محمدرضا قلانوی، رئیس اداره خدمات فناوری اطلاعات سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران در گفت و گو با «انتخاب» درباره اینترنت طبقاتی و مشکلات استارت آپ ها گفت.
به گفته وی اینترنت پله ای سال ها پیش اختراع شد: «در زمانی که ارائه دهندگان اینترنت از دو ارائه دهنده بالادستی پهنای باند دریافت می کردند و ترافیک مشترکان خود را بر اساس نوع مشتریان و اهمیت خدماتشان بین آن دو ارائه دهنده سوئیچ می کردند. در آن زمان سیاست های کنترل و مدیریت حملات اینترنتی نیز گواه تبعیض مدیریت ترافیک مشتریان بود، اما موضوعی که اخیراً از آن با عنوان اینترنت کلاسی یاد می شود، ابتدا با انتشار آیین نامه حمایت از فریلنسرها مطرح شد.
به گفته قلانوی، تصویب این آیین نامه به شهریور ماه بازمی گردد و اگر در همان زمان ابلاغ می شد، شاید چنین تصوری ایجاد نمی شد، اما: «با توجه به محدودیت های اخیر اینترنت، برخی از فعالان مشکوک شدند که اینترنت ممکن است کلاسی شدن حداقل نیاز یک فریلنسر دسترسی به اینترنت پرسرعت و باکیفیت است که بتواند به راحتی و در مکان های مختلف خدمات مناسبی را به مشتریان خود ارائه دهد اما زمانی که با محدودیت های اینترنتی مواجه شدیم تعابیر این بند تبدیل شد. متفاوت است و ما به این نقطه رفتیم که اگر این معیار نبود، دولت می خواهد اینترنت را طبقه بندی کند.»
رئیس اداره خدمات فناوری اطلاعات تاکید کرد: هدف اصلی این مقاله بهره مندی فریلنسرها از خدمات اینترنتی مناسب بوده است اما این هدف با موضوع جدیدتر جایگاه خود را از دست داده است. وی همچنین به اطلاعیه اتحادیه صنف فناوران رایانه اشاره کرد و با بیان اینکه بر این اساس این موضوع با ارائه اینترنت بدون فیلتر به اعضای خود وارد فاز جدیدی شد، گفت: البته اینترنت طبقه بندی نمی شود، بلکه از آن به عنوان یک تعبیر می شود. VPN درجه یک.”
به گفته وی، هنوز مشخص نیست که موضوع اینترنت طبقاتی شکل گرفته یا نه و ماهیت آن چیست و ساختار فیلترینگ در حال تغییر است یا خیر. وی با تاکید بر اینکه این موارد باید شفاف سازی شود، تصریح کرد: به هر حال موضع ما روشن است و تغییری نکرده است و چیزی جز دسترسی رایگان به اینترنت و توسعه زیرساخت های مرتبط برای همه اقشار جامعه نیست.
قلعهنوی در بخشی دیگر از این گفتگو به مهاجرت استارتآپهایی پرداخت که تیمهای خود را در کشورهای همسایه مانند ترکیه و امارات تاسیس کردهاند. کشورهایی که هم در سطح دسترسی به اینترنت و هم از نظر ابزارهای مورد نیاز کسب و کارها تفاوت چشمگیری با ایران دارند: «تعدادی از کسب و کارها حتی به دلیل دسترسی رایگان به اینترنت و ابزارهای مورد نیاز خود، تیم های فنی خود را در هتل های کشورهای همسایه مستقر کرده اند. »
این بدان معناست که هزینه اقامت تیم های فنی و توسعه با دسترسی رایگان و بدون محدودیت نسبت به کل هزینه های داخلی مقرون به صرفه تر است: «در این راستا زمان از دست رفته در طول روز برای تست فیلترشکن های مختلف برای دسترسی به ابزارها و سیستم ها می تواند استفاده شود.” نیاز تیم های فنی و توسعه در مجموعه های مختلف نیز بار روانی زیادی ایجاد می کند. با یک محاسبه ساده می توان نتیجه گرفت که صرفه جویی در این زمان ها چقدر می تواند برای کسب و کارها مثمر ثمر باشد و به نتایج قابل قبولی در کسب و کار آنها منجر شود.
به گفته وی، در سالی که قرار بود از کارآفرینان و شرکت های دانش بنیان حمایت شود، محدودیت اینترنت منجر به تغییر تعریف حمایت، مهاجرت و شکست طرح های نوپا شد.