آنژیوگرافی چیست؟ اطلاعاتی که قبل از انجام انواع آنژیوگرافی باید بدانید


عوارض آنژیوگرافی و علائم هشدار دهنده که باید جدی گرفته شود

به طور کلی باید بدانید که آنژیوگرافی یکی از روش های مطمئن برای بررسی عملکرد رگ های خونی است. اما مانند هر روش دیگری ممکن است عوارض نادری برای بیمار داشته باشد. کبودی، درد و تورم خفیف در محل بریدگی، شایع ترین عوارض آنژیوگرافی که ممکن است پس از تصویربرداری با آن مواجه شوید عبارتند از: البته این عوارض بسیار خفیف هستند و معمولا چند روز تا چند هفته پس از آنژیوگرافی از بین می روند.

علاوه بر عوارض شایع و طبیعی، مواردی نیز وجود دارد که در صورت مشاهده آنها باید به پزشک خود اطلاع دهید:

  • درد شدید و مقاوم به ضد درد در محل برش
  • ظاهر متفاوت دست یا پایی که برش روی آن ایجاد شده در مقایسه با دست و پای مقابل
  • قرمزی، تورم و داغی پوست
  • خونریزی مداوم از محل برش
  • وجود یک توده سخت و دردناک در نزدیکی محل برش

چه کسانی به آنژیوگرافی قلب نیاز دارند؟

آنژیوگرافی عروق کرونر یا قلب همانطور که از نامش پیداست برای بررسی عروق قلب استفاده می شود. این نوع آنژیوگرافی کمک بسیار مهمی به پزشکان در تشخیص بیماری های قلبی می کند. طبق گفته کلینیک مایو، گروهی از بیماران وجود دارند که برای آنها آنژیوگرافی قلب ضروری است:

  • افرادی که با بیماری قلبی متولد می شوند.
  • درد در قفسه سینه، فک، گردن یا بازو که با آزمایش های دیگر قابل توضیح نیست.
  • افرادی که نتایج آزمایشات غیرتهاجمی آنها طبیعی نبود.
  • افراد مبتلا به مشکلات دریچه قلب که نیاز به جراحی دارند.
  • افرادی که قفسه سینه آنها آسیب دیده است.

آنژیوگرافی چقدر طول می کشد؟

یکی از رایج ترین سوالاتی که بیماران در مورد آنژیوگرافی می پرسند این است که آزمایش چقدر طول می کشد. آنژیوگرافی معمولا بین 30 دقیقه تا 2 ساعت طول می کشد و در اکثر موارد بیمار پس از انجام این آزمایش از بیمارستان مرخص می شود. البته در برخی موارد لازم است که بیمار حداقل یک شب در بیمارستان بماند.

گاهی اوقات ممکن است برای پاسخ دادن به برخی سوالات در مورد سابقه پزشکی خود و انجام برخی آزمایشات اولیه در حالی که در بیمارستان هستید، قرار ملاقات جداگانه ای برای شما تعیین شود. در این جلسه اطلاعات لازم در مورد آنژیوگرافی به شما داده می شود و به سوالات شما پاسخ داده می شود.

انواع آنژیوگرافی

آنژیوگرافی انواع مختلفی دارد و پزشک بر اساس این موضوع که قصد دارد کدام قسمت از بدن را معاینه کند، نوع مناسب آنژیوگرافی را انتخاب می کند. تعدادی از رایج ترین انواع آنژیوگرافی عبارتند از:

  • آنژیوگرافی عروق کرونر: برای بررسی قلب و عروق اطراف آن استفاده می شود.
  • آنژیوگرافی کلیه: برای بررسی عروق خون رسانی به کلیه ها استفاده می شود.
  • آنژیوگرافی مغز: پزشکان برای بررسی رگ های خونی داخل و اطراف مغز استفاده می کنند.
  • آنژیوگرافی ریه: این نوع آنژیوگرافی برای بررسی عروق خون رسانی به ریه ها استفاده می شود.

آنژیوگرافی مغز چیست؟

آنژیوگرافی مغزی برای بررسی رگ های مغزی از نظر ناهنجاری هایی مانند آنوریسم و ​​تصلب شرایین استفاده می شود. یکی از مهمترین مزایای آنژیوگرافی مغز این است که ممکن است نیاز به جراحی را از بین ببرد. زیرا تصاویر بسیار واضحی از وضعیت عروق مغز در اختیار پزشک قرار می دهد.

در این روش که آنژیوگرافی سابتراکشن دیجیتال داخل شریانی (IADSA) نیز نامیده می شود، برش کوچکی روی ساق پا یا بازو ایجاد می شود و کاتتر در شریان بیمار قرار می گیرد. تصاویر به دست آمده از آنژیوگرافی به صورت دیجیتالی دستکاری می شوند تا پوشش استخوانی جمجمه برداشته شود و پزشک بتواند رگ های مغز بیمار را به وضوح ببیند.

آنژیوگرافی گردن چیست؟

آنژیوگرافی کاروتید یکی از انواع آنژیوگرافی است که توسط پزشکان برای بررسی عروق کاروتید استفاده می شود. شریان‌های کاروتید که به شریان‌های داخلی و خارجی تقسیم می‌شوند، خون را از قلب به سر و گردن می‌برند. هر گونه انسداد در این شریان ها خطرات بسیار جدی برای سلامتی شما به همراه خواهد داشت.

آنژیوگرافی کاروتید حدود 60 تا 90 دقیقه طول می کشد و قبل از انجام آن، ممکن است از یک آرام بخش برای آرام کردن بیمار استفاده شود. در طی آنژیوگرافی قلب بیمار به دقت بررسی می شود. به طور کلی باید گفت که آنژیوگرافی گردن اتفاق دردناکی نیست و بیمار ممکن است در ابتدا و در حین تزریق ماده حاجب کمی احساس گرما کند.

سی تی آنژیوگرافی چیست؟

سی تی آنژیوگرافی (آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری) ترکیبی از سی تی اسکن و آنژیوگرافی است که برای گرفتن تصاویر بسیار واضح از عروق در قسمت های مختلف بدن استفاده می شود. تصویر بافت های بدن در سی تی اسکن معمولی تیره است. اما در سی تی آنژیوگرافی که ماده حاجب به بدن تزریق می شود، تصاویر به دست آمده سفید بوده و امکان معاینه دقیق تری را در اختیار پزشک قرار می دهد.

آنژیوگرافی یک روش کم تهاجمی است که برای بررسی وضعیت رگ های خونی در قسمت های مختلف بدن استفاده می شود و به پزشک در تشخیص بیماری های عروقی کمک می کند. پس از انجام این آزمایش، باید یک روز استراحت کنید و معمولاً پس از آن می توانید به زندگی عادی خود بازگردید.