا وجود دارد که نشان می دهد چگونه هر ساعت قطعی اینترنت آسیب می‌زند، اما هیچ نهادی در ایران وجود ندارد که این ضرر را محاسبه کند، اما الفت نسب می‌افزاید که این قطعی‌ها بیشتر به کسب‌وکارها لطمه وارد کرده است و می‌افزاید: «فقط در یک مورد، یک تاکسی اینترنتی بیش از سه میلیون را گزارش کرده است. سفرهای روزانه. این چند ساعت از کار افتادگی چقدر به آن ناوگان خسارت وارد کرده است؟ مشاغلی مانند دیجی کالا و سایر موارد مشابه که مردم با آن درگیر هستند، دچار مشکل شدند.”

این عضو هیئت مدیره انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی نیز به پیامدهای این اقدامات اشاره کرد و اظهار داشت: این امر باعث می شود سرمایه گذاران در این بخش بسیار حساس شوند و از این کار دوری کنند، همچنین کسب و کارها وقتی می بینند ناامید و ناامید می شوند. که مسئولان به این راحتی اینترنت کشوری را برای برگزاری آزمون کنکور قطع می کنند که ده ها راه برای جلوگیری از تقلب وجود دارد.»

رضا الفت نسب نیز در سخنان خود با انتقاد از عیسی زارع پور گفت: وزیر ارتباطات اعلام می کند که مسئولیت بستن فلان تریبون بر عهده من نیست، این یعنی چه؟ اما چقدر تلاش کردید که این اتفاق نیفتد، شما دبیر کمیسیون اقتصاد دیجیتال دولت هستید، نمی‌دانید چه اتفاقی می‌افتد که حتی برای نصف روز اینترنت قطع شود؟

همه این ایرادات و انتقاداتی که از زمان تصمیم به قطع موقت و منطقه ای اینترنت در کنکور سراسری و البته نتیجه ندادن این تصمیم مطرح شد باعث شد هم وزیر علوم از مردم عذرخواهی کند و هم وزیر ارتباطات برای قطعی اینترنت در کنکور سراسری. برای اعلام عدم قطعی اینترنت برای دوره های بعدی کنکور: «این آخرین باری بود که برای برگزاری کنکور و طبق مصوبه اینترنت در هر مقطعی چه ثابت و چه سیار قطع می شد. شورای امنیت کشور، سازمان سنجش باید برای کنکورهای بعدی «به دنبال روش های نوین و اصولی برخورد با تقلب باشد».