کدهای QR بارکدهای دو بعدی هستند که توسط توسعه دهنده بارکد ژاپنی Denso Wave در سال 1994 ایجاد شدند. همچنین به عنوان کدهای مربع شناخته می شوند، این کدها حاوی هر نوع اطلاعاتی هستند که می توانند اسکنرها را به اطلاعات آنلاین هدایت کنند. دسترسی به اطلاعات کدهای دو بعدی با استفاده از گوشی هوشمند امکان پذیر است. کدها با استفاده از یک تولید کننده کد QR آنلاین تولید می شوند که اطلاعات آنلاین را هنگام اسکن به اسکنر نمایش می دهد.
احتمالاً تا به حال به این فکر کرده اید که تفاوت کد QR و بارکد چیست. تفاوت اصلی در مقدار اطلاعاتی است که می توان ذخیره کرد. در حالی که بارکد فقط اطلاعات را در جهت افقی نگه می دارد، کد QR اطلاعات را در هر دو جهت افقی و عمودی نگه می دارد. به همین دلیل، یک کد QR می تواند صدها برابر بیشتر از یک بارکد حاوی اطلاعات باشد.
در ادامه مقاله آموزشی تیرازیس فایل با کد QR بیشتر آشنا می شویم و در قسمت آموزش ساخت کد QR با ساخت QR Code حرفه ای آشنا می شویم.
کد QR چیست و استفاده از آن چه مزایایی دارد؟
QR مخفف عبارت Quick Response Code است. کدهای QR بارکدهایی قابل اسکن هستند که داده ها را ذخیره می کنند. این کدها بیشتر در بازاریابی برای هدایت کاربران به وب سایت ها، پروفایل های رسانه های اجتماعی، صفحات فرود یا کوپن های فروشگاه استفاده می شوند. به عنوان مثال، شخصی می تواند یک کد QR در پشت کارت ویزیت خود قرار دهد تا شما را به نمایه لینکدین خود هدایت کند.
ماساهیرو هارامهندس ارشد Denso Wave کدهای QR را با هدف ردیابی وسایل نقلیه و قطعات در حال حرکت در خط مونتاژ اختراع کرد. اگرچه کدهای مربعی اختراع اواسط دهه 90 بود، اما تا عصر گوشی های هوشمند مورد توجه قرار نگرفت. حتی در آن زمان، کاربران مجبور بودند یک برنامه شخص ثالث را برای اسکن کدها دانلود کنند. موفقیت واقعی در سال 2017 رخ داد. هنگامی که اپل یک خواننده QR را در آیفون های خود قرار داد، سایر سازندگان به سرعت از آن پیروی کردند. با شیوع همهگیری کووید-19، کد QR راه جدیدی برای برقراری ارتباط با مشتریان به کسبوکارها داد و بار دیگر رونق گرفت.
اینکه آیا کدهای QR جایگاهی دائمی در دنیای پس از همه گیری دارند یا خیر هنوز مورد بحث است. اما نمی توان منکر سفر باورنکردنی آن از زمانی که برای اولین بار از خط مونتاژ خارج شد.
چه چیزی را می توان به کد QR تبدیل کرد؟
از آنجایی که کدهای مربعی می توانند انواع مختلفی از اطلاعات را در خود ذخیره کنند، برای اهداف بسیاری استفاده می شوند. کدهای QR معمولاً برای ذخیره داده هایی مانند موارد زیر و بسیاری از برنامه های کاربردی دیگر استفاده می شوند:
- متن ساده: پیام های خوش آمدگویی در کنفرانس ها
- مخاطب: آدرس، شماره تلفن، ایمیل
- URL ها: آدرس وب سایت ها یا صفحات وب خاص
- لینک دانلود برنامه ها
- مبلغ پرداختی: کدهای QR می توانند اطلاعات حساب بانکی یا کارت اعتباری شما را ذخیره کنند.
- احراز هویت آنلاین حساب ها: وب سایت ها می توانند یک کد QR را نمایش دهند که کاربر ثبت نام شده می تواند با گوشی هوشمند خود اسکن کرده و به طور خودکار وارد آن شود.
- احراز هویت WiFi: کدهای QR را می توان برای ذخیره جزئیات احراز هویت شبکه های WiFi مانند SSID، رمز عبور و نوع رمزگذاری استفاده کرد. با اسکن این نوع کد QR می توانید به طور خودکار به شبکه بپیوندید.
- راهنمای کاربر: دستورالعمل نصب یک برنامه یا راه اندازی یک ابزار.
- رمزهای عبور تایید دو مرحله ای: هنگام پیکربندی امنیت احراز هویت دو مرحله ای توسط وب سایت ها و برنامه های مختلف استفاده می شود.
انواع کدهای QR و کاربرد آنها
همانطور که خواندید، کدهای QR در طراحی و عملکرد متفاوت هستند. اما در درجه اول در یکی از دسته های ایستا یا پویا قرار می گیرند.
یک کد QR ایستا حاوی اطلاعاتی است که پس از فعال شدن قابل تغییر یا ردیابی نیست. یعنی در صورت وجود هرگونه اشتباه تایپی یا مشکلی در کد، باید کد جدیدی ایجاد کنید. کدهای استاتیک منقضی نمی شوند، بنابراین پس از تنظیم محتوا، کار شما تمام شد.
کدهای QR استاتیک برای ذخیره اطلاعات استاتیک یا حساس ایده آل هستند. اطلاعاتی مانند رمزهای عبور وای فای، شماره شناسه کارمندان یا کدهای دسترسی. اگر میخواهید اطلاعات خود را مرتباً بهروزرسانی کنید، کدهای QR استاتیک چندان مفید نیستند.
کدهای QR پویا به شما امکان می دهند اطلاعات خود را هر چند بار که می خواهید تغییر دهید. زیرا اطلاعات در خود کد گنجانده نشده است. این کدهای پویا کاربران را به یک URL خاص هدایت می کنند که می تواند در هر زمان تغییر کند. به عنوان مثال، یک رستوران می تواند کاربران را به منوی وب سایت خود هدایت کند.
یکی از مزایای اصلی کدهای QR پویا، امکان ردیابی اطلاعات و توانایی جمع آوری معیارهای اسکن است. اگرچه نمی توانید به اطلاعات شخصی کاربران دسترسی پیدا کنید، اما می توانید زمان، مکان و دستگاه مورد استفاده برای هر اسکن را مشاهده کنید. این معیارها برای اندازه گیری اثربخشی کمپین، به ویژه برای بازاریابان بسیار مهم هستند.
اصول طراحی کد QR حرفه ای و جذب مخاطب
کدهای QR بسته به هدفی که برای آن ساخته می شوند باید طراحی متفاوت و خاصی داشته باشند. می توان گفت، طراحی حرفه ای برای کدهای QR با جنبه تبلیغاتی بیشتر از کدهای مربعی برای چیزهایی که جذب مخاطب مهم نیست (مانند احراز هویت WiFi) اهمیت دارد. واضح است که نیازهای تجاری با نیازهای شخصی بسیار متفاوت است. به عنوان مثال، یک برند باید یک QR جذاب طراحی کند که نشان دهنده آن باشد و مخاطب را تشویق به اسکن کد کند.
با توجه به آنچه گفته شد برای ایجاد هر کد واکنش سریع باید یک سری اصول را رعایت کرد تا به نتیجه دلخواه رسید. به عنوان مثال، به کد QR بالا نگاه کنید. با اسکن کد بالا، به اطلاعاتی در مورد مونالیزا در گوگل هدایت خواهید شد. این کد در عین سادگی می تواند مخاطب را به اسکن ترغیب کند. با حفظ رنگ سنتی سیاه و سفید کدهای QR و قرار دادن لوگوی مونالیزا در مرکز، حس هنری در این کد وجود دارد که حتی اگر اهل هنر نباشید ممکن است توجه شما را به خود جلب کند. با نگاهی دقیق به این طرح می توانید متوجه شوید که با توجه به نکات ساده و صرف کمی خلاقیت تا چه حد می توان به یک طراحی کد QR حرفه ای دست یافت.
معیارهایی برای طراحی کد مربعی وجود دارد که می تواند کد شما را برجسته و جالب کند. در ادامه با معرفی این عناصر و توضیح هر کدام، شما را در طراحی حرفه ای ترین کد QR راهنمایی می کنیم.
یک پالت رنگ را انتخاب کنید
می توانید کدهای QR را با افزودن رنگ سفارشی کنید. رنگ آمیزی کدهای QR ساده ترین راه برای جلب توجه کاربران است. کدهای مربع سیاه و سفید، علاوه بر قدیمی بودن، گاهی اوقات کاربرد مورد نظر از کد QR را به درستی نشان نمی دهند. البته این بدان معنا نیست که کدهای QR می توانند با هر ترکیب رنگی جذاب به نظر برسند. چند پروتکل وجود دارد که باید قبل از انتخاب رنگ برای کدهای QR رعایت شود:
- تم رنگی: هنگام انتخاب تم رنگی برای کد، حتما از رنگ برند استفاده کنید تا کاربران بتوانند آن را شناسایی کنند. از کنتراست 40 درصدی بین رنگ های پس زمینه و پیش زمینه استفاده کنید تا کد QR برجسته شود.
- طرح رنگی: از رنگ های زیاد با طرح های رنگی مختلف استفاده نکنید زیرا ممکن است کد QR را غیرقابل اسکن کند. پس از انتخاب هر رنگ، قابلیت اسکن کد را بررسی کنید تا بتوانید بر اساس این تست رنگ های صحیح را در کد قرار دهید.
- گرادیان رنگ: وبسایتهای تطبیق رنگ مانند uiGradients و ColorZilla میتوانند به شما در تصمیمگیری در مورد رنگهایی که به خوبی با هم همخوانی دارند کمک کنند.
لوگو
همیشه از لوگوی با وضوح بالا در کد استفاده کنید که آن را از سایر برندها متمایز می کند و با مخاطبان درگیر می شود. از یک تصویر با کیفیت خوب برای لوگو یا پسزمینه استفاده کنید و مطمئن شوید که لوگو در مرکز کد قرار دارد تا قابلیت پویشپذیری حفظ شود.
برای جلوگیری از به خطر افتادن طراحی، بهتر است یک لوگوی مربعی بارگذاری کنید. معمولا در ابزارهای تولید کننده کد QR می توانید سایز لوگو را کم یا زیاد کنید.
اندازه کد QR را تنظیم کنید
اندازه یک کد QR سفارشی باید حداقل 2×2 سانتی متر باشد تا بدون هیچ مشکلی اسکن شود. کد QR را با توجه به کمپین بازاریابی خود طراحی کنید. کد QR روی بیلبورد باید مهمتر از کد QR در بروشور باشد. بنابراین تناسب کلید اینجاست.