ساترا به تازگی گروهی به نام انجمن جامع رسانه های صوتی و تصویری ایران (راستا) تشکیل داده است تا بیش از گذشته در امور بسترهای آنلاین مداخله کند. اقدامی که انتقادات جدی انجمن صنفی شرکت های نمایش دهنده آنلاین ویدئو و همچنین یکی از نمایندگان مجلس را برانگیخت.
اسفندماه سال گذشته بود که مدیر توانمندسازی و خودتنظیمی ساترا اعلام کرد رستا از فروردین ماه تشکیل می شود، گروهی متشکل از رسانه های دارای مجوز از ساترا که به گفته قاسم زادگان، هدف آن تعامل بیشتر فعالان صنعت و نهادهای نظارتی برای کمک به سلامت است. محتوا و پایداری صنعت اخیراً انتخابات شورای حاکمیتی این مجمع اعلام شد و این مجمع از برخی بسترهای آنلاین خواست تا در کمیسیونی با هدف صدور مجوز تولید و نمایش و تشکیل اتحادیه صنفی شرکت کنند.
این در حالی است که شرکت های ویدئویی آنلاین انجمن صنفی خود را دارند و بارها به دخالت های غیرقانونی ساترا در این صنعت اعتراض کرده اند. آخرین واکنش اتحادیه کارگری بیانیه ای در اعتراض به تشکیل رستا بود که در آن خواستار توقف این اقدام غیرقانونی شد و نسبت به تبعات و هزینه های معنوی تولد غیرقانونی و ضد صنفی برای کشور هشدار داد.
در این بیانیه آمده است که ساترا موسسه ای بدون قانون تشکیلات مصوب مجلس ساخته است که قصد دارد در امور صنفی مشاغل خصوصی دخالت کند. درباره ابهامات حقوقی سترا نیز گفته شده است: «علیرغم تلاش چندین ساله سازمان صدا و سیما برای مشروعیت بخشیدن به سترا با درج ردیفی در قانون بودجه، شورای محترم نگهبان همواره هوشمندانه آن را به دلیل مغایرت با اصل 52 قانون بودجه رد کرده است. قانون اساسی هنوز مشخص نیست که گروه ساترا بدون اختیار قانونی با چه نیتی به دنبال تشکیل گروه رستا و دخالت در امور صنفی و انجام وظایفی است که برای بخش خصوصی تعیین شده است.
در بخشی دیگر از این بیانیه آمده است: صرف نظر از اینکه ساترا مجوز تشکیل چنین کمیسیونی را دارد یا خیر، آن گروه به جای ورود به مسائل صنفی و ایجاد تشکل های موسوم به رستا، در مواردی که مورد نیاز است. این انجمن جهت انجام امور در خصوص نمایندگی بخش خصوصی دعوت به عمل می آید که در حال حاضر نه تنها چنین اتفاقی رخ نداده است بلکه گروهی که اولاً رقیب بخش خصوصی با امکانات گسترده هستند و ثانیاً یکی از دستگاه های حاکمیتی با بودجه عمومی کشور محسوب می شود که قصد تشکیل صنف برای بخش خصوصی را دارد.(!) و برای این اقدام علناً به بسته های تشویقی اشاره می کند؛ به این معنا که برای مشروعیت بخشیدن یا افزایش مشارکت در مجمع مذکور، همچنین قول استفاده از تسهیلات دولتی را برای اعضا می دهد!».
انتقاد از عملکرد ساترا و انحصار صدا و سیما در این دوره فقط برای انجمن صنفی نبود. مجتبی توانگر نماینده مجلس امروز در نامه ای به وزیر کشور با انتقاد از سیاست های انحصاری سترا این سوال را مطرح کرد که وی در خصوص تشکیل رستا برای جلوگیری از تخلفات آشکار چه کرده است؟ ایسنا متن این نامه را منتشر کرده است.
وی با اشاره به تاثیر فضای مجازی بر صدا و سیما و همچنین افت محسوس کیفیت برنامه های تولیدی این سازمان، سیاست های سترا در زمینه مقررات صوتی و تصویری را انحصاری و کاملا اشتباه دانست که تلاش می کند تا بر روی VOD ها فشار آورده و آنها را تا مرز فیلتر کردن فشار دهید. .
این نماینده با اشاره به تشکیل رستا نوشت: برخی از تریبون هایی که در آن حضور دارند به اندازه انگشتان دو دست کاربر فعال ندارند و سازمان صدا و سیما به دنبال افرادی است که حتی تخصص و تخصص لازم را ندارند. تجربه اجرای یک VOD فعال برای چند ماه.” در این میان حضور برخی از بازنشستگان و دوستان نزدیک مدیران ارشد سازمان سادوسیما به عنوان متولیان این سازمان صنفی که باید در مقابل تصمیمات نهادها و مقررات دولتی حافظ منافع بخش خصوصی باشند کاملا مشهود است. نتیجه این روند اشتباه، ایجاد نظام نظارتی علیه بخش خصوصی و سرپیچی از نهادهای نظارتی و قانونگذاری در کشور توسط این سازمان است. زیرا اساساً ساترا با مجمع صنفی مذکور تضاد منافع دارد و چگونه یکی از آنها به این شکل نادرست حامی و در عمل متولی تشکیل دیگری است؟!
وی سپس از وزیر کشور با اشاره به خودداری مسئولان صدا و سیما برای فاصله گرفتن از مدیریت گفت: صراحتاً پاسخ دهید اولاً آیا مراحل قانونی در خصوص این مجمع طی شده است یا خیر؟ و ثانیاً اگر غیردولتی باشد (در ماده 20 قانون استثناء شده است) آیا از وزارت کشور مجوز گرفته است یا خیر؟ و ثالثاً، اگر نه، لطفاً به صراحت اعلام کنید که وزارت کشور برای جلوگیری از نقض آشکار قانون چه کرده است؟»
صدا و سیما از طریق ساترا در سال گذشته با اقدامات و اقدامات مختلف به دنبال مداخله در شرکت های ویدئویی آنلاین بودند. آخرین آنها درخواست فیلترینگ یکی از پلتفرم ها بود. اما ائتلاف با شرکت های به ظاهر خصوصی که درگیر پروسه صدور مجوز هستند، از دیگر کارهای موازی این سازمان است که مدت هاست مخاطبان خود را از دست داده و می خواهد با محدود کردن رقبا وضعیت خود را بهبود بخشد.